În zona montană și piemontană a județului nostru se întâlnește frecvent vipera comună (vipera berus berus) sau vipera neagră, acestea fiind specii de reptile veninoase de la noi din țară.

„Specia se recunoaște după talia mijlocie-mică având o lungime de maxim 50-70 cm. Culoarea diferă în funcție de habitat. Astfel, în regiunile de munte masculii au de obicei culoarea cenușie sau brun-cenușie deschis cu pete negre sau gri închis pe spate și cu abdomenul galben-purpuriu. Femelele sunt cafenii, cafenii-închis cu pete brune. În ceea ce privește desenul de pe spate acesta este foarte variat. Cel mai întîlnit desen este este cel cu o bandă în zig-zag mărginită lateral de un șir de pete întunecate. Abdomenul este cenușiu punctat lateral cu pete albe sau gri.
Capul este scurt și turtit, triunghiular și prezintă două pete negre dispuse astfel încît formează un V sau un X iar coada este în general de culoare galbenă sau roșiatică și este scurtă. Pupila este verticală.
Foarte frecvent se întâlnesc și exemplare complet negre (mutante melanice). Spatele are un aspect catifelat, iar abdomenul este de culoarea ardeziei. Nu prezintă desen dorsal, fapt prin care adesea acestea sunt confundate de turiști cu alte specii de șerpi”, informează Direcția de Sănătate Publică BN.

La apropiera omului vipera se ascunde, dar dacă este surprinsă prea aproape sau întărîtată, se încolăcește și reacționează rapid, mușcătura fiind uneori mortală.

„Veninul produs de glande este de obicei hemotoxic la vipere, adică atacă hemoglobinele, sistemul circulator și distruge țesutul, provocînd necroză și cangrenă.
Simptomul principal care apare imediat după ce o persoană a fost mușcată de o viperă este șocul, manifestat ca orice șoc anafilactic, dar acesta poate apărea și la mușcătura unui șarpe fără venin… În cazuri extreme poate apărea semiconștiența, tegumente reci și palide, puls slab, filiform, tahipnee. Dintre simptomele generale, sunt de menționat transpirațiile, greața, voma, dureri abdominale, diareea și tendințe de necrozare rapidă în jurul plăgii.
SFATUL NOSTRU…
• Dacă vă deplasați prin zone cu iarbă înaltă și pietre, folosiți-vă de un băț cu care să “măturați” suprafața dinaintea voastră pentru a speria șerpii aflați în preajmă.
• Purtați mereu încălțăminte adecvată (bocanci, ghete înalte), evitînd sandalele sau pantofii sport.
• Purtați pantaloni lungi care să acopere bocancul.
• Evitați desișurile, zonele abrupte, zonele cu arbori căzuți, mlaștinele, găurile adînci din pămînt sau fisurile în stîncă.
• Culegerea fructelor de pădure trebuie să se facă cu precauție.
• Dacă v-a surprins o viperă foarte aproape, încercați să evitați mișcările foarte bruște și retrageți-vă ușor, menținînd contactul vizual.

PRIMUL AJUTOR

• În primul rînd păstrați-vă calmul.

• Cereți ajutor personalului specializat, apelați numerele de urgență.

• Evitați mișcările pentru a evita răspîndirea veninului în sistemul circulator.
• Pănă la sosirea echipelor de intervenție, scoateți-vă bijuteriile, ceasul sau hainele prea strînse din jurul mușcăturii, înainte ca zona să se umfle.
• Dacă personalul de intervenție întîrzie mai mult de 30 de minute, legați un garou la 5 cm deasupra rănii urmînd să-l slăbiți ușor după 10 minute.
• Imobilizați zona mușcată.
NU ÎNCERCAȚI SĂ ASPIRAȚI VENINUL CU GURA!
• NU LUAȚI NICI UN MEDICAMENT FĂRĂ ACORDUL PERSONALULUI SPECIALIZAT!
În orice situație nu ezitați să alertați sau să cereți sfatul salvatorilor montani!
Numere de telefon pentru urgențe:
112 – Dispeceratul pentru Situații de Urgență
0726 686789 – Serviciul Public Județean Salvamont”, mai adaugă Direcția de Sănătate Publică BN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.