Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud reia procedura de emitere a acordului de mediu pentru proiectul ”Parcare subterană în Piața Mihai Eminescu”, în urma memoriului de prezentare depus de municipalitate, în baza proiectării efectuate de SC Luca Way SRL.

Primăria Bistriţa a comandat la sfârşitul anului trecut elaborarea fazelor de proiectare pentru construirea unei parcări subterane în Piaţa Mihai Eminescu, ulterior solicitând proiectantului o altă soluție tehnică.

Ce vrea municipalitatea să realizeze în Piața Mihai Eminescu, conform variantei propuse pentru obținerea acordului de mediu:

– Parcare subterană cu o suprafață interioară de 7.700 mp, pe un singur nivel, cu o capacitate de 243 de locuri de parcare (208 pentru autoturisme, 8 pentru microbuze, 27 pentru motociclete) și cu acces auto din str. Mihai Eminescu (în apropierea intersecțiilor cu Bd. Gării și Bd. Republicii)

– Sistem de parcare cu plată (două bariere pe sensul de intrare și două bariere pe sensul de ieșire), cu afișaj electronic al locurilor disponibile și de ghidare către acestea

– Sistem de degivrare a rampelor de acces, sistem de supraveghere video, sistem de detecție și avertizare monoxid de carbon, sistem de ventilații și desfumare

– Pasaje pietonale subterane: unul care subtraversează strada Gării (26 m) și unul care subtraversează Bulevardul Republicii (34 m)

– Acces pietonal la suprafață: două prin scări și lifturi și trei prin scări

– Amenajare exterioară cu spații verzi și spații pietonale, pe zone tematice centrate în jurul unei statui iluminate a poetului Mihai Eminescu, care se va realiza în urma unui concurs de soluții (Spațiul ”Luceafărul”). Poezii cunoscute ale acestuia vor putea fi citite pe panouri din lemn pirogravat. Va fi și un spațiu intitulat ”Cu mâine zilele-ți adaogi”, dedicat unor activități precum târguri, manifestări culturale, teatru, etc. În spațiul ”Glossă” vor fi pergole și 6 mese pentru jocuri, cu băncuțe, în spațiul ”Crăiasa din povești” va fi un foișor pentru manifestări culturale, în spațiul ”Și era ploaie cu senin” – 25 de jeturi de apă, în spațiul ”Copii eram noi amândoi” – loc de joacă, tobogane, leagăne, groapă cu nisip, în spațiul ”Floare albastră” – loc de relaxare, cu bănci și flori.

– Două puncte de informare, două ascensoare hidraulice parcare, două ascensoare hidraulice subtraversări, copertine acces pietonal, pătrate și în formă de L

– Spații verzi pe 6.793 mp din totalul de 9.274 mp. Plantări de tei, flori de sezon, trandafiri, arbuști tip buxus

– Sistem de supraveghere video, sistem audio (sistem de difuzoare în spațiul verde), sistem de irigații

– 50 de bănci și 50 de coșuri de gunoi, spațiu pentru oprirea autocarelor, 12 stâlpi de iluminat arhitectural

Conform proiectului, apa subterană existentă până la adâncimea de 14 m va fi evacuată prin pompare directă sau din puțuri concomitent cu excavarea pământului.

Primarul Bistriţei, Ovidiu Teodor Creţu, considera încă din anul 2009 că în ceea ce priveşte creşterea numărului de parcări în municipiu există posibilitatea ca în Piaţa Mihai Eminescu să fie realizate parcări subterane.

Anul trecut, Primăria Bistriţa a scos la licitaţie atribuirea contractului pentru întocmirea documentaţiei tehnice – studiul de fezabilitate, proiect tehnic, caiet de sarcini, detalii de execuţie, pentru care a alocat peste 300.000 lei (fără TVA). Contractul a fost câştigat de o firmă bucureşteană – SC Luca Way SRL, care de altfel a fost şi singurul ofertant, cu un preţ de 151.783,84 lei (fără TVA).

Nu toată lumea agreează însă acest proiect care are în vedere realizarea unui parching subteran în parcul Mihai Eminescu, ecologiştii fiind cei mai aprigi adversari, fiindcă, spun ei, zona verde va fi distrusă.

„Au fost alocaţi bani de la bugetul local pentru un studiu privind o parcare subterană în Piaţa Mihai Eminescu. Consilierii locali PER au propus schimbarea locaţiei, însă proiectul nu a trecut. Domnul primar nici nu ştie câţi adversari are în acest proiect, multă lume e oripilată. Vom strânge semnături împotriva acestei idei şi când vom avea 1.000 le vom depune la Primărie. Suntem conştienţi că suntem sufocaţi de automobile, dar administraţia trebui să găsească locaţiile cele mai potrivite pentru parcări şi ele există. Domnul primar, prin conducerea dictatorială şi a bunului plac, ţine cu dinţii de nişte investiţii nefezabile, nu vrea să înţeleagă că se pot face parcări pe terenurile din zona Trezoreriei, pe Bistricioarei, nu în parcul din Eminescu, unde dedesubt e apă, mlaştină, ca să nu mai vorbim de păienjenişul de cabluri şi conducte. Doar extratereştrii eventual ar putea să execute asemenea lucrări acolo. Ca ecologişti trebuie să reacţionăm, dacă nu am face-o am primi o notă proastă din partea cetăţenilor. Ovidiu Creţu aşa şi-a propus, să ne enerveze, să joace ping-pong cu ecologiştii, dar suntem suficient de puternici să acţionăm în instanţă administraţia dacă se încalcă legea şi se face acea parcare”, declara Marius Bălan într-o conferinţă de presă din luna martie a acestui an.

Suprafaţă propusă spre amenajare fiind de 9.274 m. p.

2 COMENTARII

  1. In pozxa prezentata de D-vs, se poate observa ca in acesesta vara s-au schimbat bordurile si s-au asfaltat acele perimetre pt. parcarea actuala de suprafata. Alo CURTEA de CONTURI si DNA se aude ? Cine raspunde pt. cheltuirea inutila a banului public, daca acolo se va deschide un nou santier?Nu se duc pe garla aceste lucrari, si impilicit si banii ? Ce sa mai vorbim de incalcarea a doua legi; LEGEA 27 a SPATIILOR VERZI si LEGEA 265 de MEDIU. La asta cine vegheaza? Administratia inca nu doreste sa fie egalul cetateanului, si este prima care incalca cu buna stiinta toate legile din ROMANIA. PANA CAND ???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.