În ultima vreme, Ziua Îndrăgostiţilor a fost adoptată şi pe meleagurile noastre. Tinerii sunt încântaţi că există şi o zi a lor, a îndrăgostiților, un prilej de a sărbători împreuna cu cel / cea iubit / ă.

Deşi mai sunt voci care spun că nu este o zi specifică ţării noastre, ea prinde rădăcini tot mai adânci cu fiecare an ce trece.

Originile sărbătorii

Mulţi dintre noi ne întrebăm poate cine a fost Valentin şi care sunt originile acestei sărbători. Există însă mai multe versiuni ale acestei istorioare, care îmbinate au născut o legendă: legenda Sfântului Valentin.

Patronul îndrăgostiţilor – un preot

Se spune că Valentin a fost un preot roman martirizat în timpul persecuţiei lui Claudius în anii 269 – 270 d.c. Tânăr fiind, Valentin îi ajuta pe creştini în vremurile persecuţiei. El a fost prins şi băgat în închisoare, unde a devenit un propovăduitor. Din acest motiv a fost condamnat la moarte la data de 14 februarie 269. În timpul cât a stat în închisoare el trimitea mesaje de îmbărbătare prietenilor spunându-le “Amintiţi-vă de Valentin” şi “Vă iubesc”.

O altă variantă ne spune că Valentin a fost un preot care căsătorea cuplurile în secret, împotriva legii date de Împăratul Claudius care interzisese căsătoria. Lucrurile au fost de aşa natură, încât şi de această dată el a fost dus la închisoare deoarece refuzase să treacă la credinţa în zeii păgâni. În închisoare, el se împrieteneşte cu fiica temnicerului pe care o convinge să creadă în Dumnezeu. În ziua execuţiei sale – 14 feb. 269, Valentin scrie o scrisoare de dragoste fetei temnicerului, pe care nu o semnează.
Un lucru cert, rămâne totuşi faptul că a existat un preot cu numele de Valentin, care a fost executat pentru credinţa sa în Dumnezeu.

14 februarie – Ziua Sfântului Valentin

Ziua de 14 februarie a rămas o zi specială în care este sărbătorit Sfântul Valentin. Aceasta se întâmplă cu o zi înainte de festivalul păgân în care se sărbătorea dragostea.
În 496 Papa Gelasius schimba Lupercalia de la 15 la 14 februarie în încercarea sa de a stopa aceasta sărbătoare păgână. Biserica înţelege că nu este nimic rău în a sărbători dragostea, ci doar elementele păgâne care aduceau o insultă la adresa divinităţii.
Sărbătorirea zilei de Sfântul Valentin îşi are originea într-o tradiţie care a început cu mulţi ani în urmă în Roma antică. Se ştie de o sărbătoare romană, Lupercalia pe data de 14 februarie. Acest vechi festival reprezenta sărbătorirea fertilităţii şi era ţinută în onoarea a doi zei romani, Juno şi Pan. Unul dintre obiceiuri era aceea a scrierii unor mesaje de dragoste de către tinerele necăsătorite. Aceste mesaje trebuiau introduse într-o urnă, iar tinerii pe rând alegeau câte unul de aici. Conform obiceiului, trebuiau să curteze tânăra a cărui mesaj l-au ales. O practică similară a prins contur începând cu secolul al XIV-lea. În ziua de 14 februarie fiecare băiat alegea o fată care-i devenea iubită pentru o zi.

Declaraţiile de dragoste

Mesajele trimise între cei doi îndrăgostiți în această zi sunt predecesoarele Cărţilor poştale de Ziua Îndrăgostiţilor din zilele noastre. Cărţile poştale cu dedicaţii speciale au apărut de abia în 1780. Ele au avut un mare succes în Germania unde erau numite “cărţile prieteniei”.

Dacă se cade sau nu ca toţi să sărbătorească în această zi, rămâne o alegere a fiecăruia, în funcţie de opţiunea şi credinţa sa.

Sărbătoare a primăverii

Alegerea unei iubite pentru o zi, se făcea pentru a corespunde cu credinţa că împerecherea păsărilor (simbolul primăverii) are loc de ziua Sf. Valentin.
Ziua Sfântului Valentin se numea Ziua Nunţii Păsărilor, cu mult timp în urmă. Se credea că păsările îşi aleg perechea şi încep să se reproducă în ziua de 14 februarie, cea de a doua săptămână a celei de a doua luni a anului.

În zilele noastre unii îşi exprimă dragostea şi afecţiunea de Ziua Sfântului Valentin trimiţând felicitări, flori şi mesaje de dragoste persoanelor iubite.

Sfânt ocrotitor

Sfântul Valentin este sfântul ocrotitor al mai multor oraşe şi mănăstiri.

