Si-au izolat blocurile pe banii altora!
Primaria Bistrita ameninta cu judecata

Pentru ca si-au izolat termic blocurile in care locuiesc si inca nu au achitat suma prevazuta de lege, adica 15 procente din valoarea lucrarii, patru asociatii de proprietari din Bistrita vor fi date in judecata de municipalitate.
Reprezentantii Primariei Bistrita spun ca daca oamenii isi vor indeplini cat mai curand obligatiile financiare pe care le au vor fi iertati, dar in caz contrar, nu au alta varianta pentru a-i face sa plateasca decat cu ajutorul instantei.

Conform informatiilor furnizate de Mihai Rusti, purtatorul de cuvant al Primariei Bistrita, datoriile pe care le au aceste asociatii de locatari sunt in valoare de 35.000 de lei. Este vorba despre blocurile de locuinte situate pe Aleea Greuceanu numarul 2, Zorelelor numarul 3B, Artarilor numarul 16 si Octavian Goga numarul 2.
Pana la finele acestei luni, constructorii ar trebui sa finalizeze lucrarile de izolare termica la 10 blocuri de pe raza municipiului, in zone ca strada Florilor, Plopilor, Andrei Muresanu, 1 Decembrie sau Mesteacanului.

Legea e lege

Prin programul national de reabilitare termica a blocurilor de locuit, primariile contribuie cu 35% din investitie, alti 50% vin de la bugetul de stat, iar restul de 15% este contributia asociatiilor de locatari inscrise in acest program.
Cum legile sunt facute pentru a fi incalcate, unii oameni mai „uita” sa tina cont de ele. Este si cazul a patru asociatii de proprietari din municipiu, care, dupa ce s-au vazut cu blocurile izolate, nu au mai platit partea lor de bani celor care au efectuat lucrarile.
„Exista patru blocuri care au fost izolate termic, insa suma care trebuia achitata de catre beneficiarii lucrarii nu a mai fost platita. Vorbim de o datorie de 35.000 de lei. Acum se pregateste documentatia pentru actionarea asociatiilor de proprietari in judecata. Daca vor plati in perioada urmatoare vom renunta la proces, dar daca nu vor face acest pas, nu avem alta solutie pentru a recupera banii restanti”, spune Mihai Rusti.
Asociatiile vizate sunt urmatoarele: Aleea Greuceanu numarul 2, Zorelelor numarul 3B, Artarilor numarul 16 si Octavian Goga numarul 2.

24 de blocuri izolate in perioada 2009 – 2011

In perioada 2009-2010, conform informatiilor postate pe site-ul municipalitatii, in Bistrita au fost modernizate 14 blocuri de locuinte prin programul national de reabilitare termica demarat de Guvern. Municipalitatea s-a trezit insa cu surpriza ca asociatiile de locatari sa nu isi achite la termen contributia de 15% din valoarea investitiei. Este si cazul asociatiilor de proprietari prezentate mai sus.
In perioada mentionata, au fost izolate termic urmatoarele blocuri din municipiu: bloc Lama sc.C, Str.Florilor nr.1; B-dul Decebal bl.j25, A,B,C,D,E; Zorelelor 3B, Bl. 11 sc.A; Aleea Greuceanu Bl.2 Sc.A,B; 1 Decembrie Bl.12 sc.A; Artarilor Bl. N3, Nr.16, Sc.A,B; Artarilor Bl.N4, Nr.14, Sc.A,B; Str. Octavian Goga A2, sc. A,B,C; Str. Octavian Goga A1, sc.A,B,C; Bulevardul Independentei, nr.58, sc.D; Str. Locotenent Calin, nr.3, sc. A; Str. C.R. Vivu, Bl.10, sc.C,D; Str. Andrei Muresanu nr.5, sc. A si Aleea Tineretului, nr.3, sc A.
La ora actuala, alte 10 blocuri din Bistrita se afla in proces de reabilitare termica, urmand ca lucrarile sa fie gata la finele acestei luni. Este vorba despre cladirile situate pe strada Florilor, Bulevardul Independentei, Aleea Tineretului, strada Odobescu, strada Andrei Muresanu, Plopilor, Mesteacanului, strada 1 Decembrie (n . r . – doua blocuri) si Piata Petru Rares.

