La data de 25 februarie, de la ora 10.00, cu ocazia a 130 de ani de la apariția Legii Depolitului Legal se va inaugura la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, „Depozitul legal de carte”.
Majoritatea editurilor și instituțiilor care editează carte, pe raza județului, au transmis către „Depozitul legal”, documentele editate (cărți, pliante, ziare, reviste, albume, CD-uri, DVD-uri, etc.).
Depozitul se dorește o arhivă vie a identității culturale a locului.
Depozitul legal, organizat la nivel local de bibliotecile judeţene, reprezintă fondul intangibil al patrimoniului cultural mobil local. Pe baza depozitului legal local se realizează Bibliografiile locale. Producătorii trimit un exemplar suplimentar cu titlu de depozit legal la biblioteca judeţeană din judeţul în care îşi au sediul, respectiv domiciliul.
a
Sunt supuse obligaţiei de trimitere, cu titlu de depozit legal local următoarele documente: cărţile; broşurile; extrasele din publicaţii seriale; publicaţiile seriale; publicaţiile cu caracter oficial ale autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum şi culegerile de acte normative; manualele şcolare; documentele audiovizuale stocate pe discuri, casete, videocasete, CD-uri, DVD-uri; documentele în formă electronică difuzate pe dischetă, CCD-uri, DVD-uri.
Bibliotecile judeţene controlează, prin personalul lor de specialitate împuternicit în acest scop, activitatea tuturor persoanelor fizice şi juridice cu domiciliul sau sediul în judeţul respectiv, cu privire la îndeplinirea obligaţiilor de depunere a documentelor care fac obiectul Depozitului legal, constată contravenţiile şi aplică amenzi contravenţionale. Nerespectarea obligaţiei de trimitere a documentelor cu titlu de depozit legal în termen de 30 de zile de la data apariţiei constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 300 lei la 3.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 500 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice, în funcţie de preţul de vânzare al documentului sau valoarea documentară. Amenda se aplică pentru fiecare titlu sau număr de serial în parte. Sumele provenite din amenzi, care revin bibliotecilor judeţene, ca venituri extrabugetare, vor fi folosite de acestea pentru achiziţionarea documentelor netrimise de producători.
Sursa Foto: Biblioteca Județeană Bistrița-Năsăud