Oamenii, fie de bună credinţă, fie din superstiţie, păstrează unele obiceiuri legate de ziua acestui sfânt. Sunt persoane care în această zi ţin post: mănâncă doar o dată pe zi sau gătesc fără a utiliza grăsimi, merg la biserică pentru a rosti o rugăciune, se spovedesc şi aduc sacrificii. Zidarii merg la biserică pentru a cere ocrotirea lor din partea sfântului când lucrează pe schele.
Unii nu îndrăznesc să pună cloşca la clocit în aceasta zi, şi dacă ziua Sfântului Valentin este luni, nu vor face acest lucru în nicio zi de luni a anului. În dimineaţa acestei zile se obişnuieşte să se pună apă sfinţită în apa pe care animalele de casă urmează să o bea.
Unii fermieri în zorii acestei zile fac ocolul proprietăţii lor, pentru a se ocroti de hoţi şi de păsările care le-ar distruge via.
Se crede că dacă porumbeii sălbatici se întorc în această zi, acest lucru înseamnă începutul primăverii. Sfântul Valentin mai este considerat şi sfântul protector al vrăbiilor, pentru că această zi le prieşte şi lor, şi nu în ultimul rând, se crede că păsările îşi ţin “logodna” în această zi.

Saint Valentine – protector al iubirii curate sau al desfrânării

Nu sunt puţini cei care nu sunt de părere că nu există o legătură între viaţa mucenicului Valentin, mărturisitor al credinţei creştine şi marele kitsch mediatic Valentine's Day ce se porneşte de la începutul lunii februarie. Mulţi credincioşi, însă, nu gustă modul în care astăzi îi sunt percepute viaţa, atitudinile şi chiar modul în care este sărbătorit cest sfânt. Lucrurile nu degenerau în această zonă dacă, adepţii acestei sărbători nu îmbrăţişau peste noapte cultul sfinţilor fără a citi integral viaţa unui sfânt măcar. Asta ne duce inevitabil cu gândul la câţi dintre cei foarte entuziaşti în aceste zile au văzut coperta Proloagelor sau Acatistierul?

Una din variantele creştine ale vieţii Sfântului

Aşa cum am amintit mai sus, se întâmpla în vremea împăratului Claudius al II-lea. Se spune că acesta nu reuşea să-şi adune oastea pentru că bărbaţii refuzau să se înroleze. Motivul pentru care credea asta era acela că bărbaţii romani nu voiau să îşi părăsească soţiile. Din cauza acestui fapt, împăratul a interzis logodnele şi nunţile în Roma. Aici intră în scenă preotul creştin pe nume Valentin, care a intuit imediat că tinerii au primit o ispită greu de purtat. Valentin neputând răbda pierderea sufletească a acestora, a cununat în secret perechile ce au apelat la el. Când împăratul Claudius a aflat că preotul Valentin a nesocotit hotărârea sa, l-a întemniţat pe părinte, care a murit ca martir în închisoare în anul 270 d.Hr., la data de 14 februarie.

Cupidon versus Sfântul Valentin

Ne întrebăm poate ce legătură are Sfântul Valentin cu păgânul Cupidon, fiul bezmetic al zeiţei dragostei Venus, cu căsătoriile de o zi / de o noapte, cu chefurile monstruoase de prin staţiunile turistice şi concursurile cu premii constând în pachete de prezervative. Legătura nu prea există. Acest Valentine's Day ne aminteşte mai mult de zeii greci închipuiţi după poftele oamenilor sau de beţiile dionisiace.

Dragobete versus Sf. Valentin

Sărbătoarea tradiţională numită Dragobete are o poveste total diferită faţă de cea sărbătorită în alte regiuni, pe baza aceleiaşi tematici. În România, sărbătoarea are loc pe data de 24 februarie şi este numită şi sărbătoarea iubirii.

Dragobetele se diferenţiază de Sfântul Valentin, ea fiind preluată din tradiţiile dacilor, unde Dragobetele era un păzitor al animalelor. Mai târziu, tradiţia a fost transfigurată, iar Dragobetele a devenit protectorul iubirii.
Se spune că cine participă la această sărbătoare va fi ferit de boli şi va avea un an îmbelşugat, însă, cu toate acestea, românii au preferat tradiţia vestică. Astfel se întâmplă ca data de 14 februarie să fie este sărbătorită în România la fel ca şi în alte ţări europene.
Anul acesta Ziua Îndrăgostiţilor pică sâmbăta, aşa că, sărbătoare păgână sau creştină, hotelierii din împrejurimi, şi nu numai, au pregătit deja ofertele de weekend pentru vineri, sâmbătă şi duminică.

Mihaela Mocanu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.