Hashim Thaçi, premierul tanarului stat Kosovo, este acuzat de mai multe rapoarte ale serviciilor de informatii occidentale pentru NATO si Comisia Europeana de crime de razboi, trafic de arme, droguri si organe. In timpul razboiului de la sfarsitul anilor ’90, acesta a fost seful Armatei de Eliberare a Kosovo, ai carei sefi sunt acuzati ca, desi ocupa functii politice importante, inca au legaturi stranse cu crima organizata.
Potrivit unor documente NATO prezentate recent de cotidianul britanic The Guardian, premierul Kosovo, Hashim Thaçi, este unul dintre “cei mai mari pesti” ai crimei organizate din tara sa. Documentele arata ca Statele Unite si alte tari occidentale care au sustinut guvernul kosovar cunosteau foarte bine legaturile acestuia cu lumea criminala de cativa ani. Documentele NATO cu eticheta “USA KFOR” il mentioneaza si pe un alt politician din Kosovo care are legaturi stranse cu mafia albaneza si exercita o influenta considerabila asupra lui Thaçi, oferind informatii detaliate despre retelele de crima organizata din aceasta tara, pe baza rapoartelor agentiilor de informatii occidentale.
Acuzat de trafic de organe
Consiliul Europei a cerut in mod oficial o investigatie a presupuselor legaturi ale lui Thaçi cu retelele mafiote responsabile pentru traficul de arme, droguri si organe in timpul si dupa razboiul din Kosovo din anii 1998-1999. Acuzatiile de trafic de organe au aparut in raportul activistului pentru drepturile omului, Dick Marty, care sustine ca Thaçi si alte personaje din Armata de Eliberare din Kosovo (AEK) au legaturi stranse cu crima organizata. Acelasi raport arata ca Thaçi si-a asigurat “controlul violent” asupra traficului de heroina, iar la sfarsitul razboiului cu Serbia a coordonat o actiune criminala de ucidere a prizonierilor sarbi si de vanzare a organelor acestora pe piata neagra.
Raportul Marty, remis in 15 decembrie 2010, afirma ca Hashim Thaçi a fost liderul “Grupului Drenica”, care s-a ocupat cu traficul de organe luate de la prizonierii sarbi. Potrivit acestuia, AEK tinea inchisi prizinierii sarbi intr-o retea de sase inchisori in nordul Albaniei, iar grupul lui Thaçi poarta responsabilitatea principala pentru ce s-a intamplat in aceste unitati de detentie. Cativa dintre cei mai sanatosi prizonieri au fost transferati la o ferma de langa Tirana unde au fost ucisi pentru a li se recolta rinichii. Potrivit raportului, citat de The Guardian, imediat dupa publicare, “de indata ce chirurgii de transplanturi se aflau pe pozitii si erau gata sa opereze, captivii erau adusi pe rand, executati sumar de un membru AEK, si transportati la clinica de transplant”, iar organele luau drumul Istanbulului. Raportul Marty se bazeaza pe marturii si documente din zeci de surse, printre care combatanti si afiliati ai diferitelor factiuni armate care au participat la razboiul din Kosovo, dar si victime directe ale crimelor violente comise in Kosovo si in imprejurimi.
La inceputul acestui an, Marty si-a retras comentariile anterioare si a sustinut ca raportul sau nu l-a implicat niciodata pe Thaçi in mod direct, dar ca este greu de crezut ca acesta sau asociatii sai nu au auzit niciodata despre ce se intampla de fapt. In 25 ianuarie 2011, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei din Strasbourg a votat o rezolutie bazata pe acest raport, impunand guvernelor de la Belgrad, Pristina si Tirana sa ia masuri in legatura cu aceste acuzatii.
NATO a incercat sa ascunda rapoartele
Kosovo a fost protectorat al Organizatiei Natiunilor Unite de la sfarsitul razboiului din Kosovo pana in 2008, cand si-a declarat independenta fata de Serbia. Thaçi a fost sustinut de tarile NATO pentru a fi reales prim-ministru saptamana trecuta, iar raportul Marty a fost ignorat de acestia ca o initiativa de destabilizare a tarii. Aparitia documentelor in The Guardian, insa, a iscat un imens scandal mediatic si politic. Acestea au fost produse de KFOR, fortele de mentinere a pacii responsabile pentru securitatea din Kosovo si care au intervenit in razboiul din Kosovo din 1999, ajutand la stoparea campaniei de curatare etnica initiata de Slobodan Milosevic. Dupa aparitia rapoartelor interne ale NATO in presa britanica, Alianta a remis un comunicat oficial in care anunta ca a inceput o investigatie interna legata de scurgerea de informatii. Documentele sunt, potrivit NATO, evaluari ale serviciilor de informatii realizate in anul 2004, la scurt timp inainte de izbucnirea tensiunilor etnice din Kosovo cu etnicii sarbi.
