In vara anului trecut, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) i-au trimis in judecata pe Ioan Tautu, inginer senior la INOCSA INGENIERIA S.L. MADRID – Sucursala Bucuresti, pentru luare de mita, pe directorul si administratorul firmei Astor Com, precum si pe SZABÓ LÁSZLÓ, director al societatii ALPINE BAU GmbH, toti pentru infractiuni de luare de mita. Dintre reprezentantii celor doua societati care sunt extrem de cunoscute pe piata contractelor pe bani publici (Alpine si Inocsa), Tautu a fost condamnat la doi ani de inchisoare, iar Szabo a fost condamnat cu suspendare. Cei doi au facut recurs la aceasta sentinta, iar judecatorii din apel i-au majorat pedeapsa lui Ioan Tautu cu un an.
Ioan Tautu, inginer senior la INOCSA INGENIERIA S.L. MADRID – Sucursala Bucuresti, face obiectul a doua anchete a procurorilor DNA.
La inceputul lunii iunie 2010, DNA a facut public faptul ca Tautu si SZABÓ LÁSZLÓ, director al societatii ALPINE BAU GmbH, sunt acuzati de luare si, respectiv, dare de mita. Conform rechizitoriului, ”in primavara anului 2009, inculpatul Tautu Ioan, in calitate de inginer senior la INOCSA INGENIERIA S.L. MADRID – Sucursala Bucuresti (firma de consultanta), a acceptat promisiunea de a-i fi data suma de 50.000 de euro de catre inculpatul Szabo Laszlo, de catre un denuntator si de o alta persoana in schimbul avizarii unor lucrari efectuate, precum si a unor lucrari neefectuate si pentru a certifica platile datorate ALPINE BAU GmbH de catre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor. Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor desemnase firma de consultanta sa supravegheze efectuarea lucrarilor de constructie si sa certifice platile datorate contractorului in cadrul executarii proiectului intitulat „Reabilitare drumuri urbane in statiunea Balneoclimaterica Sovata” (proiect finantat din fonduri PHARE), persoanele de la care inculpatul a primit mita fiind reprezentantii unor societati comerciale care au contractat (ALPINE BAU GmbH), respectiv subcontractat efectuarea acestor lucrari (firma reprezentata de denuntator). In acest context, in perioada mai 2009 – mai 2010, inculpatul Tautu Ioan a primit de la denuntator, de la Szabo Laszlo si de la cealalta persoana, in mai multe transe, suma totala de 30.500 euro si foloase materiale (sejur turistic) in valoare de 1.000 euro. Din acesti bani, Tautu Ioan a primit de la inculpatul Szabo Laszlo suma de 10.000 de euro. La data de 11 mai 2010, Tautu Ioan a fost prin in flagrant de procurorii anticoruptie imediat dupa ce a primit de la denuntator suma de 4.000 euro, reprezentand o alta transa din banii promisi in cursul anului 2009. La 12 mai 2010, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestuia pe o perioada de 24 de ore, iar in aceeasi zi, Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea preventiva a inculpatului Tautu Ioan pe termen de 29 de zile, se arata in comunicatul DNA.
Acuzat in doua dosare de luare de mita
Conform unui alt anunt al DNA, Tautu mai este acuzat de luare de mita intr-un alt dosar in care sunt implicati Mihai Petrica Sala si Vasile Silviu Sala, administratorul si directorul SC Astor Com SRL.
Conform rechizitoriului DNA, “in primavara anului 2009, inculpatul Tautu Ioan, in calitate de inginer senior la INOCSA INGENIERIA S.L. MADRID – Sucursala Bucuresti (firma de consultanta), a pretins de la inculpatul Sala Petrica Mihai, administrator la S.C. ASTOR COM S.R.L, prin intermediul lui Sala Silviu Vasile, o suma de bani de peste 10.000 euro reprezentand un comision de 10% din valoarea unor lucrari. Banii au fost pretinsi pentru a aviza aceste lucrari care au fost decontate fara a fi efectuate in realitate de catre S.C. ASTOR COM S.R.L. Ulterior, in scopul descris mai sus, in perioada iunie 2009 – martie 2010, Sala Petrica Mihai a remis inculpatului Tautu Ioan suma totala de 12.000 euro, atat personal, cat si prin intermediul lui Sala Silviu Vasile. Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor desemnase firma de consultanta sa supravegheze efectuarea lucrarilor de constructie si sa certifice platile datorate contractorului in cadrul executarii proiectului intitulat „Reabilitare drumuri urbane in statiunea Balneoclimaterica Sovata” (proiect finantat din fonduri PHARE), persoanele de la care inculpatul a primit mita fiind reprezentantii uneia dintre societatile comerciale care au contractat efectuarea acestor lucrari”, arata rechizitoriul.
