Președintele CJ BN, Radu Moldovan, continuă „asfaltarea” drumurilor, iar de data aceasta a ajuns la DJ 173B.
„În această primăvară am demarat alături de colegii mei din Consiliul Județean, procedurile pentru deschiderea unui drum important, DJ 173B, care face legătura între municipiul Bistrița și satul Tărpiu, comuna Dumitra. Până nu demult, acest drum era unul de pământ. În urma lucrărilor din ultima perioadă, pe toată lungimea tronsonului (peste 10 km), acesta a fost lărgit, au fost construite șanțuri pentru scurgere și a fost consolidată fundația.În momentul de față, urmează construirea de podețe și alte lucrări premergătoare asfaltării. Îmi doresc ca anul viitor să bugetăm asfaltarea acestui drum și până la finalul lui 2016 să avem o legătură rutieră modernă, între municipiul Bistrița și satul Tărpiu!” a scris Moldovan pe pagina de socializare.
Drumul judeţean 173B, cu o lungime totală de 28.35 km, are originea (km 0+000) în DN 17 C, în municipiul Bistriţa, străbate localităţile Tărpiu – Mintiu – Nimigea de Jos, unde se intersectează cu DJ 172.
„Starea tehnică a drumului propus spre modernizare este necorespunzătoare desfăşurării în condiţii de siguranţă a traficului rutier. Este din pământ, nu este asigurată lăţimea standard a parţii carosabile, are curbe neamenajate, fără vizibilitate, zone instabile, este impracticabil pe porţiuni mari pentru mijloace de transport obişnuite. Totodată, s-a constatat şi o scurgere defectuoasă a apelor, din cauza lipsei şanţurilor, podeţelor si a vegetaţiei crescute în zona drumului. Sistemul rutier este parţial pietruit si parţial din pământ şi se află într-o stare de degradare avansată datorată inexistenţei unui sistem de scurgere a apelor pluvial. Şanţurile existente de o parte şi de alta a drumului nu mai sunt funcţionale, în mare parte din cauza lipsei de întreţinere, acestea colmatându-se în timp.
Pe lungimea traseului drumului judeţean care urmează a fi modernizat, se vor realiza lucrări ce au drept scop colectarea, transportul si evacuarea apelor provenite din precipitaţii în afara drumului. Valoarea totală, inclusiv TVA, este de 23,5 milioane de lei (5,3 milioane de euro), din care construcţii şi montaj 20 de milioane de lei (4,5 milioane de euro). Durata de realizare a investiţiei: 48 de luni”, se arăta în motivare în 2012.
În anul 2014, o parte a drumul județean 173B se dorea a fi modernizată conform președintelui Consiliului Județean, Radu Moldovan, printr-o metodă experimentală.
„Alături de SC Dimex 2000 Company SRL derulăm modernizarea unui sector de 2,85 km din drumul județean 173B (Dumitra – Tărpiu), prin intermediul unei metode experimentale, unice până acum la nivelul județului Bistrița-Năsăud”, a scris atunci pe pagina de socializare Radu Moldovan.
Conform președintelui Consiliului Județean această metodă este de reciclare a materialelor și reduce costurile de modernizare a șoselelor.
„Această metodă presupune o reciclare totală a materialelor aflate în componența drumului, care vor fi utilizate ulterior ca fundație pentru covorul asfaltic. Avantajul acestei metode constă în faptul că reduce costurile de modernizare a șoselelor cu peste 30 de procente”, a adăugat Radu Moldovan.