În ceea ce privește îngrijirea la domiciliu au intervenit anumite schimbări, practic s-au instituit niște criterii restrictive cu privire la recomandarea aparatelor de administrare a oxigenului, aceasta datorită faptului că în ultimii trei ani a fost o explozie de prescrieri și închirieri pentru concentratoare de oxigen, dar s-au stabilit pe zi de îngrijire la domiciliu și tarifele.
„55 de lei pe zi pentru un pacient care este imobilizat la pat și depinde în totalitate de o altă persoană și 50 de lei pe zi pentru un pacient care este semi-imobilizat, deci poate să efectueze măcar 50 % din activitățile casnice zilnice”, a declarat Camelia Ilișuan, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate.
Condițiile ca firmele de îngrijire la domiciliu să primească acest tarif sunt de a efectua cel puțin o vizită pe zi la domiciliul pacientului și de a executa cel puțin patru servicii din lista de servicii pe care Casa Județeană de Asigurări de Sănătate le-o decontează.
Perioada pentru care se acordă îngrijiri la domiciliu este de 90 de zile pe an pentru un pacient, în episoade de cel mult 30 de zile. Aceste episoade pot fi și consecutive.
La dispozitive medicale, în afară de concentratoarele de oxigen, s-au introdus criterii și pentru proteze și stomii pentru incontinență urinară, pentu că ” și aicea s-au depistat niște nereguli vizavi de aceste dispozitive, care sunt recomandate, sunt decontate de firmele de dispozitive medicale, dar de fapt la pacienți ajung pampersuri.Nu ajung dispozitivele acestea. Ca noutate la dispozitive medicale s-au introdus, dar abia de la 1 ianuarie 2015 va intra în vigoare, practic acest dispozitiv, proteza externă de sâni, pentru persoanele, femeile care au suferit amputări, masectomie de sâni și aceste proteze sunt de fapt niște sutiene cu niște accesorii de sâni proteze externe”,a explicat Camelia Ilișuan.