Plenul Senatului a adoptat luni o propunere legislativă care are ca obiect interzicerea comercializării produselor etnobotanice cu efect halucinogen sau euforic, care în prezent se găsesc în "weed-shop-uri". Senatorii au adoptat propunerea legislativă cu 83 de voturi "pentru".
Senatul este prima Camera sesizata în acest caz, Camera Deputaţilor fiind decizională. Comisia Juridică a Senatului a dat, pe 6 octombrie, raport favorabil acestui proiect legislativ.
La proiectul de lege senatorii au adoptat şi amendamente. Unul dintre acestea se referă la întocmirea, prin ordin al ministrului Sănătăţii, a unei liste cu produsele interzise, în termen de 60 de zile de la data intrării in vigoare a legii. Lista urmează a fi actualizată în funcţie de sesizări, deoarece comercianţii ar putea schimba denumirile produselor.
Propunerea legislativă este pentru modificarea şi completarea Legii 143/2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi are ca iniţiatori un grup de şase deputaţi PSD, Tudor Ciuhodaru, Ileana Dumitrache, Cristian Dumitrescu, Florin Iordache, Costică Măcăleţi, Mugurel Surupăceanu. Prin proiectul deputaţilor, Legea 143/2000 va conţine şi prevederea: "Comercializarea, vânzare, punerea în vânzare, distribuirea livrarea produselor etnobotanice din plante, extracte sau combinaţii din plante cu efect halucinogen sau euforic este interzisă", şi aceste fapte se vor pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
EURAD (Europe Against Drugs), CIADO România (Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului) şi ANCCSR (Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România) salută decizia Plenului Senatului României de a adopta propunerea legislativă privind interzicerea comercializării produselor etnobotanice cu efecte halucinogene şi euforice ce se comercializează în România prin intermediul weedshop-urilor.
Organizaţiile mai sus amintite solicită şi Camerei Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, să adopte aceeaşi poziţie.
Liana Mureşan