În contextul crizei economice, sindicaliştii de la Leoni cer indexarea salariilor cu 30%.
Conflictul a izbucnit recent şi nu pare a avea un sfârşit prea curând, cu atât mai mult cu cât părţile implicate îşi aduc uneia alteia acuze – sindicatul susţine că patronatul nu e dispus la negocieri, iar patronatul susţine că sindicaliştii au un comportament agresiv, iar incitarea la grevă ar putea periclita procesul de producţie şi personalul companiei.

Pe 4 iunie a fost semnalat un conflict de muncă izbucnit între SC Leoni Wiring Systems SRL Bistriţa şi Sindicatul Independent Leoni Bistriţa. Atunci, liderul sindicatului, Marinel Strungar a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, că se întârzie semnarea contractului colectiv de muncă, deoarece reprezentanţii patronatului nu au ajuns la o înţelegere cu sindicaliştii.

Sindicatul cere 30%

În principal, membrii Sindicatului Independent Leoni cereau dintr-o serie de mai multe revendicări, indexarea salariului cu indicele de inflaţie şi plata orelor suplimentare, în contextul în care Leoni Bistriţa primeşte tot mai multe comenzi, care nu se reflect, însă, în salarizarea angajaţilor. „La jumătatea lunii martie au început să crească comenzile, ajungând la nivelul celor de anul trecut. Cu toate acestea, atunci se executau pe opt linii de asamblare, în timp ce acum trebuiau să se efectueze pe patru linii. Angajaţii au început să se plângă. Chiar şi medicul companiei a tras un semnal de alarmă că oamenii sunt prea obosiţi”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă liderul de sindicat Marinel Strungar.

Acesta mai susţine că se doreşte de către conducerea Leoni îngheţarea salariilor, în condiţiile crizei financiare şi activarea unei clauze prin care angajaţii să stea în concediu fără plată, timp de 15 zile pe an. „Ei cer îngheţarea salariilor pe un an de zile şi reducerea programului la şapte ore pe zi sau patru zile pe săptămână. Clauza care prevede acordarea a 15 zile de concediu fără plată poate fi prevăzuta în contract doar cu acordul sindicatelor” a mai declarat Strungar.

Închiderea fabricii?

De cealaltă parte a baricadei, reprezentanţii patronatului Leoni susţin că indexarea salariilor cu 30% în plină criză, alături de o listă cu opt puncte, care nu ar fi trebuit să intre în această perioadă pe lista priorităţilor firmei şi care nu corespund realităţii. Aceştia au mai afirmat că există o presiune din partea sindicatului, iar în eventualitatea în care se ajunge al un conflict, se va ajunge la grevă. În acest caz ar însemna ca livrările companiei să nu mai poată fi realizate, motiv pentru care ar putea să se ajungă la închiderea fabricii şi, implicit, la desfiinţarea celor 4.500 de locuri de muncă, cât are în prezent SC Leoni.

Comunicatul Leoni

„În conformitate cu înţelegerile agreate de partenerii implicaţi, perioada alocată negocierilor este de 60 zile, iar termenul agreat pentru finalizarea discuţiilor este 7 Iulie 2009. Sindicatul companiei a desconsiderat înţelegerile şi protocolul încheiat la începutul negocierilor şi a adus acuze publice companiei.

LEONI se confruntă în momentul de faţă cu numeroase atacuri din partea sindicatului companiei şi a confederaţiei Cartel Alfa în mass media. LEONI nu înţelege comportamentul agresiv manifestat de sindicat. LEONI este una din singurele companii locale care recent au angajat şi creat noi locuri de muncă în regiune, în condiţiile în care multe companii au făcut concedieri. LEONI a angajat de la începutul anului peste 400 de oameni pentru noile proiecte contractate.
Momentan personalul companiei se ridică la 4500 angajaţi. În aceste condiţii sindicatul îşi exprimă intenţia de a organiza grevă. Intenţia LEONI este să menţină activ fluxul de producţie, în condiţiile în care caracteristica principală a producţiei interne asumate este “Just in Time” adică producţie fără stocuri de marfă şi livrare în timp real (o condiţie contractuală a clienţilor Mercedes şi BMW).
În acest context o grevă ar periclita foarte grav acest sistem complex de producţie, ceea ce ar determina compania să caute alternative în alte locaţii de producţie. De aceea afirmăm că o grevă ar reprezenta un risc pentru fabrica de la Bistriţa.
LEONI doreşte ferm şi transparent să continue negocierile cu sindicatul pentru acorduri acceptabile ambelor părţi. Cererea de mărire cu 30 % a salariilor solicitată de sindicat este nerealistă în comparaţie cu indicele de inflaţie care nu este mai mare de 3% pentru anul 2009.
De asemenea, LEONI trebuie să facă faţă costurilor peste media avute cu planul de recrutare şi noile facilităţi de producţie dezvoltate”, se precizează în comunicatul SC Leoni.

Adresa internă

În schimb, într-o adresă remisă către Sindicatul Independent Leoni de către patronatul companiei, „Informare cu privire la suspendarea negocierii colective pentru anul 2009”, adresă cu numărul RU 6234/16.05.2009, se precizează: „Vă informăm că, urmare a faptului că managementul Leoni Bistriţa a fost informat cu privire la înregistrarea oficială a unui conflict de interese la Ministerul Muncii, vă anunţăm că virtutea faptului că acest fapt constituie o încălcare a prevederilor contractului de muncă şi protocolului de negociere, compania Leoni declară ca fiind suspendată negocierea colectivă anuală, începând cu data de 16.06.2009, până la soluţionarea acestei situaţii”.

Sindicatul vrea totuşi negocieri

La sfârşitul săptămânii trecute, liderul de sindicat Marinel Strungar a declarat că din cauza lipsei de comunicare cu reprezentanţii patronatului, s-a depus documentaţia la Direcţia Muncii în vederea declanşării unui conflict de interese. „În urma acesteia vom avea luni (n. r. – 22 iunie) o întrunire de conciliere prin care vom prezenta o nouă listă de revendicări. Vom solicita mărirea salariilor cu un procent mai mic, alături de alte revendicări”. Legat de procentul revendicat de sindicalişti pentru indexarea salariilor Strungar a precizat că cel de 30% a fost doar o cerere pe marginea căreia să se poată negocia, însă reprezentanţii patronatului nici nu au vrut să audă.
De asemenea, liderul Cartel-Alfa Bistriţa-Năsăud, Doru Hodoş, a declarat că nimeni nu doreşte ca procesul de producţie al SC Leoni să fie periclitat. „Conflictul de muncă a fost declanşat ca urmare a unei hotărâri a Adunării Generale a Sindicatului Independent Leoni, iar Cartel Alfa nu face altceva decât să acorde consultanţă şi asistenţă unui sindicat afiliat”, a mai spus Hodoş.

Cartel Alfa a făcut un apel către managementul Leoni să reia negocierile cu sindicatul, deoarece doar semnarea unui acord poate duce la încheierea acestui conflict.

Liana Mureşan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.