Fostul director PSD de la Administrația Națională ”Apele Române”, Victor Sandu, și patronii firmei Industrial Construct Ardeal din Bistrița au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru corupție. Sandu este acuzat că a primit o mită de la oamenii de afaceri, în mai multe tranșe, în valoare de un milion de euro. Acesta nu este singura investigație a procurorilor DNA care vizează modalitatea în care a fost cheltuit un fond guvernamental de 200 milioane de euro pentru refacerea albiilor râurilor afectate de inundațiile din primăvara anului trecut.
La începutul acestei luni, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe fostul șef al ANAR, Victor Sandu, și pe patronii firmei Industrial Construct Ardeal SRL din Bistrița. Societatea a declarat pe 2018 o cifră de afaceri de 32,7 milioane de lei și un profit de 1,3 milioane de lei. În perioada 2018 – 2019, firma patronată și administrată de Valeria Bondrea și Sorin Emanoil Ciufudean a câștigat licitații pentru lucrări tehnice la cursurile râurilor în valoare de peste 27 milioane de lei, fără TVA.
Potrivit unor informații judiciare, acesta nu este singurul dosar la care procurorii DNA lucrează în cadrul unei investigații care vizează acordarea unor licitații plătite dintr-un fond de urgență de 200 milioane de lei. Administrațiile bazinale din România, instituții subordonate ANAR, au acordate mai multe contracte fără licitații pentru remedierea albiilor râurilor afectate de inundațiile din primăvara anului 2019. Însă, potrivit anchetei DNA, lucrările făcute nu au fost conforme, la fel ca modalitatea de acordare a contractelor.
În acest dosar, procurorii ”au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 3 august 2020, a inculpaților: SANDU VICTOR, la data faptei director general al Administrației Naționale “Apele Române”, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, persoana fizică, om de afaceri, reprezentant al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită.
De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu începere de la data de 3 august 2020, față de două persoane, administratori ai unor societăți comerciale, pentru infracțiunea de complicitate la luare, respectiv complicitate dare de mită. În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În calitate de director general al Administrației Naționale “Apele Române”, în perioada 17 mai 2017 – 6 mai 2019, inculpatul Sandu Victor ar fi pretins sume de bani și ar fi primit, de la un om de afaceri, coinculpat, suma totală de 4.830.464 lei, reprezentând mită în schimbul alocării de fonduri necesare executării unor contracte încheiate de societatea comercială administrată în fapt de omul de afaceri cu Administrația Națională “Apele Române”.Banii ar fi fost virați de societatea omului de afaceri în conturile a două firme controlate de un apropiat al directorului general. Concret, banii ar fi fost pretinși și primiți de inculpatul Sandu Victor în legătură cu atribuțiile sale de serviciu referitoare la alocarea de fonduri pentru executarea unor contracte având ca obiect amenajarea unor râuri ori înlăturarea efectelor calamităților produse pe râuri din județul Bihor. Banii primiți drept mită ar fi fost justificați cu facturi fiscale emise de cele două firme controlate de apropiatul inculpatului Sandu Victor, reprezentând contravaloarea unor lucrări și servicii care în realitate nu au fost executate”, se arată în comunicatul DNA.
Omul lui Iohannis prins cu șpagă
Potrivit informațiilor judiciare, în dosarul de trimitere în judecată a fostului șef ANAR, Victor Sandu, sunt audiați, în calitate de martori, Laura Nistreanu, fiica patronului companiei Repcon din Oradea, Mircea Nistreanu, și Dorinel Edu, om de afaceri din Oradea implicat în dosarul fostului ministru al Mediului, Laszlo Borbely.
O altă persoană din acest dosar este Valeria Bondrea, partenera de afaceri al lui Ciufudean.
Informațiile judiciare mai arată că Sorin Emanoil Ciufudean a fost folosit de procurorii DNA pentru a strânge mai multe informații în cadrul investigației care vizează contractele și lucrările pentru refacerea albiilor râurilor afectate de inundații. Sursele arată că el a purtat pentru o bună perioadă de timp aparatură de înregistrare în timp ce încerca să îi convingă pe alți patroni de firme, care lucrează în domeniul amenajărilor hidrotehnice, să eludeze o serie de norme tehnice și de procedură în atribuirea și derularea contractelor.
În ”suveica” dosarelor formate în jurul acestei anchete a fost prins și fostul viceprimar al Sibiului, Gheorghe Tuluc. Însă el s-ar putea să scape mult mai ușor pentru că a semnat un acord de recunoaștere a faptelor. Primul termen al acestui dosar va fi la mijlocul acestei luni.
Tuluc a fost consultant și apoi consilier superior la Serviciul Finanțări Investiții din Ministerul Mediului și Pădurilor, și este acuzat de trei infracțiuni de luare de mită în formă continuată, în valoare de aproape 1,3 milioane de lei.
Alături de el au mai fost trimise în judecată două persoane, rude cu el, prin conturile cărora au fost trecuți banii pentru falsa consultanță sub care își ascundea Tuluc șpaga, pentru complicitate la luare de mită în formă continuată.
Toți trei au semnat cu procurorii un acord de recunoaștere a infracțiunii în urma căruia urmează să fie condamnați cu suspendare condiționată.
În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut că, în perioada 2011-2012, în contextul realizării proiectelor „Acumulare nepermanentă Corbești, județul Bihor”, „Creșterea siguranței în exploatare a barajului și lacului de acumulare Dridu, județul Ialomița” și „Servicii pentru pregătirea și execuția designului sistemului de monitorizare, verificare, procurare, pregătire, instalare, activare și testare pentru 2 locații Sinaia și Săcele”, Gheorghe Tuluc, ar fi primit de la trei oameni de afaceri 1.293.900 lei, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu privitoare”.
Banii au fost primiți prin intermediul unor firme controlate de rude ale lui Tuluc, în baza unor contracte fictive de consultanță și asistență tehnică în construcții sau închirieri utilaje, încheiate cu oamenii de afaceri.
În prezența avocaților, cei trei au recunoscut faptele reținute de procurori împotriva lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord și cu cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv pedepse cu suspendare.
Fond de 200 de milioane pentru corupția din ANAR
În primăvara anului trecut, guvernul a înființat un fond în valoare totală de 194.606.000 lei pentru remedierea pagubelor provocate de inundații. Bani sunt destinați pentru ”realizarea în regim de urgență a unor lucrări de investiții de prevenire și înlăturare a efectelor calamităților naturale produse de inundații în perioada februarie-mai 2019 pe cursurile de apă din județele Argeș, Bihor, Bistrița -Năsăud, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Neamţ, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Vaslui, Vrancea”.
Problema investigată de procurori constă în faptul că lucrările respective nu sunt de extremă urgență, așa cum prevede hotărârea de guvern, ci de investiții. Iar pentru acest gen de contracte ar fi trebuit să se organizeze licitații publice.
Astfel, toate aceste contracte, estimate la aproape 200 de milioane de lei, au fost acordate fără vreo licitație în baza ”prerogativelor” de extremă urgență.
Închiși și confiscate averile pana la gradul 2, pana nu se aplica confiscarea averilor, ii puteți tot judeca si da cu suspendare, tot hoții ne conduc