Începând cu data de 03 ianuarie 2025, se vor ajusta prețul pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită și tariful pentru serviciile de canalizare și epurare, valabile pentru întreaga arie de operare, a anunțat Aquabis SA, într-un comunicat.

„Prețul și tariful au fost ajustate în conformitate cu Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu Art. 35 alin (4) din Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu prevederile Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare nr. 3/17.09.2008, modificat și completat prin Actul Adițional nr. 76/14.03.2024 și ale Contractului de finanțare nr. 314/24.03.2020, încheiat între Ministerul Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare și AQUABIS S.A. pentru “Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Bistrița-Năsăud”.

Aplicarea noilor prețuri și tarife se realizează în baza Deciziei nr. 323/17.12.2024 a Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice.

Pentru anul 2025, strategia tarifară prevede ajustarea prețului la apă cu inflația și a tarifului la canalizare cu 1% în termeni reali și cu inflația”, precizează compania.

Prin urmare, noile prețuri și tarife practicate de AQUABIS S.A. începând cu data de 03 ianuarie 2025, la nivelul întregii zone de operare, sunt următoarele:

– pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită, prețul este de 8,23 lei/mc (fără TVA); 8,97 lei/mc (cu TVA 9%);

– pentru canalizare – epurare, tariful este de 6,98 lei/mc (fără TVA); 7,60 lei/mc (cu TVA 9%). 

„Menționăm faptul că aceste ajustări rezultă din Analiza Cost Beneficiu aferentă “Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Bistrița-Năsăud”, care a fost realizată de consultant potrivit Metodologiei de tarifare, privind investițiile în infrastructura de apă și apă uzată, document aprobat de Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Tarifele reflectă, pe de-o parte, acoperirea cheltuielilor de exploatare, influențate de inflație și, pe de altă parte, obligativitatea includerii în tarife a componentei de cofinanțare care aparține companiei de apă”, explică regia de apă în document.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.