Sever Mureşan, primarul comunei Telciu, la DNA!
A atras atenţia asupra unor ilegalităţi şi s-a trezit cercetat

Sever Mureşan, primarul democrat-liberal al comunei Telciu, a fost audiat zilele trecute de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Cluj intr-un dosar in care este anchetat pentru luare de mită şi şantaj. In acelaşi dosar sunt anchetaţi şi viceprimarul Ioan Bumbu, dar şi 14 consilieri locali.
Edilul de Telciu spune că este nevinovat şi este convins că dosarul este o lucrătură politică, cu atat mai mult cu cat campania electorală bate la uşă.

In ultimele şase luni a inceput să curgă cu acuzaţii la adresa primarilor din judeţ, dar şi asupra altor oficiali din Bistriţa-Năsăud.
Unii dintre ei au primit amenzi penale, alţii au fost condamnaţi cu suspendare, iar alţii mai sunt cercetaţi. Ceea ce pare să nu conteze este culoarea politică a acestora, deşi toţi, fără deosebire spun că dosarele penale in care sunt implicaţi, fie că sunt instrumentate de Parchet, fie de procurorii DNA, ar fi de fapt dosare politice.

Păşunile alpine, mărul discordiei

Ultima bombă este acuzaţia care planează asupra primarului comunei Telciu, Sever Mureşan – luare de mită şi şantaj. Edilul a fost chemat săptămana trecută la DNA – Serviciul Teritorial Cluj pentru audieri. Sever Mureşan nu este singurul cercetat in dosar, ci şi secundul său, viceprimarul Ioan Bumbu, şi cei 14 consilieri locali.
Toată tevatura a pornit de la nişte păşuni montane aflate in administraţia primăriei telcene, despre care unii localnici susţin că au fost impărţite după ureche şi nu concesionate prin licitaţie. Păşunile cu pricina au fost subiect de dispută acum doi ani şi intre autorităţile locale ale comunelor Telciu şi Romuli, pe de o parte, şi cele din comuna Moisei, judeţul Maramureş, pe de cealaltă. Dacă pentru Romuli, cazul a fost tranşat, nu acelaşi lucru se poate spune despre Telciu, caz care se află incă pe rolul instanţelor de judecată.
Practic este vorba de circa 300 de hectare de păşune de pe Muntele Bătrana, suprafaţă care potrivit extraselor de carte funciară se află pe raza administrativă a comunei Telciu. Insă localnicii din Moisei ca şi cei din Telciu susţin fiecare că ei sunt proprietarii de drept.
Deşi s-a ajuns in instanţă, autorităţile din cele două judeţe, inclusiv cei doi prefecţi, au ajuns la o inţelegere temporară ca pană la rezolvarea cazului din punct de vedere juridic, Consiliul Local Telciu să fie cel care aprobă inchirierea suprafeţelor crescătorilor de animale din Moisei pentru ca aceştia să işi poată incasa subvenţia de la APIA. Drept urmare circa 150 de hectare au ajuns să fie folosite de crescătorii de animale din Moisei. In plus, parte din celelalte suprafeţe de păşuni pe care comuna Telciu le are in proprietate au fost inchiriate şi altor crescători de animale din judeţul nostru.
Numai că acest lucru a nemulţumit pe oamenii din Telciu care au inceput să vocifereze, cu atat mai mult cu cat aceştia folosiseră şi ei pană nu demult o parte din suprafeţele respective.
Cum miza este subvenţia de la APIA, de circa 350 de euro per hectar, toată lumea se vrea mare crescător de animale şi, mai ales, pe o suprafaţă cat mai intinsă. Numai că suprapunerea suprafeţelor nu este admisă de lege şi astfel, pe langă carcotelile de la colţuri, au inceput să curgă şi reclamaţiile. Colac peste pupăză, s-a ajuns ca o parte din contracte să fie reziliate dar nu de către primar, ci prin hotărari de consiliu local, ceea ce a generat multe discuţii.

Oficialii primăriei, in grup la DNA pentru audieri

Cel spre care s-a arătat cu degetul in primul rand a fost primarul Sever Mureşan, suspectat chiar de cetăţenii comunei pe care o păstoreşte că ar face oarecare ilegalităţi. O bună bucată de vreme, cazul a fost cercetat de poliţişti, care l-au declinat ulterior DNA. Drept urmare, zilele trecute, edilul de Telciu a fost citat pentru audieri la DNA Cluj, impreună cu viceprimarul Ioan Bumb, despre care oamenii spun că i-ar fi ţinut isonul viceprimarului. Cei 14 consilieri locali nu fac nici ei excepţie şi se vor prezenta in faţa procurorilor in perioada care urmează.

