În ultimul material prezentat de Gazeta de Cluj/Bistrița am vorbit despre clasicul Viktor Orban și vizitele sale la Băile Tușnad. De data aceasta, sute de membri ai organizațiilor Calea Neamului și Frăția Ortodoxă nu au fost lăsați să intre în locație de către jandarmi, ceea ce, inevitabil, a dus la un conflict între naționaliștii români și forțele de ordine. De curând, Mihai Tîrnoveanu a atras atenția autorităților să nu afecteze „din greșeală” crucile din cimitirul internațional Valea Uzului, în condițiile în care o furtună a avariat mai multe dintre acestea.

Mihai Tîrnoveanu merge până în pânzele arme și trimite un mesaj clar celor care au de gând să elimine crucile pe care le-au ridicat în urmă cu câteva săptămâni. Liderul asociației „Calea Neamului” a amintit că a fost de curând la cimitir pentru a face mici lucrări de întărire la câteva cruci avariate de un brad care a căzut în urma furtunilor, acesta urmând să fie ridicat de către oamenii de la primăria Sânmartin, Harghita.

Crucile de pe Valea Uzului, dispută între autorități și naționaliști

„Le atragem atenția că în cadrul acestei operațiuni să nu afecteze “din greșeală” Crucile din jur pentru a da ulterior vina pe furtună. Noi am reabilitat ce era avariat, avem dovezi foto-video. Al doilea motiv îl găsim în presa maghiară care ia act de intenția conducerii Consiliului Județean Harghita de a elimina “obiectele și materiale ilegale” din Cimitir, prin mâna Primăriei Sânmartin. Vrea mai apoi să pună acolo un om/oameni de pază care să controleze accesul în Cimitir, precum și să oprească viitoarele acțiuni ilegale. Cu alte cuvinte va fi vorba de un “lanț” pe poartă, la fel ca în 2019. Am văzut ce s-a întâmplat cu lanțurile în iunie 2019. Atragem atenția în modul cel mai drastic cu putință că orice acțiune ostilă împotriva celor 150 de Cruci, a Crucii Mari, precum și a catargului cu Steag Tricolor Românesc, va genera acțiuni contrare imprevizibile din partea românilor în Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului”, a precizat Mihai Tîrnoveanu.

La Băile Tușnad, unde și-a făcut prezența Viktor Orban, premierul României, Dan Grăjdeanu, liderul Frăției Ortodoxe, a fost supus unui tratament brutal din partea jandarmilor. Acesta, în frunte cu alți activiști, au cerut permisiunea de a participa la conferința publică a lui Orban, precizând clar că nu vor deranja cu nimic și nu vor tulbura evenimentul prin scandări. Din nefericire, jandarmii au acționat cu o forță excesivă și au rănit mai mulți manifestanți.

Mai mult, liderul asociației „Calea Neamului” a amintit că în cazul în care se va intenta o acțiune în justiție, împotriva crucilor ridicate, în mod automat va cere justiției să ia act de toate ilegalitățile comise din partea UDMR. Mai mult, Mihai Tîrnoveanu a mai spus că dacă vor fi îndepărtate crucile se vor organiza proteste, se vor instala cu corturi fix în fața cimitirului.

„La fel, pe lângă acțiunile imprevizibile ale oamenilor, în cazul că cineva, oricine, indiferent de instituție, indiferent de etnie, va darama crucile noastre, atât Calea Neamului cât și Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe condusă de Dan Ciprian Grăjdeanu, vor organiza marșuri, mitinguri de protest în următoarele locuri: în fața primăriei Sânmartin, a Consiliului Județean Harghita, ambasadei Ungariei la București și bineînțeles în fața Guvernul României și a Ministerului Apărării Naționale. Vom pune desigur înapoi Crucile Eroilor Români și ne vom instala cu corturi în tabără fix în fața Cimitirului Internațional al Eroilor Valea Uzului pentru a păzi însemnele noastre creștine”, a mai anunțat Mihai Tîrnoveanu.

Gheorghe Funar: De ce nu au dreptul la cruce la mormânt eroii români?

În urma acțiunii organizației Calea Neamului din România, care a amplasat 150 de cruci de lemn în cimitirul de la Valea Uzului pe data de 8 iulie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea-Ciuc a deschis un dosar penal pentru distrugere și profanare de morminte. Procurorii au inițiat procedurile pe baza procesului-verbal de constatare întocmit de poliție și jandarmerie cu privire la această acțiune, care a avut loc la o zi după incursiunea în cimitir a familiei Mihai Tîrnoveanu. În plus, municipalitatea din Sânmartin, în calitate de proprietar administrativ al zonei, a depus o plângere penală la poliție din cauza profanării cimitirului. Este de menționat că susținătorii organizației Calea Neamului au plasat aceste cruci de lemn în cimitirul de la Valea Uzului pentru a înlocui crucile de beton care au fost îndepărtate anterior, pe data de 29 iunie.

Gazeta de Cluj a luat legătura cu fostul edil al orașului Cluj-Napoca, Gheorghe Funar, care este cunoscut pentru ultranaționalismul său și reacțiile sale la astfel de situații. În convorbirea telefonică pe care am avut-o, Funar a precizat pentru ziarul nostru că situația de la Valea Uzului este un „teatru absurd, realitate absurdă.”

„În România, după încheierea Primului Război Mondial și Celui de-al Doilea Război Mondial, în zona aceea, din Curbura Carpaților, pe la Valea Uzului, au murit foarte mulți români pentru eliberarea țării de sub ocupația străină. Sunt niște eroi. După circa 100 de ani, au venit urmașii unor hoarde de barbari care caută să înlăture crucile eroilor români dintr-un cimitir internațional. Și mai absurd este faptul că instanțe judecătorești românești, cu judecători români, au decis să demoleze crucile, dar numai crucile eroilor români”, a precizat Gheorghe Funar.

De asemenea, fostul primar al Clujului a amintit de faptul că celelalte cruci de altă naționalitate rămân în picioare.

„Numai pe teritoriul românesc au venit niște oameni fără frică de Dumnezeu și care au decis în mod incredibil pentru o minte sănătoasă să fie înlăturate crucile eroilor români. S-a pus la cale acum, sub UDMR, și au reușit, cu concursul unor cozi de topor românești, mă refer la cele din instanță, care au decis să demoleze crucile eroilor români în România. Dacă întâmplarea asta o povestiți la străini din diverse părți din lume, o să ne întrebe: „Sunteți zdravăni la cap?”, a conchis Gheorghe Funar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.