Silvania Sortilemn, „sora” MIS Grup, se bagă pe construcții și licitații publice și prinde primul bloc pe structură de lemn. Acesta va fi ridicat la Urmeniș și va avea 6 apartamente. Proiectul are o valoare de 2,6 milioane de lei și este finanțat prin PNRR.

Compania Silvania Sortilemn, care aparține familiei Iugan, care deține și MIS Grup, se bagă pe construcții și licitații publice. De curând, compania specializată în prelucrarea lemnului a câștigat o licitație în valoare de 2,6 milioane de lei pentru construirea unui bloc, la Urmeniș.

Proiectul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență și presupune ridicarea unui imobil cu un regim de înălțime P+1E+M. Acesta va fi compus din 6 apartamente, care vor fi destinate tinerilor specialist din sănătate și învățământ, care nu își permit să cumpere o locuință.

Suprafața de teren pe care se va construi clădirea este de 2.270 de metri pătrați.  Apartamentele vor fi compuse din living, dormitor, hol, bucătărie, baie, iar unele vor avea și cămară. Constructorul are la dispoziție 22 de luni să finalizeze lucrările.

Clădirea izolată cu vată minerală și încălzită cu panouri solare

Construcția este de tip nZeb, cu un consum de energie aproape de zero. Blocul va fi construit pe fundație clasică de beton, iar suprastructura de rezistență va fi executată din lemn tratat. De asemenea, clădirea va fi ulterior termoizolată cu vată minerală bazaltică.

„Suprastructura de rezistență a clădirilor se va realiza din lemn, rezemată de fundații. Structura din lemn este alcătuită din cadre pe ambele direcții. Pereții perimetrali sunt niște panouri cu montanți contribuind astfel la asigurarea rigidității întregii structuri. (…) Structura se va executa din lemn de brad C24, clasa de calitate I, clasa 1 de exploatare. Toate elementele din lemn ale structurii se tratează ignifug (…) Pentru îmbunătățirea protecției termice a pereților exterior se propune montarea unui strat de izolație termică din vată minerală bazaltică de 10 cm, cu densitate minima de 143-145 kg/mp. Termoizolarea clădirii permite încălzirea spațiului interior într-un timp foarte scurt. Prin termoizolarea clădirii este evitat efectul negative al inerției termice caracteristic clădirilor masive, care, într-o primă etapă, absorb căldura fără a mai permite în acest interval creșterea temperaturii aerului interior și favorizând un disconfort și un consum ridicat al calității de energie utilizată”, se arată în caietul de sarcini.

Blocul va avea și 26 de panouri fotovoltaice, care vor fi amplasate pe terasa imobilului. Acestea vor asigura căldura și apa caldă:

„Sistemul de panouri solare este format din două panouri plane din sticlă 730 Kw/h/mp/an, ce pot realiza în condiții optime până la 175 de litri de apă caldă la temperatura de 60 de grade Celsius. Se prevede o conductă de recirculare pentru apa caldă menajeră, cu pompă de recirculare, recircularea efectuându-se la nivel de coloane și trasee principale”, se mai cere prin caietul de sarcini.

Fiecare apartament va avea un „recuperator” de căldură cu flux încrucișat, iar pentru comanda centralelor de ventilație a fost prevăzut un programator orar și un termostat interior. Acest sistem asigură practice schimburile de aer necesare pentru confortul fiziologic, aerul introdus fiind 100% proaspăt. 

„În vederea reducerii riscului de nerealizare a contractului, precum și în vederea conformării cu legislația românească în vigoare privind calitatea în construcții și a încadrării în termenele stabilite este absolut necesar ca ofertantul să dispună de personal cu suficientă calificare și experiență care să poată asigura execuția lucrărilor, în conformitate cu prevederile contractuale. Ofertantul va face dovada, în cadrul propunerii tehnice, că are acces la specialiștii necesari și obligatorii corespunzător obiectului contractului prin prezentarea documentelor care demonstrează accesul la specialiștii necesari și obligatorii, atestați, în vederea verificării nivelului de calitate corespunzător cerințelor”.

Silvania Sortilemn a prins contracte de peste 17 milioane de lei

Compania Silvania Sortilemn a prins anul acesta și în toamna anului trecut 3 contracte importante. Aceasta va amenaja o zonă pentru activități antropice în afara sitului pentru conservarea habitatelor și speciilor. Proiectul aparține Consiliului Județean Bihor și are o valoare de 6,7 milioane de lei.

„Investiția ce face obiectul prezentei achiziții îl constituie amenajarea unei zone dedicate activităților antropice de conștientizare asupra conservării biodiversității și de limitare a accesului motorizat în situl Natura 2000 din afara sitului în vederea păstrării stării de conservare a speciilor și habitatelor”, se arată în caietul de sarcini a licitației.

Practic va fi ridicat un corp ce va conține grupuri sanitare, vestiare, birou management, camera pompe și terasă acoperită și 4 foișoare din lemn. Se propune, de asemenea, amenajarea unui traseu pentru vehicule motorizate ce se va întinde pe 1.780 de metri, precum și plantarea a 140 de arbori și amenajarea unei parcări iluminate pe 3515 mp.

Va fi construită încă o construcție cu grupuri sanitare, birou management, depozit, zonă de conferințe, 13 căsuțe de dormit cu baie individuală, amenajarea unui iaz artificial.

Tot în toamna anului trecut, Silvania Sortilemn mai pune mâna pe un contract de peste 7 milioane de lei, tot de la Consiliul Județean Bihor, pentru construcții similar, în alte comune din județ.

Conform proiectului și în acest caz Silvania Sortilemn va amenaja corpuri de clădire cu toalete și dușuri, foișoare din lemn, zone pentru grătare, dar și amenajarea de spații verzi, plantarea de arbori și amenajarea de parcări.

„Se propune amenajarea unor spații verzi plane pentru buna amplasare a corturilor, ce va permite amplasarea unui număr limitat de corturi, astfel încât vizitarea zonei să se facă organizat, fără a o suprapopula. Focurile de tabără se vor desfășura în locuri strict amenajate cu vatră din pietre și ramă metalică, astfel încât să fie eliminate riscul de incendiu. Materialele utilizate vor fi natural și anume: piatra naturală, scoarța copac, lemn, pietriș. Amenajarea unei parcări cu îmbrăcămintea din agregate compacte, astfel încât să nu afecteze mediul înconjurător. Zona parcării va fi iluminată inteligent. Realizarea de iluminat ambiental care să se integreze în mediul înconjurător și astfel încât să nu deranjeze activitatea speciilor”, cere caietul de sarcini.

Silvania Sortilemn face parte alături de Montana Iugan din grupul MIS Grup, pus pe picioare de Emil Iugan. Acesta s-a retras, iar de companii se ocupă momentan copiii săi.

Pentru anul 2023, Silvania Sortilemn a raportat o cifră de afaceri de peste 19 milioane de lei și un profit de 437.283 de lei. Datoriile treceau de 15 milioane de lei, iar numărul de angajați ajungea la 100.

În 2022, compania raporta o cifră de afaceri de peste 18 milioane de lei și un profit net de 339.781 de lei. Datoriile erau ceva mai mici, ajungând doar la 8,7 milioane de lei. În 2021, cifra de afaceri ajungea la 15 milioane de lei, iar profitul la doar 163.357 de lei. Datoriile treceau de 5 milioane de lei.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.