Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) îşi dau cu stângul în dreptul. După ce procurorii DIICOT au anunţat că au prins un hacker clujean care a spart site-ul Preşedinţiei, STS-ul, condus de Marcel Opriş, lansează un comunicat în care spune că site-ul respectiv nu a fost niciodată spart. Însă, nimeni nu ridică problema că hacker-ul a spart site-ul presidency.ro pentru a sustrage programe cu ajutorul cărora să poată derula câteva atacuri informatice!
La sfârşitul săptămânii trecute, procurorii DIICOT au anunţat că au prins un hacker clujean care a furat de pe carduri peste jumătate de milion de lei şi, pe lângă asta, a mai spart şi site-ul presidency.ro, unde administraţia prezidenţială îşi prezintă reuşitele.
Însă, la câteva ore de la acest anunţ, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale au emis un comunicat în care contrazice informaţiile procurorilor. Reprezentanţii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) precizează că site-ul Preşedinţiei nu a fost „spart niciodată”, iar STS nu a depus vreo plângere penală în acest sens.
„Administratorul site-ului www.presidency.ro este Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). Site-ul menţionat nu a fost spart niciodată. STS nu a făcut niciodată vreo plângere penală în acest sens”, menţionează reprezentanţii STS.
Potrivit unui comunicat de presă transmis DIICOT, există suspiciuni că bărbatul „a procedat la accesarea fără drept a sistemului informatic care găzduieşte server-ul www.presidency.ro, site-ul oficial al Preşedinţiei României, accesul la acest sistem informatic fiind restricţionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, în scopul obţinerii de date informatice, prin folosirea fără drept a unor programe deţinute şi utilizate pentru efectuarea unor atacuri informatice”, arată procurorii DIICOT.
Reporterii Gazeta de Cluj au solicitat celor de la DIICOT clarificarea acestor inadvertenţe, însă răspunsul nu a mai venit.
Ce softuri “colcăie” pe site-ul presidency.ro
Însă, una dintre problemele care se ridică vizavi de aceste contre între cele două instituţii constă în motivele pentru care hackerul respectiv ar fi spart site-ul administrat de STS. Conform procurorilor, el a încercat sau a sustras programe care l-au ajutat să facă o serie de atacuri informatice. Astfel, se ridică problema dacă pe site-ul presidency.ro există asemenea programe. Purtător de cuvânt al STS, colonelul Adrian Fulea, a refuzat să spună dacă site-ul respectiv conţine sau nu programe cu ajutorul cărora se pot face atacuri informatice. El nu a negat şi nici nu a afirmat existenţa de softuri prin care se pot face asemenea atacuri. “Nu vă pot spune acest lucru”, a declarat colonelul Fulea.
Reporterii Gazeta de Cluj au încercat să obţină clarificări suplimentare şi de la DIICOT vizavi de aceste inadvertenţe. Purtătorul de cuvânt al direcţiei, Sonia Botezatu, a spus că site-ul a fost accesat ilegal.
“În momentul de faţă, nu am informaţii suplimentare. Am vorbit cu procurorul de caz şi susţinem în continuare informaţiile publicate în cadrul comunicatului”, a declarat Botezatu.
De remarcat este şi că asupra STS-ului au fost făcute o serie de acuzaţii conform cărora instituţia ar fi fost folosită la fraudarea voturilor.
Spre exemplu, pentru alegerile prezidenţiale, Guvernul Boc a dat bani STS-ului pentru înfiinţarea unui serviciu pentru alegătorii din străinătate. Astfel, pe timpul administraţiei Boc a fost emisă ordonanţa 815/2011, potrivit căreia MAE a primit 87.000 de lei pentru finanţarea unor cheltuieli pentru achiziţionarea serviciilor de comunicaţii necesare funcţionării centrului de răspuns. De asemenea, pentru Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a fost alocată suma de 188.000 lei, fondurile fiind destinate finanţării unor cheltuieli pentru furnizarea de echipamente şi logistică necesare înfiinţării unui serviciu de centru de răspuns cu apelare prin linie telefonica şi poştă electronică, prin care să se ofere informaţii şi consiliere lucrătorilor români din Spania şi celor care doresc informaţii despre noile reglementări privind piaţa muncii din Spania.