Reabilitarea Spitalului Judetean de Urgenta Bistrita este realizata de firma LARYLUC PROD SRL pentru 3,6 milioane de lei. Firma aceasta a avut doar opt angajati in anul 2010 si o medie de noua angajati in ultimii patru ani.
Sefii firmei sunt de altfel foarte reticenti pentru a da declaratii, desi se vor infrupta din banul public cu un numar extrem de redus de angajati.
Suntem curiosi daca au de ascuns lipsa autorizatiilor ISO, lucruri prevazute in caietul de sarcini pentru licitatie sau numarul redus de personal. Totodata, nici alte criterii ale caietului de sarcini nu sunt respectate de firma castigatoare, cum ar fi cifra de afaceri din ultimii ani nu este la nivelul cerut de oficialitatile Spitalului Judetean de Urgenta. De asemenea, firma LARYLUC PROD ar fi oferit un pret mult prea mic pentru lucrari, asteptand probabil suplimentarea fondurilor cu procentajul maxim de 20% permis de catre orice licitatie.
LARYLUC tace malc
Contactat de reporterii Gazetei de Bistrita, Valerian Todos, administratorul firmei LARYLUC PROD a inchis rapid telefonul reporterului Gazeta de Bistrita cand a cerut detalii despre licitatia castigata pe bani publici. „Ar trebui sa va ocupati de lucruri mai serioase. Firma are tot ce-i trebuie”. Aroganta acestui administrator este cu atat mai suspecta cu cat a castigat un contract de 3,6 milioane de lei pe bani publici si a lucrat constant pe banii publici. Responsabilitatea oamenilor care lucreaza din banii publici este din ce in ce mai redusa in Romania, iar acesti „haiduci” cred ca lor li se cuvine totul si cred ca nu trebuie sa dea nicio explicatie cand ei de fapt lucreaza cu materialul contribuabilului. Un alt angajat al societatii ne-a sustinut ca firma nu are autorizatii ISO, insa nu a vrut sa ne dea mai multe detalii.
Sursele noastre au sustinut ca firma LARYLUC PROD nici nu este prea dorita de catre oficialitatile spitalului, deoarece are multe lucruri suspecte, de la pret pana la numarul angajatilor si pana la cifra de afaceri. De asemenea, firma a mai efectuat lucrari la o scoala din comuna Jucu, dar si la o primarie din Bontida, ambele din judetul Cluj. Reabilitarea unei constructii de tip scoala este foarte diferita de reabilitarea unui spital, unde sanatatea pacientilor depinde de mult mai multe conditii.
Peste doi ani va trebui sa termine lucrarile la Oncologie
Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita beneficiaza de o finantare de 3,6 milioane de lei din fonduri nerambursabile pentru cladirea de pe 1 Decembrie. Din acesti bani se vor executa lucrari de termoizolare, iar instalatiile termice vor fi complet refacute.
O parte din cladirea Spitalului Judetean a fost insa reabilitata deja din diverse sponsorizari. Tamplaria si usile interioare au fost inlocuite si s-au executat lucrari de modernizare partiala a instalatiilor termice.
Modificari va suferi si Sectia de Oncologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Bistrita-Nasaud, situata pe strada Alba Iulia din municipiu, in sensul ca aceasta va fi extinsa. Licitatia organizata in vederea atribuirii contractului pentru executia lucrarilor a fost castigata de LARYLUC PROD SRL din Bistrita, care, dupa semnarea contractului, are la dispozitie 24 de luni pentru a finaliza investitia.
Conform documentatiei, valoarea totala estimata a lucrarilor de extindere ar fi de 2,1 milioane de lei. Din aceasta suma, 97 la suta este asigurata din bugetul de stat (n . r. –Ministerul Sanatatii), iar restul de 3 la suta reprezinta contributia administratiei publice locale, adica Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud.
Cei interesati sa-si depuna ofertele de participare la licitatie au avut de achitat o taxa in valoare de 42.556 lei, iar printre criteriile de calificare s-au numarat: declaratia de eligibilitate, certificate constatatoare privind obligatiile de plata catre buget de stat si locale, declaratie care contine informatii privind dotarile specifice, utilaje, echipament tehnic, declaratie privind efectivul mediu anual al personalului angajat si al cadrelor de conducere si standarde de calitate (EN ISO 9001 sau similar, EN ISO 14001 sau similar,OH SAS 18001 sau similar).
Cifra de afaceri, sub prevederile caietului de sarcini
In ceea ce priveste criteriile de atribuire ale contractului, acestea au fost pretul cel mai scazut si cea mai avantajoasa oferta economica.
Surse ale Gazetei de Bistrita spun ca firma care a castigat licitatia nu a avut toate actele in regula si nici nu a intocmit cerintele obligatorii pentru a castiga contractul. Intr-adevar, LARYLUC PROD SRL a venit cu pretul cel mai scazut, insa, conform caietului de sarcini, una dintre cerintele obligatorii ale atribuirii contractului prevedea ca media cifrei de afaceri pe ultimii trei ani sa fie de minim 4.255.000 lei (potrivit ultimului bilant contabil inregistrat de catre o autoritate competenta), ceea ce nu este asa.
Conform listafirme.ro, LARYLUC PROD SRL a avut anul trecut o cifra de afaceri de 3.748.196 lei, in 2009 de 2.797.335 lei, iar in 2008 o cifra de afaceri de 4.951.798 lei. Facand un simplu calcul, media cifrei de afaceri pe ultimii trei ani a firmei respective depaseste cu putin 3,8 milioane de lei.
Pe acelasi site se mai precizeaza ca firma este activa conform Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (29.08.2011) si nu are obligatii restante la buget (30.06.2011).
Biroul de achizitii sustine ca totul este in regula
Catalin Halas, seful Biroului Achizitii Publice din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Bistrita, cel care s-a ocupat de aceasta licitatie, a declarat pentru Gazeta de Bistrita ca LARYLUC PROD SRL a castigat licitatia pentru ca a venit cu pretul cel mai mic si pentru ca a respectat toate cerintele impuse. El a mai precizat ca nu poate sa faca publice alte date decat cele postate deja pe site-ul www.e-licitatie.ro si ca anuntul de atribuire a contractului va fi postat pe acelasi site in zilele urmatoare.
Halas a mai spus ca angajatii firmei LARYLUC PROD SRL s-au apucat deja de treaba si pregatesc terenul pentru turnarea fundatiei. Practic, va fi construit inca un imobil si se vor executa toate lucrarile aferente unei astfel de demers, de la montarea de usi si geamuri din profil PVC si pana la efectuarea racordurilor la curent sau gaz.
In momentul de fata, Sectia de Oncologie are 40 de paturi, dintre care cinci paturi pentru ingrijiri paleative si cinci paturi pentru hematologie.
Mihnea Rosenberg
Tiberiu Hrihorciuc