Senatorul bistriţean de la PNL, Florian Cristian va înainta primului Ministru, Dacian Cioloş o interpelare prin care să explice nevoia de modernizare a sistemului bancar după care funcţionează Trezoreria.
Florian se va adresa lui Cioloş
Potrivit legislaţiei, un senator are dreptul să formuleze către Guvern, două întrebări şi o singură interpelare într-o săptămâna normală.
Senatorul Florian Cristian a anunţat că în prima săptămâna din luna decembrie, va depune o interpelare noului prim-ministru, Dacian Cioloş pentru a puncta slăbiciunile sistemului bancare, la baza căruia funcţionează Trezoreria.
„Săptămâna viitoare voi depune o interpelare lui Dacian Cioloş, prin care îi aduc la cunoştinţă situaţia din Trezoreria Statului. În prezent, trezoreria nu are servicii online, iar acest lucru trebuie să se schimbe.
Cu alte cuvinte, o persoană sau o instituţie, ce are cont deschis la trezorerie este nevoită să se deplaseze la sediul Trezoreriei pentru a putea să îşi verifice soldul. Aceeaşi procedură se aplică şi în momentul în care se efectuează o plată. Omul vine din nou la sediu, se aşază la coadă şi aşteaptă.
Cine lucrează cu Trezoreria?
În comparaţie cu o bancă comercială, Trezoreria oferă doar servicii de cont curent, fără servicii de internet banking, carduri bancare, fără depozite sau credite.
Tranzacţiile care se pot face de către agenţii comerciali sunt cele de încasări şi plăţi. De obicei încasările se fac de la instituţiile statului, şi plăţile se fac în contul de taxe, impozite şi contribuţii, sau cel mai des se transfera banii în contul curent al firmei de a o bancă comercială. Pentru transferul banilor în contul personal al firmei într-o bancă comercială, se face un OP de Trezorerie cu menţiunea “Transfer sold”. Comisioanele de încasare şi plată sunt relativ mici, şi comisionul lunar de administrare a contului este şi el nu foarte mare. Informaţiile legate de încasări în contul de trezorerie se obţin doar prin prezenţa reprezentantului companiei la sediul respectivei Trezorerii, însă în unele cazuri, se pot da anumite informaţii prin telefon, informaţii ce nu conţin sume încasate.
În cazul în care un agent economic sau o companie are relaţii comerciale cu instituţiile statului (primarii, consilii judeţene, direcţii…etc.), aceasta obligă firma să-şi deschidă un cont la Trezorerie pentru decontarea plăţilor. Avantajul instituţiilor statului este faptul că acestea plătesc comisioane de transfer mult mai mici, lucru ce nu afectează bugetul respectivei instituţii.
Două probleme dintr-o lovitură: cheltuieli şi timp
Senatorul bistriţean a afirmat că se va implica în susţinerea de pe poziţia sa în legislativul ţării, modernizarea sistemului bancar al Trezoreriei. Florian este conştient că un astfel de demers ar fi costisitor, însă se arată optimist, având în vedere că fiecare instituţie a statului, fie ea primărie sau instituţie judeţeană va fi scutită de deplasarea la un sediu local sau regional pentru a fi permanent informată corect cu privire la sold.
„Primăriile au cheltuieli mari din pricina faptului că angajaţii sunt nevoiţi să facă deplasări la Trezorerie, uneori chiar în van. Cheltuiesc combustibil şi timp. La nivel naţional se pierd bani pe deplasări şi câteodată se ajunge la nerespectare unui termen. Sunt conştient că pentrumodernizarea serviciilor e nevoie de fonduri. Dar dacă punem în balanţă câte cheltuieli fac ceidin primărie pentru un extras de cont şi o plată. Când vorbim de Trezorerie, vorbim de o instituţie bancar ce oferăun serviciu ca oricare alta.Această problemă este veche. Din discuţiile avute cu oamenii din colegiu şi unii primari mi-a rămas in minte faptul că acest sistem bancar vechi generează costuri suplimentare şi că e nevoie de o perfecţionare a sistemului”, spune senatorul Florian.
Echilibrarea legii salarizării
Printre subiectele din agenda lui Florian, se numără şi legea salarizării pentru bugetari.
„Voi depune o întrebare în scris către Cioloş. Nu pot să nu întreb dacă legea salarizării mai e o prioritate a Guvernului sau nu? Fostul Guvern PSD a promis-o si nu a reuşit să vină cu o formă finală. Vreau săîi aduc în atenţie acest aspect pentru ca statul din sectorul bugetar sa fie aşezat în echilibru. Am avut parte de mărire de salarii, cu alte cuvinte nu a fost nimic concret. Este nevoie de mărire la sectorul bugetar, dar trebuie echilibrate categoriile din acesta. Trebuie o mărire cu un procent mai mare pentru salariile mici şi una cu un procent mai mic pentru salariile mai mare.” încheie Florian.