Dupa recurs, pedeapsa majorata
In august 2010, Tribunalul Mures il “condamna pe inculpatul TAUTU IOAN pentru savarsirea infractiunii de luare de mita la pedeapsa de 1 an si 6 luni inchisoare si la pedeapsa complementara a interzicerii pe timp de 2 ani a drepturilor prevazute de art. 64 lit. a, b, c Cod penal. Condamna pe inculpatul SZABO LASZLO pentru savarsirea infractiunii de dare de mita la pedeapsa de 1 an inchisoare cu suspendare. Dispune confiscarea de la inculpatul Tautu Ioan a sumei de 5.000 de euro, in echivalent in lei la data platii si obliga pe inculpatul Tautu Ioan sa restituie martorului Pop Vasile Robert suma de 16.000 de euro, in echivalent in lei la data platii, si biletul la ordin emis de martor in beneficiul inculpatului pentru suma de 40.000 de lei. Obliga pe inculpatul Tautu Ioan sa plateasca statului suma de 1.520 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare, si pe inculpatul Szabo Laszlo sa plateasca statului suma de 1.010 de lei cu acelasi titlu.”
Dupa aceasta sentinta, atat Tautu si Szabo, cat si procurorii DNA, au facut recurs la Curtea de Apel Mures. In urma recursului, Curtea de Apel Mures a Decis ca “Desfiinteaza in parte sentinta atacata si rejudeca in urmatoarele limite cauza: majoreaza pedeapsa aplicata inculpatului Tautu Ioan de la 1 an si 6 luni inchisoare la 2 (doi) ani si 6 (sase) luni inchisoare. Mentine dispozitiile privind aplicarea pedepsei complementare, precum si a celorlalte dispozitii care il privesc pe inculpatul Tautu Ioan si care nu sunt contrare prezentei. Mentine integral dispozitile privind pe inculpatul Szabo Laszlo. Respinge ca nefondate apelurile inculpatilor Tautu Ioan si Szabo Laszlo impotriva aceleiasi hotarari sus mentionate. Obliga inculpatii la plata cate unei sume de 100 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare partiale avansate de stat, restul acestor cheltuieli fiind suportate de stat. Cu recurs in 10 zile de la comunicare pentru inculpatul Tautu Ioan si de la pronuntare pentru inculpatul Szabo Laszlo. Pronuntata in sedinta publica din 4 noiembrie 2010”. Urmatorul termen de judecata va avea loc pe data de 16.02.2011.
Si la Cluj, Inocsa a castigat unul dintre cele mai dorite contracte puse la bataie de municipalitate. In octombrie 2010, Primaria Cluj Napoca a scos la licitatie contractul “Servicii de management de proiect in vederea implementarii proiectelor cu finantare externa, proiecte incluse in planul integrat de dezvoltare al municipiului Cluj-Napoca, finantabile prin POR, AXA 1, Domeniul de interventie 1.1. – Planuri integrate de dezvoltare urbana, Sub-domeniul: poli de crestere”, estimat la o valoare de maxim 5,7 milioane de lei. Contractul a fost atribuit celor de la Inocsa, fapt care a starnit nemultumirea celorlalti participanti. Reprezentantii firmelor care au concurat pentru obtinerea acestui contract spun ca oferta Inocsa a fost incompleta, de la dosarul depus de societate lipsind o serie de documente. De asemenea, trebuie mentionat ca societatea spaniola a castigat contractul licitand cu un comision de 0,846 % din valoarea fiecarui obiectiv, desi au fost doua oferte mai scazute ca valoare.
Razvan Robu