Planuri mari pentru 2012

Primaria Bistrita a alocat din bugetul pe care il are la dispozitie pentru acest an bani pentru a realiza documentatia necesara in vederea reabilitarii termice a 27 de blocuri de locuinte din municipiu, lucru care se va intampla in 2012. Pentru intocmirea actelor necesare, primaria a platit circa 65.000 de lei firmei care a castigat licitatia organizata in acest sens – SC SERBIS SRL din Bistrita.
Proiectul de hotarare care prevede aprobarea documentatiei de avizare a lucrarilor de interventie pentru obiectivul de investitii „Reabilitare termica a 27 blocuri de locuinte – etapa V – municipiul Bistrita” a fost aprobat in ultima sedinta de Consiliu Local cu majoritate de voturi.
Cele 27 de blocuri, care au in total 1.155 de apartamente si care vor fi reabilitate in cursul anului viitor, sunt situate in zone ca Decebal-Lalelelor, Lama, Stefan cel Mare si Independentei Sud, pe strada Panait Cerna. In total, valoarea lucrarilor de reabilitare termica a imobilelor depaseste suma de 18 milioane de lei.
„Lucrarile de interventie la anvelopa blocurilor de locuinte, stabilite prin Ordonanta de Urgenta nr. 18/2009, sunt: izolarea termica a peretilor exteriori; inlocuirea ferestrelor si a usilor exterioare existente, inclusiv tamplaria aferenta accesului in blocul de locuinte; termoizolarea planseului peste ultimul nivel intrucat blocurile au sarpanta; izolarea termica a planseului peste subsol, doar pentru blocurile care prin proiectare sunt prevazute cu apartamente la parter; lucrari de demolare a instalatiilor si a echipamentelor montate aparent pe fatadele/terasa blocului de locuinte, precum si remontarea acestora dupa efectuarea lucrarilor de izolare termica si lucrari de refacere a finisajelor anvelopei”, se precizeaza in documentatie.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) ar trebui sa suporte 50 la suta din suma totala, alte 35 de procente ar urma sa fie alocate de la bugetul local, iar restul de 15 procente vor avea de scos din buzunare beneficiarii lucrarilor.

Apartamentele izolate sunt mai scumpe

Odata ce blocul este izolat termic, cheltuielile cu combustibilii se reduc cu pana la 40 la suta pe perioada iernii; iar banii economisiti pot fi folositi pentru alte
cheltuieli importante. Totodata, creste confortul locuintelor din cladirile reabilitate, mediul este protejat prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, iar aspectul blocurilor si implicit al localitatilor este schimbat in bine.
Potrivit unui studiu realizat de portalul imobiliare.ro, reabilitarea termica a blocurilor creste pretul locuintelor din Capitala cu pana la 20%.
De exemplu, pentru un apartament cu trei camere din Bucuresti, reabilitat termic, pretul mediu solicitat de proprietari urca pana la 1.307 euro/metru patrat util, spre deosebire de pretul mediu cerut pentru apartamentele nereabilitate, de 1.082 euro/metru patrat util.
Si la Cluj-Napoca preturile percepute pentru un apartament vechi reabilitat este mai mare fata de unul nereabilitat cu 5-6 la suta.

Iulia Bartha
iulia@gazetadebistrita.ro

3 COMENTARII

  1. Bl.cu numerotarea veche A-1;2;3;4;5, au fost date in folosinta in anii 1970. Bl.A-5, a fost dat in folosinta in decenbrie,1968. Cum se explica ca au fost anvelopate blocuri care au fost date in folisinta dupa anii 1975,sau mai tarziu si nu sau anvelopat cele care au fost construite si date in folosinta anterior acestora.Care sunt rationamentele, poate cineva sa-mi raspunda.

  2. Bl.cu numerotarea veche A-1;2;3;4;5,de pe str. Octavian Goga, au fost date in folosinta in anii 1970. Bl.A-5, a fost dat in folosinta in decenbrie,1968. Cum se explica ca au fost anvelopate blocuri care au fost date in folisinta dupa anii 1975,sau mai tarziu si nu sau anvelopat cele care au fost construite si date in folosinta anterior acestora.Care sunt rationamentele, poate cineva sa-mi raspunda

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.