Traian Băsescu a declarat pentru presă că s-ar retrage din politică și a sfătuit opoziția să candideze pe liste comune. Ce trebuie să înțelegem din aceste declarații?
„M-aş referi la europarlamentare care va fi un dezastru pentru partidele de dreapta dacă nu va fi găsită o soluţie politică. Fiecare va încerca să obţină ceva mai mult decât data trecută. Europarlamentarele vor fi un test important. (…)Trebuie o mare alianţă pe dreapta în care să intre toate partidele parlamentare şi cele neparlamentare care au 2-3 procente. De exemplu, platforma lui Cioloş. Altfel lăsăm PSD-ul la guvernare încă un mandat”, a spus fostul președinte pentru B1 TV.
Pe de o parte trebuie să ținem cont că Traian Băsescu nu mai are foarte multe resurse politice. A intrat în Parlament bazându-se în bună măsură pe votul persoanelor cu cetățenie dublă româno-moldoveană care apreciază ceea ce fostul președinte a făcut pentru ei mai mult decât oricare alte greșeli politice. Este posibil ca, în 2020, aceștia să îl aducă din nou în Parlament împreună cu partidul său, dar nu există garanții. Dacă electoratul moldav și-ar putea menține devotamentul până după alegerile parlamentare, electoratul PMP din România s-ar putea întreba ce mai are dl Băsescu de oferit.
Iar răspunsul, în cazul domnului Băsescu precum în cazul domnilor Ponta și Antonescu este că nu prea mult. Platforma sa a fost reforma statului și a Justiției. În momentul de față fostul președinte este renegat cam de toți aliații săi în lupta anticorupție iar statul pe care l-a construit se dovedește a fi fost dependent în prea mare măsură de intervenția serviciilor secrete. În materie de economie, guvernarea sa favorită nu a avut nici măcar șansa de a exprima o viziune economică pozitivă ci a rămas în memoria publică prin austeritatea extremă cu care a abordat criza economică.
Prin urmare, are sens pentru domnul Băsescu să se gândească în acest moment la un exit atât pentru el cât și pentru ultimii săi aliați. Zic în acest moment deoarece, cu oarecare dibăcie, domnul Băsescu nu proclamă nevoia unității opoziției într-un moment de slăbiciune al PMP, dimpotrivă, într-un moment în care mai multe sondaje îl arată a fi capabil să intre în Parlament.
În orice caz, dacă marea problemă sunt parlamentarele, alegerile europene care se apropie sunt esențiale din punct de vedere al simbolisticii diferențiind în zona opoziției între partide de succes și partide eșuate. O listă comună la aceste alegeri este o garanție că această cernere, cu riscurile asociate, nu se va face, scrie stiripesurse.ro
Nu place „lumii ” mai ales celor de stanga, dar „omul asta ” de premier era foarte bun … si va garantez eu ca nu se facea de tot ca.ca.tul pe unde umbla si cu cine discuta . Domnia sa, este daca vreti un fel de Ceausescu, un fel de Nastase ori Iliescu … izvorat din „scolile comuniste ” … ” uns cu toate alifiile ” si cu o experienta zdravana in toate domeniile de activitate, atat ca fost comunist cat si ca actual ” capitalist ” . Odata nu l-am auzit vorbind ” prostii ” … asa doar sa sune…
Stati ma linistiti ca nu se retrage din politica, ci din contra si bine ar fi sa nu ” faca asta ” , ca este singurul care le mai da peste nas abuzivilor si de stanga si de dreapta !
Domnul Ponta, dupa ce veti da jos guvernul si veti instala altul sub „comanda ” Dvs, puneti-l prim-ministru pe dl. Basescu. Raspundeti-i cu aceiasi moneda… ! O sa vedeti ca treburile vor merge ” ca unse ” ( cu undelemnul politic al atrbuirilor directe ) !
Domnul Basescu, va puteti retrage, dupa ce in cei 10 ani cat ati fost la butoane , ati creat acest sistem care acuma va sta chiar si Dvs in gat !