Seceta își lasă amprenta și în județul Bistrița-Năsăud, această problemă fiind drastic resimțită mai ales de fermieri.
Fermierii din județ încep să aibă probleme din cauza secetei. Cel mai grav este în zona de câmpie, în Lechința, două firme de bovine confruntându-se cu lipsa furajelor.
”Voluntarii SVSU au transportat apă cu cisterna, pentru animale, în Sîngeorz Băi, Livezile, Monor și Dumitrița. Un fermier din dumitra a solicitat la un moment dat ajutor pompierilor, pentru a-i transporta apă pentru animale, dar apoi s-a descurcat singur”, a transmis șeful ISU BN.
Ovinele duc lipsă de apă iar vacile riscă să rămână fără mâncare, deși în momentul de față producția de păioase ”arată bine”, dacă nu vin ploile, culturile riscă să se diminueze.
”În zona de câmpie avemn producții bune de păioase. Din discuțiile avute cu marii cultivatori, de la Șieu Măgheruș până la Sânmihaiu de Câmpie, culturile arată foarte bine deocamdată. E vorba de aproximativ 20.000 de hectare cu porumb, 2.000 hctare cu floarea soarelui și aproape 370 hectare cu soia. Dar dacă nu vin ploi, în perioada următoare, riscăm diminuarea culturilor” a adăugat Ioan Nuțu Tabără.
Deasemenea, chiar ministrul agriculturii Petre Daea a declarat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că seceta pedologică „a ocupat toată ţara”, iar de la intrarea Dunării în România şi până în judeţul Giurgiu nu există nicio posibilitate de irigare, pentru că nivelul fluviului a scăzut.
„Situaţia actuală se prezintă astfel: în România, din nefericire, temperaturile ridicate, lipsa de apă în sol, seceta pedologică, practic, a ocupat toată ţara. Nu există niciun colţişor în ţară unde să nu avem secetă pedologică, fac excepţii anumite suprafeţe mlăştinoase jos, care de altfel nu sunt în circuitul agricol al României. În atare situaţii, instrumentul sau calea obişnuită pe care o avem urmat şi instrumentul cu care să putem interveni a fost sistemul de irigaţii. Sistemul de irigaţii a fost pus în stare de funcţionare, pe fiecare sistem, pe fiecare zonă în parte. Din nefericire, aşa cum v-am informat şi eu astăzi, (…) până în judeţul Giurgiu nu avem nicio posibilitate de irigat, dat fiind faptul că nivelul Dunării a scăzut, apele s-au îndepărtat de mal. Practic, sunt zone unde, şi punctual la Zimnicea, unde plaja care s-a născut în urma retragerii apelor se întinde pe o lăţime de aproximativ 500 de metri”, a transmis Petre Daea potrivit Digi24.
Sursă: bistriteanul.ro
Citește și: Prins la Vama Petea cu mandat de închisoare