În județul Bistrița – Năsăud și în alte șase județe se implementează proiectul „Skills for Jobs”.
„Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj, în calitate de instituție publică care gestionează piața muncii, în colaborare cu Inspectoratele Școlare Județene, ISJ Bistrița-Năsăud, ISJ Cluj, ISJ Bihor, ISJ Timiș, ISJ Hunedoara, ISJ Sălaj și ISJ Maramureș și în parteneriat cu Asociația Inceptus România implementează proiectul „Skills for Jobs” în cele 7 județe din regiunile N-V și V, respectiv Timiș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Maramureș, Hunedoara și Cluj”, potrivit directorului executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj și totodată manager de proiect, Daniel Don.
Proiectul are o durată de 20 luni și are ca obiectiv dezvoltarea abilităților elevilor din clasele a IX-a și a X-a privind orientarea profesională, în vederea corelării rezultatelor învățării cu cerințele de pe piața muncii și creșterea nivelului de implicare, cooperare și parteneriat a diferiților factori interesați în asigurarea unui proces eficient de tranziție de la școală la viața activă.
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj a semnat în cursul lunii septembrie 2014 contractul pentru achiziționarea Chestionarului de Interese Vocaționale Jackson (JVIS – Jackson Vocational Interest Survey).
Acest chestionar va fi utilizat în cadrul proiectului „Skills for Jobs”, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 „Investește în oameni”, Axa prioritară nr. 2 „Corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii”, DMI 2.1 „Tranziția de la școală la viața activă”.
Chestionarul este un instrument destinat evaluării intereselor vocaționale, creat de Douglas N. Jackson, unul dintre cei mai mari psihometricieni ai psihologiei contemporane și va fi aplicat pe grupul țintă din cadrul proiectului.
La nivelul Județului Bistrița-Năsăud au fost înregistrați în grupul țintă, ca și eligibili, peste 1190 elevi.
„Peste 400 dintre aceștia au completat deja chestionarul JVIS și se bucură de rezultatele pe care acest test le oferă. Liceele din care fac parte elevii înregistrați în Grupul Țintă sunt următoarele: Colegiul Național Andrei Mureșanu, Colegiul Natțonal Liviu Rebreanu, Colegiul Tehnic INFOEL și Colegiul Național Petru Rareș”, a mai adăugat Daniel Don, într-un comunicat.