Începând cu luna ianuarie, acest an, societatea “ Sinmatex” a început sa concedieze pâna la zece angajati în fiecare luna. Oamenii sunt dati afara fara a li se comunica motivul sau li se spune ca întreprinderea se afla în stare de insolvabilitate. Aproximativ 40 de angajati au fost concediati de la începutul anului. Conducerea nu si-a anuntat, intentia unei concedieri colective.
La început muncitorii, acum si cei de la birouri
Concedierile de la Sinmatex au început cu muncitorii.
Bineînteles, oamenii au dorit sa stie motivul pentru care îsi pierd locul de munca, însa acestora li s-a raspuns ca nu se stie motivul. Conducerea de la Bistrita se pare ca nu stie de ce angajatii urmeaza sa fie concediati. Astfel, în urmatoarele luni concedierile au continuat. Din cei aproximativ 118 angajati pe care îi numara întreprinderea în luna decembrie a anului trecut, în prezent au mai ramas aproximativ 80 de angajati. Cel putin asta reiese din spusele celor care acum nu mai sunt angajtii acestei firme. În fiecare luna au fost concediate pâna la zece persoane. În plus, angajatii care au ramas nu lucreaza decât doua sau trei zile pe saptamâna, acest lucru fiind motivat prin lipsa de comenzi.
Daca la început au fost concediati doar muncitorii, luna aceasta au fost dati afara si câteva angajati din personalul TESA, carora li s-a spus ca întreprinderea nu mai are posibilitatea de a-i plati.
Probleme la întocmirea dosarului de somaj
Odata concediati, oamenii trebuie sa se prezinte la Agentia Judeteana Pentru Ocuparea Fortei de Munca Bistrita Nasaud (AJOFM BN) în vederea întocmirii dosarului pentru a putea primi îndemnizatia de somaj. Aici, fostii angajati au întâmpinat, însa, o mare problema si asta din cauza ca dosarele lor nu pot fi primite deoarece le lipseste un document care trebuie întocmit de agentul economic, în cazul acesta “Sinmatex”, document care ar trebui sa contina stagiul de cotizare la fondul de somaj. În acest caz oamenii au fost nevoiti sa bata zile în sir pe la usile întreprinderii pentru a obtine documentul necesar întocmirii dosarului pentru îndemnizatia de somaj. Documentul a fost obtinut dar foarte greu si dupa insisitente îndelungate din partea concediatilor. De aici nu se poate trage decât o concluzie, anume ca societatea nu a platit la timp cotizatia catre fondul de somaj, iar acum o face doar “în rate”.
Directorul AJOFMBN Ioan Botis a declarat ca angajatilor nu li se poate accepta dosarul pentru somaj daca nu au acest document care sa ateste ca angajatorul a platit contributia la fondul de somaj. Acesta a adaugat, de asemenea, ca la agentie nu a fost anuntat, cel putin pâna la aceasta data, faptul ca întreprinderea urmeaza sa faca concediere colectiva.
Contactat telefonic de reporterii „Gazetei de Bistrita”, inspectorul sef al Inspectoratul Teritorial de Munca Bistrita-Nasaud (ITM BN), Sergiu Rus, a declarat ca nu are cunostinta de acest caz dar ca va considera aceasta convorbire telefonica drept o sesizare si drept urmare va trimite o echipa în control la acest agent economic pentru a lamuri situatia.
Fostii angajati vorbesc
În legatura cu modul în care conducerea Sinmatex îsi concediaza oamenii, adica pe rând, fostii angajati sunt convinsi ca este doar o strategie pentru ca personalul dat afara sa nu primeasca salarii compensatorii.
Tot fostii angajati povestesc ca, societatea a avut filiale si la Pucioasa si Botosani, unde s-ar fi efectuat concedieri colective, dar oamenii de acolo ar fi primit salarii compensatorii. Cea mai mare problema a fostilor angajati bistriteni este ca habar nu au ce este stipulat în contractul colectiv de munca si daca li se cuvin în mod legal nu salarii compensatorii. Acestia sustin ca au vazut si au semnat contractul colectiv de munca doar în urma cu zece ani, desi nu stiau nici atunci macar ce prevede acesta.
Protectie sociala zero
Conform Codului Muncii, contractul colectiv de munca este un contract care se semneaza între angajator si salariatii reprezentati prin sindicate. Aceasta este o alta problema a angajatilor Sinamatex. Fostii angajati, si cu siguranta si cei care mai lucreaza acolo, de la Sinmatex nu stiu daca pe parcursul anilor au ramas afiliati vreunui sindicat. De asemenea, în cazul în care contracul colectiv de munca este încheiat pe perioada determinata, în concluzie este posibil ca fosti angajati sa nu aiba dreptul la salarii compensatorii, ceea ce nu este cazul în aceasta situatie.
Codului Muncii reglementeaza în mod foarte clar concedierile colective, dar nicaieri nu este prevazuta vreo reglementare a vreunei situatii similare de la Simatex.
În situatia data, având în vedere ca angajatii firmei bistritene nu sunt dati afara mai mult de 10, despre Sinmatex nu se poate spune ca este în afara legii, dar nici nu procedeaza corect, daca ce referim la protectia sociala, având în vedere ca aceste concedieri au loc într-un ritm constant, în fiecare luna.
Oamenii au ramas fara loc de munca dar si cu îndoieli
Totusi ceea ce se întâmpla este ciudat. Daca societatea se afla în stare se de insolvabilitate, cu datorii la fondul de somaj, se afla de asemenea în incapacitatea de a mai plati angajati si nu are comenzi atunci de ce nu face concediere colectiva? Atitudinea aceasta nu face decât sa confirme banuielile fostilor angajati si anume ca daca s-ar face concediere colectiva acestia trebuie sa primeasca salarii compensatorii.
Încercând sa afle detalii despre ceea ce se întâmpla în aceasta firma si despre motivele concedierii, Gazeta de Bistrita a primit din partea unui reprezentant al firmei un raspuns negativ si ni s-a spus ca cei de la conducerea întreprinderii nu sunt doresc sa ofere detalii.
Deocamdata situatia este ciudata, angajatii sunt concediati, acestia nu îsi cunosc pe deplin drepturile, nu stiu daca li se cuvin sau nu salarii compensatorii, ramân doar cu presupunerea. Nimeni din conducerea unitatii nu îi lamureste. Cert este faptul ca si-au pierdut locul de munca si, în plus, întâmpina probleme în întocmirea dosarului de somaj. Multe dintre persoanele care au fost concediate au o vârsta înaintata si îsi pun problema daca vor mai gasi un alt loc de munca.
Articolul 68 din Codul Muncii prevede ca:
"Art. 68. – (1) Prin concediere colectiva se întelege concedierea, într -o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui
numar de:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are încadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are încadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are încadrati cel putin
300 de salariati.
(2) La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv, potrivit alin. (1), se iau în calcul si acei salariati carora le -au încetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri." (O.U.G. nr. 55/2006)
Camelia Danci