Sfântul Sinod a decis ca Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, să nu mai fie invitat să oficieze Sfânta Liturghie în alte eparhii și nici să nu poată invita alți preoți să slujească la Constanța, informează Rador Radio România.
În același timp, Arhiepiscopul Tomisului este acuzat că a hirotonit teologi care nu îndeplinesc condițiile legale. Este invocat cazul a doi angajați ai Serviciului Român de Informații, care au solicitat să slujească în capela militară, fără a susține însă examenul de promovare în clerul militar.
Decizia de a-l sancționa pe Înalpreasfințitul Teodosie vine după mai multe declarații controversate ale acestuia, pe fondul cererilor ca arhiepiscopia să fie ridicată la rangul de mitropolie, cerere refuzată de mai multe ori de Patriarhie.
Cancelaria Sfântului Sinod a sesizat faptul că Teodosie dă dovadă de „nerespectare a hotărârilor sinodale”. Concret, ierarhul Tomisului, în cadrul Sfintei Liturghii, în special în timpul pregătirii pentru primirea Sfintei Împărtăşanii sau după, recită pe de rost slujba Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare.
„Astfel, nu doar că se creează o stare de tulburare a slujbei Sfintei Liturghii, care pune în dificultate mai ales pe ierarhii co-slujitori (care de altfel i-au şi semnalat ierarhului tomitan că ceea ce face este necanonic), dar se şi încalcă flagrant practica euharistică panortodoxă, precum şi punctul 7 al hotărârii sinodale nr. 630 din 17 februarie 2011”, arată Sinodul.
Hotărârea 630 din 17 februarie 2011 prevede că: „pentru a se evita excesele străine de duhul credinței și al bunei-cuviinţe pastorale, precum şi practicile dăunătoare unității liturgice, săvârşite cu ostentație sau din motive pecuniare, ÎPS și PS chiriarhi vor adresa clerului îndrumarea pastorală şi duhovnicească de a respecta rânduiala citirii Moliftelor Sfântului Vasile cel Mare în zile de post, în cazuri individuale şi, după caz, în legătură cu Taina Sfântului Maslu, atunci când bolnavul solicită, această rânduială trebuind să fie însoțită de post şi spovedanie, atât din partea clericilor, cât şi a credincioşilor. În cadrul îndrumărilor respective se va preciza cu limpezime că citirea Moliftelor Sfântului Vasile cel Mare în noaptea trecerii dintre ani este o practică regională (mai ales în sudul țării) neaprobată de Sfântul Sinod, inexistentă în alte zone ale țării şi mai ales în practica altor Biserici Ortodoxe surori”.
Ca urmare a aceste încălcări a unei hotărâri sinodale, patriarhul Daniel și Sfântul Sinod au decis ca Teodosie să nu mai fie invitat să oficieze Liturghia în alte eparhii. De asemenea, nici ierarhii BOR nu mai au voie să accepte invitația lui teodosie de a sluji la Constanța. Măsura va fi pusă în practică până la momentul în care arhiepiscopul Tomisului va respecta Hotărârea 630/2011.
Trebuie menționat faptul că IPS Teodosie ignoră decizia Sfântului Sinod și citește în continuare Molitfele Sfântului Vasile cel Mare. Aceste rugăciuni au fost rostite de ierarh atât miercuri, 30 octombrie, cât și joi, 31, octombrie, la finalul Liturghiei oficiate la Catedrala din Constanța.
Primul preot care îl apără pe IPS Teodosie după decizia Sfântului Sinod
„ÎPS Teodosie citește moliftele Sfântului Vasile destul de des, aproape în fiecare zi, dar totdeauna cu post negru înainte. Sunt niște rugăciuni foarte puternice, e o luptă împotriva Diavolului”, a declarat preotul Ioan Istrati, pentru Știrile Pro TV.