Locul in care ultimul calau al Iasului, Gavril Buzatu, a omorat zeci de oameni, este blestemat sa se darame • Prima inchisoare a Iasului zace de ani de zile intr-o stare deplorabila, fara ca nimeni sa faca ceva • Locul in care au fost incarcerati complotistii lui Alexandru Ioan Cuza este dat uitarii • "Starea in care se afla cladirea nu este demna de istoria care zace intre usile acelei constructii. Nimeni nu-si mai aduce aminte de insemnatatea acestei cladiri si ar trebui, cel putin, sa se puna o placa prin care sa se marcheze locul. Este un spatiu de detentie celebru care nu trebuie dat uitarii usor. Acolo au fost inchisi oameni mari ai istoriei Romaniei", afirma un istoric iesean

Un momument istoric important pentru istoria Iasului este lasat in paragina chiar in centrul orasului. Cea mai veche inchisoare a Iasului a ajuns un spatiu in care sobolanii, igrasia si mizeria domina spatiul. Situata pe strada Pacurari numarul 9, corpul E al Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) sta sa se darame sub ochii trecatorilor. Astazi, nimeni nu mai cunoaste istoria din spatele zidurilor cu tencuiala cazuta si a geamurilor care parca sunt putrezite si deschise haotic in amintirea calaului. Din locul in care aproape timp de un secol a functionat prima inchisoare, intre 1830 – 1916, au mai ramas doar niste ruine care nu mai spun nimic despre importanta istorica a monumentului. In astfel de conditii despre locul in care mai multe personalitati au fost ingrozite de mana calaului nu se mai stie nimic.

Oameni politici terorizati de calaul Iasului

La singura inchisoare a orasului de pe strada Pacurari ajungeau toti cei care aveau probleme cu legile vremii. Odata sositi aici, toti detinutii ajungeau pe mana calaului Gavril Buzatu, zis si nea' Bogdan. Acesta era si el la randul lui un hot si un criminal care pentru a scapa de pedeapsa, indeplinea toate dispozitiile curtii. Dintre zidurile inchisorii foarte putine persoane mai puteau iesi pentru a vedea soarele. "Norocosii" care vedeau lumina zilei erau cei care aveau de indeplinit datorii silnice si trebuiau sa suporte biciul celui cunoscut drept "omul fara suflet". Printre oamenii importanti ai vremii care au stat in inchisoarea din centrul Iasului poate fi amintit si Neculai Rosetti Roznovanu care vroia tronul Principatelor Romane. Dupa ce a complotat impotriva domnitorului Alexandru Ioan Cuza in anul 1866 a fost bagat in celebra puscarie. Aici a fost incarcerat si Alecu Beldimari, fondatorul ziarului Adevarul.

Nu se face nimic

Ultima interventie asupra monumentului de mare valoare istorica a fost intre anii 1925 – 1929. Cu toate ca de la Directia Judeteana de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National (DJCCPCN) exista inca din anul 2010 aviz pentru reabilitarea fostei inchisori, aceasta risca sa se darame in orice clipa din cauza faptului ca nu exista bani alocati pentru restaurare si consolidare. Cea mai veche puscarie a Iasului sau casa Canano asa cum este trecuta pe lista monumentelor istorice este valoroasa in special din punct de vedere memorial-simbolic pentru ca aceasta cladire inca mai aduce aminte de suferintele celor condamnati care au trebuit sa dea socoteala pentru anumite fapte. Valoarea adevarata a cladirii o mai cunosc doar istoricii.

Ar trebui sa ajunga pe mana calaului

Contactati de reporterii BUNA ZIUA IASI istoricii ieseni se arata indignati de felul in care sunt tratate monumentele istorice ale Iasului si de faptul ca vestigiile trebuie sa astepte ani de zile pentru a se face ceva pentru ele, perioada in care astfel de monumente sunt lasate sa zaca in paragina. "Starea in care se afla cladirea nu este demna de istoria care zace intre usile acelei constructii. Nimeni nu-si mai aduce aminte de insemnatatea acestei cladiri, ar trebui cel putin sa se puna o placa prin care sa se marcheze locul. Este un loc de detentie celebru care nu trebuie dat uitarii usor, acolo au fost inchisi oameni mari ai istoriei Romaniei. Acum cladirea e intr-o stare deplorabila, dar nu ma mira. Toate care se intampla spun multe despre modul in care este tratata istoria astazi", a afirmat un istoric iesean.
Sursa: bzi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.