În vederea monitorizării activităţi deputaţilor pe care electoratul din Bistriţa-Năsăud i-a ales pentru următorii patru ani, cu surprindere am observat că din cinci bistriţeni din Camera Deputaţilor, singurul care şi-a reluat activitatea în forţă a fost Ionuţ Simionca. Desigur excepţie din aceştia face Doina Pană care s-a întors în Ministerul Apelor şi Pădurilor.
La începutul lunii septembrie, Simionca, deputatul bistriţean din partea PMPs-a dus pregătit de acasă cu un discurs prin care şi-a manifestat îngrijorarea pentru taxele aflate în planul economic al Guvernului Tudose.
După valul de măriri salariale atât în sectorul privat, unde minimul pe economie a crescut în acest an, cât şi în rândul funcţionarilor, guvernanţii au realizat că încasările bugetare nu susţin în totalitateobligaţiile pentru care şi-au luat angajamentul.
Simioncasusţine că a luat pulsul celor mai mari plătitori de TVA din Bistriţa-Năsăud, iar rezultatele ridică mai multe semne de întrebare. Una dintre mijloacele folosite de ANAF pentru a strânge funia în jurul societăţilorcomerciale a fost publicarea unor liste cu datornicii la Stat.
„Sunt îngrijorat de ceea ce se întâmplă în mediul privat şi de felul în care deciziile politice luate de Guvernele PSD afectează mediul de afaceri. Iar această grijă vine după discuţia avută la sfârşitul săptămânii cu unul dintre cei mai mari plătitori de TVA din judeţulBistriţa-Năsăud, care a fost contactat telefonic de către ANAF, şi care a fost întrebat dacă şi-a plătit dările la stat.
Asta se întâmpla undeva în data de 30 a lunii, patru zile după data scadentă, acţionarii firmei crezând că banii nu se văd în sistem. Bineînţeles că această firmă şi-a plătit dările.
Întrebarea mea este: cât de disperat este acest Guvern, Guvernul PSD, încât a ajuns să sune marii contribuabili să-i întrebe dacă şi-au plătit dările la stat?
La începutul primei sesiuni parlamentare, în decembrie 2016, am votat cu două mâini reducerea celor 102 taxe, crezând că aceste reduceri de taxe vor ajuta cetăţenii României şi vor scădea presiunea fiscală pusă pe mediul de afaceri. Iată că, şapte luni mai târziu, Guvernele PSD au făcut chiar opusul la ce au promis şi au venit cu nişte măsuri care, dimpotrivă, în loc să încurajeze mediul de afaceri, îl distrug. Şi aici mă refer la următoarele:
– Legea prin care s-a mărit salariul minim pe economie şi care automat îl costă mai mult pe angajator;
– Obligativitatea de a avea angajaţi 4% persoane cu dizabilităţi, iar dacă nu ai asemenea angajaţi, „plăteşti, trebuie să plăteşti”. Nu este un lucru rău să-ţidoreşti ca persoanele cu dizabilităţi să aibă o şansă să muncească, este greşit să obligi angajatorul. Eventual poţi să-l încurajezi, să îl stimulezi, nu să îl penalizezi;
– Şi să nu mai vorbim de cea mai nouă aberaţie a Guvernului PSD, cea cu split TVA, împărţirea TVA-ului care nu funcţionează decât într-o ţară a Uniunii Europene, şi acolo doar în contractele cu statul;
– Sau impozitul pe dividende, un lucru pe care l-aţi discutat în programul de guvernare şi care v-aţi angajat să fie zero, dar se pare că aţi uitat.
Şi cea mai mare grijă a noastră vine când vedem numerele, pentru că numerele niciodată nu greşesc.
Aţi împrumutat, domnilor, din ianuarie 2017 până la sfârşitul lunii iulie 2017, 554 de euro pe secundă. Da, 554 de euro pe secundă. Adică 38% din produsul intern brut. Cu aceşti bani se puteau construi cel puţin sau aproape 200 de km de autostrăzi.
Concluziile mele sunt: conduceţi deficitar şi iresponsabil ţara noastră, închideţi firme, faceţi românii să fugă din ţarăşi ne băgaţi în datorii din care nu vom putea ieşi niciodată.
Iar, în aceste condiţii, nu pot decât să vă cer demisia, începând cu prim-ministrul Tudose, împreună cu ceilalţi membri ai Guvernului. Plecaţi, domnilor! Ori sunteţinişteincompetenţi, ori nişte trădători care distrugeţi această ţară, în niciun caz nu sunteţiniştepatrioţi care se luptă pentru viitorul României!” a declarat în Parlament, deputatul IonuţSimionca.
Deneş, cu calculele lemnului de foc
Nici în Senat nu stăm rău. Tot cu argumente noi a luat cuvântul în şedinţa de plen şibistriţeanul din Spermezeu,IoanDeneş. Acesta a dorit să salute propunerea legislativă ce interzice temporar exportul de lemne de foc. Ideea legislativă i-a venit senatorului Vela. Tot la şedinţa în cauză, după intervenţia lui Deneş, Senatul a adoptat, în calitate de primă Cameră sesizată, o propunere legislativă prin care exportul de lemne de foc este interzis pentru trei ani.
„Înţeleg din punctul de vedere al Guvernului că raportul sau punctul de vedere a fost negativ pe forma iniţiativei, nu pe fondul ei.Sigur, unii or să spună că această propunere legislativă este împotriva principiilor economiei de piaţă sau a liberei circulaţii a mărfurilor.
Dar noi, aici, în Senatul României, precum şi în Camera Deputaţilor, reprezentăm interesul cetăţenilor care ne-au trimis în Parlamentul României.Aşa cum spunea domnul senator Vela, reprezentăm pe cetăţenii din judeţele din care provenim şi toţi, împreună, reprezentăm cetăţenii din această ţară.
Pentru o mai bună raportare, dacă doriţi, la decizia pe care noi o s-o luăm, vă spun următoarea constatare sau statistică făcută de instituţiile de specialitate.La ora actuală, sunt aproximativ 3 milioane şi jumătate de gospodării care se încălzesc cu lemne, iar media pentru necesarul unei gospodării este de aproximativ 6 mc.Înmulţiţi 3,5 milioane cu 6 mc şi o să constataţi şi o să constatăm câte lemne de foc sunt necesare în România.
Drept urmare, această propunere legislativă, ca să-l parafrazez pe domnul senator Vela, deşi este iniţiată de către parlamentari ai opoziţiei, pentru că Grupul PSD, în primul rând, reprezintă interesele cetăţenilor, drept urmare această propunere legislativă… vom fi pentru această propunere legislativă şi împotriva raportului de respingere”, a declarat Deneş.
Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare interzicerea exportului de lemne de foc cu diametrul de maximum 20 de centimetri până la 4 metri lungime, pentru o perioadă de maximum trei ani.
Iniţiată de un grup de parlamentari preponderent PNL, propunerea legislativă a fost adoptată de Camera superioară a Parlamentului cu 91 de voturi pentru şi o abţinere, după ce senatorii au votat împotriva raportului comun de respingere al Comisiilor economică şi de mediu.
Senatorul PMP Traian Băsescu a afirmat că există „o criză a lemnului de foc”, dar că forma propunerii legislative este deficitară, motiv pentru care a anunţat că susţine o altă iniţiativă legislativă, aflată în circuit parlamentar, care reglementează problema lemnului de foc prin modificarea unui articol din Codul silvic.