Documentele il prezinta pe Thaçi ca unul dintre cele trei capete ale crimei organizate din Kosovo, alaturi de Xhavit Haliti, fost administrator al AEK, apropiat al premierului si parlamentar al partidului de guvernamant. Acesta din urma a fost trimisul lui Thaçi la Strasbourg pentru a contracara efectele politice ale raportului Marty. Haliti este portretizat in rapoartele NATO prezentate de The Guardian ca un politician proeminent, “puterea din spatele lui Hashim Thaçi”, dar si ca un senior al crimei organizate, care are legaturi cu mafia albaneza si serviciile secrete kosovare. Acesta a administrat un fond pentru razboiul din Kosovo, profitand personal de bani inainte ca acestia sa se termine, este “implicat in traficul de carne vie, arme si droguri”, potrivit raportului, si foloseste un pasaport fals pentru a calatori in strainatate, unde este pe lista neagra a mai multor state. In relatia sa cu Thaçi, al carui consultant politic si financiar este, Haliti e “adevaratul sef”, considera agentii NATO care au intocmit raportul.
Parteneri politici si criminali
Ambele rapoarte leaga numele lui Haliti de initiative criminale de intimidare a adversarilor politici si doua omoruri de la sfarsitul anilor 1990, cand AEK s-a facut vinovata de o serie de crime. Unul dintre adversarii sai politici a fost gasit mort la granita statului in urma unei dispute publice cu Haliti, iar moartea unui tanar jurnalist din Albania a fost, de asemenea, legata de numele sau. The Guardian arata ca, potrivit surselor din randul serviciilor de informatii ale Statelor Unite si NATO, Haliti este implicat in uciderea lui “Ali Uka, un reporter din Tirana, care sustinea miscarea de independenta, dar o critica in scris. Uka a fost desfigurat cu o sticla si o surubelnita in 1997. Colegul sau de camera de atunci era Hashim Thaçi”. In raportul Marty, care foloseste informatii din rapoartele NATO, dar si FBI si MI5, Haliti este prezentat ca unul dintre apropiatii lui Thaçi, care in timpul razboiului si imediat dupa aceea a ordonat asasinate, detentii, batai si tortura.
Haliti a declarat pentru publicatia Balkan Insight ca raportul Marty este politic si a fost realizat pentru a discredita AEK. “Nu am fost surprins de raport. Am urmarit acest subiect de-a lungul anilor si continutul sau este politic”, a declarat acesta. Haliti a recunoscut ca, cel mai probabil, Consiliul Europei va initia o investigatie prin misiunea sa pe justitie din Kosovo, numita EULEX. “Cred ca este un corp de investigatie competent. Este un corp de investigatie european. Cred ca nu exista nici o posibilitate ca investigatia EULEX sa fie influentata de politica din Kosovo sau Albania”, a mai declarat politicianul.
Si Thaçi a condamnat raportul Comisiei Europene semnat de Dick Marty, facand public pe 21 decembrie ca a cerut o investigatie independenta si a promis ca autoritatile din Kosovo vor fi foarte cooperante cu orice investigatie a organismelor europene. Acesta a subliniat, insa, ca acuzatiile nu fac altceva decat sa submineze independenta statului Kosovo si a anuntat ca va publica o lista cu martorii care au contribuit la raportul Marty, iar numele de pe aceasta lista vor discredita credibilitatea acestuia si rigurozitatea cu care a fost realizat.
Hashim Thaçi este seful Partidului Democrat din Kosovo (PDK) si fostul lider al Armatei de Eliberare a Kosovo (AEK). Nascut in 1963, acesta a studiat filosofia si istoria la Universitatea din Pristina si relatii internationale la Universitatea din Zurich. A infiintat Miscarea Populara din Kosovo, iar din 1993 s-a alaturat AEK. In decembrie 2007 a fost numit seful guvernului din Kosovo, fiind confirmat in functie de catre Parlament in anul urmator. In 17 Februarie 2008, Kosovo si-a declarat independenta fata de Serbia. Thaçi a fost suspectat de Consiliul Europei de crime de razboi si activitate criminala, dar nu a fost pus niciodata sub acuzare, contrar recomandarilor fostului procuror al Tribunalului Special al ONU, Carla del Ponte.
Diana Gabor