Home Societate Se modifică legea societăților comerciale

Se modifică legea societăților comerciale

La data de 17 iunie a fost promulgată prin decret prezidențial legea nr. 152/2015 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul înregistrării în registrul comerțului care aduce modificări, printre altele, la Legea societăților.

Astfel, la cererea oricărei persoane interesate, dar și a ONRC, tribunalul va putea să pronunțe dizolvarea unei societăți dacă aceasta nu-și va depune în termenul legal situațiile financiare anuale și, după caz, situațiile financiare anuale consolidate, precum și raportările contabile. Noua prevedere va fi aplicabilă în situația în care perioada de întârziere va fi mai mare de 60 de zile lucrătoare.
Aceeași lege dispune că dizolvarea va putea să intervină dacă firma nu-și va depune la unitățile Ministerului Finanțelor, în termenul legal, declarația din care să rezulte că nu a desfășurat activitate de la constituire. De asemenea, regula va fi valabilă dacă perioada de întârziere va depăși 60 de zile lucrătoare.

Dizolvarea societăților va mai putea fi pronunțată, potrivit noilor reglementări, dacă:
-societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot întruni;
-acționarii/asociații au dispărut ori nu au domiciliul cunoscut ori reședința cunoscută (în prezent, dispoziția face referire doar la dispariția asociaților);
-nu mai sunt îndeplinite condițiile referitoare la sediul social (inclusiv ca urmare a expirării duratei actului care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu social ori transferului dreptului de folosință sau proprietate asupra spațiului cu destinație de sediu social);
-a încetat activitatea societății sau aceasta n-a fost reluată după inactivitatea temporară, care nu poate fi mai lungă de trei ani de la data înscrierii în registrul comerțului;
-societatea nu și-a completat capitalul social, în condițiile legii.

Firmele pentru care ONRC va formula acțiuni de dizolvare vor fi făcute publice cu cel puțin 15 zile calendaristice înainte.
Hotărârea prin care tribunalul va pronunța dizolvarea va fi comunicată și societății în cauză.

După ce hotărarea de dizolvare va rămâne definitivă, persoana juridică va intra în lichidare.

„Oficiul Național al Registrului Comerțului, la cererea oricărei persoane interesate, inclusiv a Ministerului Finanțelor Publice – Agenția Națională de Administrare Fiscală, procedează la numirea unui lichidator înscris în Tabloul Practicienilor în Insolvență. Remunerarea lichidatorului se face din averea societății dizolvate sau, în lipsa, din fondul de lichidare, constituit potrivit legii. Remunerația lichidatorului este în cuantum fix de 1.000 lei, decontul final al cheltuielilor efectuate de lichidator în legatură cu lichidarea societății urmând a se face, pentru situația în care nu există bunuri în averea societății dizolvate, de către Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România, la solicitarea lichidatorului”, este precizat în Legea nr. 152/2015.

În situația în care vor trece trei luni de la momentul rămânerii definitive a hotărârii de dizolvare și nu va exista nicio cerere de numire a lichidatorului, ONRC sau orice persoană interesată va putea să ceară tribunalului radierea firmei din registrul comerțului.

Societățile pentru care ONRC va urma să formuleze acțiuni de radiere vor fi afișate online cu cel puțin 15 zile calendaristice înainte. Hotărarea de radiere pronunțată de tribunal va fi comunicată și firmei în cauză.

Apelul împotriva hotărârii de radiere va putea fi făcut de către orice persoană interesata în 30 de zile de la afișarea listei cu societățile pentru care ONRC va formula astfel de acțiuni.

Totodată, termenul de lichidare a societății va fi în continuare de un an, însă ONRC va putea să îl prelungească, nu tribunalul, așa cum este prevăzut în momentul de față.

De asemenea, va fi mărită de la 30 la 60 de zile perioada în care vor trebui numiți lichidatorii.

În 15 zile de la terminarea lichidării, în baza raportului final de lichidare și a situațiilor financiare de lichidare, lichidatorii vor trebui să depună la Registrul Comertului cererea de radiere a societății.

În situația în care în trei luni de la expirarea termenului de lichidare nu se va depune vreo cerere de radiere, ONRC sau orice persoană interesată va putea să ceară tribunalului radierea societății. Lista cu firmele pentru care ONRC va formula acțiuni de radiere va fi publicată online cu cel puțin 15 zile calendaristice înainte, iar hotărârea de radiere va fi comunicată inclusiv societății.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version