Home Administrație Se licitează lucrările pentru modernizarea cinematografului DACIA! Peste 2,5 milioane lei,...

Se licitează lucrările pentru modernizarea cinematografului DACIA! Peste 2,5 milioane lei, scoşi la înaintare de CJ BN

Peste 2,5 milioane lei pune la bătaie Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud pentru modernizarea clădirii Cinematografului Dacia din municipiul Bistriţa. Licitaţia pentru lucrările de modernizare a fost lansată pe SEAP în luna februarie.

Suma totală a investiţiei, care vizează lucrări de modernizare a clădirii dar şi crearea unui centru multicultural se ridică la peste 3,37 milioane lei.

În această lună, Cinematograful Dacia este închis, pe motiv că personalul este în concediu de odihnă. Probabil că aşa va rămâne încă o perioadă de timp, dacă demersurile autorităţilor vor decurge fără sincope, iar lucrările de modernizare vor începe în luna mai.

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a lansat pe SEAP licitaţia pentru contractul de modernizare a clădirii Cinematografului Dacia care va deveni centru cultural multifuncţional, valoarea lucrărilor fiind estimată la 2.543.653 lei.

 

Sălile A şi C, în curtea CJ BN

 

Potrivit documentaţiei elaborate de firma Arhi-Struct din Bistriţa, valoarea totală a investiţiei este de 3,375 milioane lei, inclusiv TVA, din care construcţii – montaj (C+M) la 2.322.502 lei. Durata de execuţie a lucrărilor este prevăzută să se desfăşoare pe parcursul a 12 luni.

Investiţia presupune înlocuirea parţială a şarpantei din lemn existente cu forme metalice, realizarea de reparaţii a şarpantei, înlocuirea învelitorii de tablă, refacerea instalaţiilor electrice, termice, sanitare şi de ventilaţii, realizarea pe exterior a unui termosistem. De asemenea, Sala A (de proiecţii), care are o capacitate de 278 de locuri, va fi transformată în sală de spectacole, prin mărirea scenei, iar Sala C va fi transformată în sală de repetiţii. Documentaţia prevede şi recompartimentări, atât la parter, cât şi la etaj – birouri, grupuri sanitare, depozite etc. -, realizarea unui corp nou de legătură între holul de acces şi scenă, scări şi rampe de acces în clădire etc.

Sala B, care practic va fi sala de proiecţii 3D, este partea în care RADEF va investi bani, fiindcă sala respectivă nu intră în contractul de comodat semnat şi resemnat între Regia de Film şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. De menţionat că valoarea lucrărilor şi aparaturii pentru sala B, cheltuială suportată de RADEF, este de 120.000 de euro, deci aproximativ 530.000 lei.

 

Condiţii de participare

Printre condiţiile de participare la licitaţie, impuse de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, se numără şi faptul că firmele trebuie să facă dovada că media cifrei globale de afaceri în ultimii trei ani– 2011, 2012, 2013 – este în valoare de minim 3.815.480 lei. De asemenea, ofertanţii trebuie să prezinte şi o listă a lucrărilor executate în baza unui contract, în ultimii cinci ani, lucrări similare cu o valoare egală sau mai mare decât 2.200.000 lei fără TVA.

 

După doi ani de laude

În toamna anului trecut, conducerea Consiliului Judeţean avea în vedere doar execuţia lucrărilor de reabilitare a şarpantei, şi chiar prevăzuse la buget 1.318.900 lei. Banii existau însă doar pe hârtie, fiindcă în realitate investiţia nu a fost posibilă.

„Avem bugetată lucrarea, dar sunt nişte termene. Nu am avut buget. Când ai buget trebuie pe urmă să angajezi proiectul tehnic. După ce am bugetat-o, am angajat proiectul tehnic. Pe urmă va fi licitaţia anunţată pe SEAP, că aşa prevede legea, iar apoi vine constructorul şi se apucă de treabă. Sper ca în toamna asta să apucăm să refacem măcar şarpantele, că plouă”, declara în vara anului trecut Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Abia în octombrie 2013 documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie şi proiectul tehnic a fost aprobat de consilierii judeţeni, iar lucrarea per total a fost estimată la peste 3,37 milioane lei, inclusiv TVA. Astfel că şefii administraţiei judeţene s-au văzut nevoiţi să aştepte bugetul pentru anul următor şi să cuprindă lucrarea în totalitatea ei la cheltuielile din 2014.

 

Proiect demarat de Liviu Rusu

Ideea înfiinţării unui centru cultural în incinta cinematografului este una mult mai veche, de dinainte de a începe vreun demers Consiliul Judeţean sub Liviu Rusu.

După ce în 2010 a fost emisă o ordonanţă de urgenţă de către Guvernul României, prin care cinematografele din oraşe urmau să treacă din subordinea RADEF în subordinea primăriilor sau consiliilor judeţene, Primăria Bistriţa s-a arătat foarte interesată să preia Cinematograful Dacia şi să îl dea în folosinţă Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc”. Directorul instituţiei, Dorel Cosma a avut chiar câteva intervenţii la Ministerul Culturii pentru a convinge conducerea acestuia să aprobe preluarea cinematografului de către municipalitatea bistriţeană. La începutul anului 2011, Dorel Cosma declara în mass media bistriţeană şi ce intenţiona să facă în incinta cinematografului – un complex cultural cu sală de expoziţii, sală de spectacole pentru teatru, concerte, dar şi o sală de proiecţii filme. Deci exact ideea pe care actuala conducere a CJ merge acum.

Numai că în cele din urmă cinematograful nu a mai ajuns în subordinea Primăriei Bistriţa, ci la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, care intenţiona să pună în aplicare un proiect puţin diferit: o cafenea şi o ceainărie la intrare, doua săli 3D prevăzute, aşa cum se cere cu pereţi fonoabsorbanţi, şi o sală pentru un club al pensionarilor. Din primul proiect al CJ BN lipsea scena de spectacole, deci implicit o sală cu o astfel de destinaţie.

Fosta conducere a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud a apucat să întocmească doar studiile şi expertiza tehnică, documentaţie care precede întocmirea proiectului tehnic. Expertiza a fost întocmită de SC Edil Concept SRL Bistriţa, iar la începutul lunii iunie 2012, chiar înainte de alegerile locale, s-a întocmit factura pentru firmă, document pe care Luca Iancu, în calitate de vicepreşedinte al CJ BN a menţionat „bun de plată”. Factura urma să fie semnată de Liviu Rusu, ca preşedinte al CJ BN, însă nu s-a mai ajuns la acea etapă, întrucât la conducerea administraţiei judeţene a ajuns Radu Moldovan. Când a aflat de existenţa documentului, Moldovan a devenit foc şi pară, ieşind public cu acuzaţii la adresa lui Luca Iancu. Până la urmă, lucrurile s-au mai potolit şi s-au mai pus la punct anumite detalii de ordin juridic, la contractul de comodat încheiat în 2011 între conducerea RADEF şi şeful de atunci al CJ BN, Liviu Rusu adăugându-se încă două acte adiţionale semnate de actuala conducere a CJ BN în 2012. Respectivele acte adiţionale consfinţesc practic care sunt cu exactitate spaţiile preluate de administraţia judeţeană şi că aceasta poate face toate demersurile necesare pentru proiectul de modernizare a cinematografului.

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version