Chiar asa! Noi alegatorii cu ce ne alegem? Va spun eu, dar sunt sigur ca stiti si dumneavoastra raspunsul la aceasta întrebare. Cu nimic, cu absolut nimic. În plan real viata noastra nu s-a schimbat cu nimic. Continua ca si înainte, cu bucuriile si cu necazurile zilnice. Ba, ca sa nu gresesc, unii dintre noi s-au ales cu ceva. Unii cu o bricheta, cu o lanterna, cu o plasa, cu un pix, toate inscriptionate cu initialele unor partide sau cu sloganuri electorale, pe care acum aproape ti-e rusine sa le mai etalezi în public. Altii, cu mult mai norocosi, s-au ales cu un trening, un tricou, o punga cu câteva kile de zahar, orez, ulei sau faina, ori au avut parte de o masa pe cinste, udata cu bautura din belsug, si de câte un spectacol cu nu stiu ce artisti si formatii celebre. Cam asta-i tot cu ce se alege un alegator o data la patru ani. În rest, alesii uita de noi, ei au probleme mai importante de rezolvat. De exemplu cum sa-si scoata sumele de bani pe care le-au cheltuit ca sa fie alesi, sa faca trafic de influenta cu clientela lor politica, sa aranjeze licitatii cu lucrari finantate din bani publici si alte treburi, importante pentru ei.
Participarea la vot, în mod liber si în deplina cunostinta de cauza este importanta, face parte din acest joc numit democratie. Toti suntem prinsi de febra alegerilor, este un miraj care ne fura pe toti în campania electorala. Fara sa stim bine din ce motiv, instinctual, cuceriti de anumite promisiuni pe care le fac candidatii ori de sarmul lor, fiecare din noi ne situam de partea unuia dintre candidati. Ni s-a promis marea cu sarea, internet gratuit, apa gratuita, parcuri de distractie si câte si mai câte. Unele dintre promisiuni au un caracter atât de fantezist, încât stai si te întrebi daca unii dintre candidati ne cred atât de inocenti, creduli sau chiar prosti? Dar cu toate acestea, toti suntem prinsi în acest joc al alegerilor si chiar credem ca votul pe care-l dam unuia sau altuia dintre candidati chiar este important. Pentru ei, sigur, fiecare vot conteaza. Se consuma atâta, binenteles din partea alegatorilor, pasiuni, patimi, se duc discutii cu argumente pro si contra, se comenteaza promisiunile pe care le fac candidatii, în unele familii izbucnesc si certuri legate de sustinerea unia dintre candidati. Dar ce se întâmpla dupa aceea, cu ce ne alegem noi, cei care votam, din faptul ca un candidat sau altul ajunge într-un post ales, într-o demnitate publica? Se schimba viata noastra în bine, o sa avem strazi mai curate, strazi pe care sa nu se înfunde canalizarea la orice ploaie mai serioasa si sa nu inunde subsoluri, curti si case, vom avea un oras mai curat, o circulatie mai fluenta? De fiecare data ne dorim dupa alegeri aceste minime dorinte, dar de fiecare data suntem deziluzionati de ceea ce se întâmpla în realitate. Din oamenii zâmbitori care ne fac promisiuni în campania electorala, care de care mai tentante, din oamenii amabili, care ne bat la usa cu un zâmbet umil ca sa ne ceara votul, alesii nostri se transforma peste noapte în niste persoane ocupate, distante, oameni la care ajungi cu greu, la care trebuie sa te înscri în audienta, sa îti faci programare, ca sa ajungi sa vorbesti cu el.
Alesii nostri uita de fiecare data de noi. Dupa alegeri noi nu mai contam, noi devenim doar statistica, numere. Cerintele oamenilor pentru cei cîrora le-au acordat votul sunt minime. Oamenii nu doresc ca alesii sa-i iubeasca, oamenii doresc în primul rând ca acestia sa-si îndeplineasca atributiile prevazute în fisa postului în care au fost propulsati prin vointa alegatorilor, sa fie buni administratori, sa fie cinstiti si în primul rând sa se gândeasca la cei care i-au ales, nu doar la propria persoana. Dar experienta de pâna acum a dovedit cu vârf si îndesat, ca singurul scop al lor este sa se îmbogateasca, sa parvina, s-o duca doar ei bine. A trecut turul întâi, lucrurile aproape s-au clarificat, dar noi bistritenii mai trebuie sa ne alegem primarul. Primarul pe care îl meritam. Fie ca noua bistritenilor, Dumnezeu sa ne dea mintea cea buna si sa alegem pe cel mai bun si capabil. În ceea ce priveste consiliul local si cel judetean lucrurile sunt clare, fiecare partid stie cum sta. Mai urmeaza o etapa, dar aceea se va desfasura în spatele usilor capitonate, departe de ochii celor obisnuiti si simpli. Cum nici unul dintre partide nu are majoritatea în consiliul local si cel judetean se vor face tot felul de aliante, unele chiar împotriva firii. Semnale deja au fost date. Dar sa nu anticipam… Cu siguranta însa ne vom cruci de ce o sa iasa în cele din urma.
ZAHARIA COTOC