Primarul spune că au fost audieri preliminare

Sever Mureşan, primarul comunei Telciu, spune că este nevinovat in tot acest caz, mai ales că acele contracte de inchiriere a păşunilor au fost reziliate de Consiliul local. In plus, edilul spune că el a fost foarte intrigat de destinaţia pe care au luat-o sumele de bani primite de crescători de la APIA, fiindcă nu au fost folosiţi unde trebuie şi ca urmare a atras atenţia la momentul potrivit autorităţilor judeţene, inclusiv Instituţiei Prefectului.
„Este un dosar care a inceput in 2010, dar ceea ce a apărut in presă nu este real legat de acuzaţii de şantaj şi mită, fiindcă noi cand am fost la declaraţii nu s-a discutat despre aşa ceva, eventual tangenţial. S-a discutat despre rezilierea contractelor, despre motivele care au stat la baza rezilierilor, la actele adiţionale care au fost incheiate la contracte… lucruri de genul acesta. Este posibil să mai fie discuţii şi in viitor, pentru că acum au fost nişte cercetări preliminarii in ceea ce priveşte consiliul local şi primăria. Cine a făcut plangere nu aş şti să vă spun, fiindcă nu mi s-a transmis aşa ceva, dar au fost chemaţi la audieri toţi consilierii locali, primarul, viceprimarul, secretarul şi contabilul. Noi am atras atenţia de acum caţiva ani. Dacă vă aduceţi aminte despre chestia asta cu păşunile, am inştiinţat şi Prefectura, plus un beneficiar al unui contract de inchiriere atunci am atras atenţia că sumele nu sunt utilizate aşa cum trebuie. S-au făcut controale la păşuni in zona alpină. Au fost foarte multe sesizări din partea cetăţenilor. Povestea este destul de lungă fiindcă ea se desfăşoară pe perioadă de patru ani. Din 2008 sunt aceste contracte şi eu am atras atenţia că destinaţia banilor e una şi ei se folosesc in altă parte. Noi am incercat să aducem banii la comună şi să incercăm să-i intrebăm pe oameni ce fac de fapt cu banii respectivi. Şi nu eu, ci Consiliul local, fiindcă toate comisiile de verificare au fost compuse din membrii consiliului. Se pare că nimeni nu ştie ce se intamplă cu banii, noi avem adrese din partea APIA că de fapt ei nu controlează destinaţia banilor, pentru că ei doar dai banii şi nu au competenţe de verificare asupra a ceea ce se intamplă cu ei după aceea. Danşii au spus că noi avem şansa de a controla şi noi asta am făcut, fiindcă am văzut că nu se face ceea ce ar trebui să se facă. Ca urmare am reziliat contractele. Poate că am greşit. A fost atacată hotărarea noastră in instanţa de contencios, s-a pierdut şi contractele s-au derulat mai departe. Probabil că nici noi nu avem dreptul de a controla, cel puţin asta este opinia domnilor procurori, că noi nu avem nicio cădere ce se intamplă cu sumele atribuite. Dar trebuie să reţinem că sunt nişte sume atribuite pentru nişte păşuni ale comunei Telciu, proprietatea din domeniul public al comunei. Atunci, să ni se spună şi nouă să stăm liniştiţi, nu mai dăm bani pe ele, să facă ce or şti cu banii ăştia, banii să se ducă in vant şi pe urmă să ne plangem iar peste un an sau doi că nimeni nu bagă bani in agricultură”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Sever Mureşan.

A primit oferte să plece din PDL, dar le-a respins

Pe de altă parte, primarul bănuieşte că dosarul in care este acum implicat este unul de ordin politic, fiindcă nu este la primul incident de acest fel. In 2008, Sever Mureşan a mai avut parte de acuzaţii asemănătoare in patru dosare de cercetare penală, un fel de uvertură care este interpretată periodic de muzicieni diferiţi, dar cu aceleaşi instrumente.
„Mi s-a mai intamplat ceva asemănător şi in 2008. Şi atunci consiliul local a mers la declaraţii, dar atunci am fost la Bistriţa. Atunci au fost făcute cateva plangeri care s-au dovedit fără fundament. Ştiţi cum este? Cand se apropie campania electorală apar pe Telciu tot felul de vorbe. Dar dacă sunt anumite plangeri, oamenii legii trebuie să verifice. Atunci au fost nimicuri, dar de data asta chiar sunt nişte chestiuni murdare şi de asta am nişte rezerve şi spun că ar fi un atac politic. Poate că e un dosar care işi urmează cursul, dar am ştiinţă că mai sunt şi altele, cel puţin unul care probabil va apărea curand dacă nu a şi apărut deja. Oricine poate să te atace. Poate un pic s-a greşit că s-a scris ceea ce s-a scris pe citaţia aia – mită  – şi de aici este atata valvă. Eu ştiu că nu am făcut nimic de genul ăsta”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Sever Mureşan.
In plus, primarul a confirmat pentru săptămanalul nostru că a avut oferte din partea altor partide pentru a trece de partea lor.
„Pot să vă spun că mi s-au făcut oferte, dar nu o să dau niciodată nume. Sunt chestiuni care mă privesc personal, eu am avut şi am o verticalitate”, a spus Sever Mureşan.

Liana Mureşan
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.