În Bistriţa, locaţiile preferate de partidele politice sunt casele naţionalizate, eventual monumente istorice, aflate în zona centrală. Situaţiile pot fi însă judecate de la caz la caz deoarece în câteva cazuri, de-a lungul timpului, baronii locali au preferat să găzduiască sediul partidului în propriile clădiri astfel încât partidul să fie la mâna lor.
La Bistriţa chiriile pentru sediile partidelor politice sunt mici
Partidele din Bistriţa au chiria de multe ori mai mică în comparaţie cu cea pe care o plătesc spre exemplu comercianţii.
Astfel se face că partidele plătesc jumătate de euro pe metru pătrat, pentru chiriile spaţiilor centrale, ceea ce dovedeşte faptul că au chirii mult sub preţul pieţei.
Sedii de centru
În centrul Bistriţei activează principalele partide locale, în multe dintre cazuri, sediile lor sunt unele lângă altele:
PD-L are sediul pe Pietonal, PSD pe Gheorghe Şincai, PNL pe strada Nicolae Titulescu, UDMR şi PRM tot pe Gheorghe Şincai, iar Partidul Ecologist şi PNG-ul în Piaţa Mică – formaţiuni politice aflate în afara Parlamentului.
Riscă să îşi ţină conferinţele în stradă
Principiul restituirii integrale, în natură, a imobilelor, inclusiv a celor care găzduiesc partide sau ambasade, va face victime în primul rând printre partidele politice.
În Bistriţa, există riscul ca formaţiunile politice să se trezească că trebuie să-şi facă bagajele dacă lucrurile se vor schimba la acest nivel.
Chiriile „exorbitante” ale sărmanilor oameni politici
Partidul Democrat, pentru sediul de pe Pietonal, unde are o suprafaţă de 30 mp, plăteşte 88 lei chirie pe lună.
Partidul Conservator, cu sediul pe Liviu Rebreanu nr. 18, are o suprafaţă de 46 mp şi plăteşte o chirie 125 lei/lună.
PNŢCD plăteşte una dintre cele mai mari sume, şi anume aceea de 200 de lei pe lună, pentru spaţiul din strada Gheorghe Şincai, însă în pofida faptului că au o chirie aşa de mică, aceştia au acumulat restanţe de mai bine de trei ani.
Primăria gestionează chiriile
Primăria municipiul Bistriţa are încheiate şase contracte de închiriere pentru partidele politice, iar termenul de închiriere a acestora expira în luna aprilie.
Astfel stând lucrurile, partidele au depus cereri în vederea prelungirii contractelor pe o perioadă de cinci ani – până în aprilie 2014.
Deşi în contract se prevede rezilierea contractului pentru neplata chiriei datorate pe termen de trei luni consecutiv, PNŢCD a depus cerere pentru prelungirea contractului.
Închirierea sediilor partidelor
Modificările la legea privind vânzarea spaţiilor aflate în proprietatea privată a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, destinate sediilor partidelor politice, au intrat în vigoare, astfel încât politicienii nu vor putea fi scoşi din actualele spaţii.
Formaţiunile nu vor putea vinde timp de 10 ani de la data cumpărării aceste sedii, pentru că, în caz contrar, li se va anula dreptul de proprietate.
PD-L riscă să fie dar afară de pe Pietonal
În cadrul uneia din şedinţele de Consiliu Local, consilierii au refuzat sa prelungească închirierea sediului PD-L de pe strada Liviu Rebreanu nr. 43.
Mihnea Cetaş
Buna,
am observat in ultimul timp ca o tema foarte dezbatuta este cea a limbilor straine. O prietena de-ale mele mi-a recomandat un site, cu ajutorul caruia am reusit sa invat limba germana. Dar puteti invata si alte limbi, spre exemplu spaniola, olandeza, engleza, hindi si swahili, etc . Va recomand acest site http://www.invata-limbi.ro si sper ca va va fi de folos, asa cum mi-a fost si mie !!! Multa bafta !!