Consiliul Județean Bistrița-Năsăud cere cel puțin 7.500 de euro lunar pentru chiria hotelului din cadrul TeraPlast Arena. Acesta este prețul de pornire a licitației ce va fi organizată în acest sens. De asemenea, instituția se mai pregătește să dea în chirie spații cu destinație cafenea și bar, dar și un restaurant, după care va încasa cel puțin 4.200 de euro pe lună.

Administrația județeană bistrițeană începe să scoată bani de pe urma TeraPlast Arena, construcția mamut din Unirea, menită să găzduiască competițiile importante ale echipelor sportive din județ și nu numai. Instituția a stabilit deja prețul de pornire a licitațiilor ce vor fi organizate pentru închirierea hotelului, a restaurantului, cafenelei și a barurilor din incinta sălii polivalente.

TeraPlast Arena s-a inaugurat acum exact un an. Investiția ajunge la 27 de milioane de euro și a fost finanțată atât din fonduri guvernamentale, cât și din bugetul județului.

Aceasta este una dintre cele mai moderne săli polivalente din țară, existând una similară doar la Oradea, care a fost inaugurată cu doar câteva luni înaintea celei din Unirea. În aceste condiții este lesne de înțeles de ce complexul din Unirea începe să fie preferat pentru competițiile naționale și internaționale.

Corpul clădirii Sălii Polivalente are o suprafață de 7.350 de metri pătrați, iar suprafața întregului Complex Sportiv este de peste 30.000 de metri pătrați. Acesta cuprinde și terenuri exterioare de sport, de handbal, fotbal, baschet, tenis, o pistă de alergare cu 8 culoare de 132 de metri lungime și 12 metri lățime.

O clădire anexă cu toate dotările necesare vine să asigure buna funcționare a terenurilor exterioare. Noul complex are în componența sa și un mini-hotel cu un număr total de 30 de camere, care ar urma să găzduiască echipele sportive ce vor lua parte la evenimentele organizate la Bistrița. De asemenea, mai are restaurant, cafenea și mai multe baruri în diferite zone.

Complexul sportiv are peste 3.000 de locuri, dintre care 2.171 la tribune, 360 de locuri la peluză, 20 de locuri la masa presei, 18 locuri special amenajate pentru persoane cu dizabilități și 418 de locuri în regim VIP.

„Privilegiul” de a oferi mâncare sportivilor, scump!

Consiliul Județean a început încă de anul trecut să valorifice spațiile din interiorul TeraPlast Arena. Astfel, deja funcționează unul dintre restaurantele din cadrul complexului, care poartă numele „Gloria Experience”.

Acesta este situat la parterul complexului și are și terasă. Are de asemenea și o terasă la înălțime. Preparatele servite sunt pentru pretențioși, mizând pe caracatiță sau fructe de mare sau pe vinuri scumpe. De altfel, locația deja a găzduit degustări de vinuri și alte evenimente.

Și hotelul amenajat în interior, care are 30 de camere, poartă numele „Hotel Gloria”. Consiliul Județean a apelat la o firmă de publicitate care să promoveze unitar restaurantul și hotelul.

Consiliul Județean caută acum firme care să administreze toate aceste spații amenajate acolo în special pentru competițiile sportive, dar care au potențial de a funcționa și în afara sezoanelor competiționale.

În ședința de Consiliu Județean de săptămâna trecută, consilierii județeni și-au dat acordul pentru închirierea a 8 spații din complexul sportiv polivalent, pentru prestarea de servicii de alimentație publică și de cazare.  Au fost stabilite și prețurile de pornire a licitațiilor publice ce urmează a fi organizate în acest sens.

Astfel, firma care va administra Gloria Hotel va avea de plătit lună de lună, Consiliului Județean minim 7.592 de euro. Administrarea cafenelei de la parter va scoate din buzunarele câștigătorului licitației minim 559 de euro. Pentru administrarea restaurantului se cere minim 4.230 de euro/lună. Mai sunt 5 baruri situate în diferite zone ale sălii polivalente, pentru care instituția cere între 145 și 219 de euro.

Hotelul – valoare de inventar 8,3 milioane de lei

Contractele se încheie pe 5 ani, iar Clubul Sportiv „Gloria 2018” se va ocupa de licitațiile necesare. Jumătate din banii obținuți prin închiriere vor rămâne la club, iar jumătate vor merge în bugetul județului:

„Contractele de închiriere a spațiilor se încheie pentru o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire prin act adițional. Se împuternicește Clubul Sportiv „Gloria 2018” Bistrița-Năsăud, instituție publică subordonată Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, în calitate de administrator al imobilului, să organizeze procedura de licitație publică pentru închirierea spațiilor. O cotă-parte de 50% din chiriile încasate constituie venit propriu la bugetul Clubului Sportiv „Gloria 2018” Bistrița-Năsăud, iar restul de 50% din chirii se va vira în contul de venituri al bugetului județului Bistrița-Năsăud”, se arată în proiectul de hotărâre votat de consilierii județeni.

Hotelul cu 30 de camere are o valoare de inventar de 8,3 milioane de lei. Acesta include și oficiu pentru mic dejun, o sală de conferințe, un lift și o terasă generoasă.

Cafeneaua de la parter se întinde pe 93 de metri pătrați și are o valoare de inventar de jumătate de milion de lei. Restaurantul are o suprafață utilă totală de 846 de metri pătrați și este situat la parter și etajul 2. Dispune inclusiv de ascensor pentru marfă.

Restaurantul efectiv are 372 de metri pătrați și o capacitate de 190 de locuri. Acesta are și o zonă dedicată cateringului, dar și o terasă exterioară ce se întinde pe 271 de metri pătrați. Valoarea de inventar a restaurantului este de 4,6 milioane de lei.

TeraPlast plătește 600.000 de lei anual pentru numele complexului

Anul acesta, Consiliul Județean a bătut palma cu producătorul TeraPlast, care a dat astfel numele complexului, pentru suma deloc modică de 600.000 de lei anual. Complexul va purta numele TeraPlast Arena cel puțin până în 2028. Banii vor fi folosiți pentru funcționarea sălii.

Tot anul acesta, Consiliul Județean a stabilit și prețurile de închiriere a sălii din cadrul complexului. Taxa pentru un concert este de 40.000 de lei pentru 24 de ore. Taxa de închiriere pentru târguri și expoziții este de 50.000 de lei pentru patru zile, iar pentru evenimentele sportive naționale și internaționale de 30.000 de lei per  turneu.

La aceste taxe de închiriere se adaugă și taxă de asistență sistem de lumini și sonorizare, care ajunge la 2.000 de lei /zi, taxă montare și demontare suprafață specială pentru handbal, panou led și suprafețe de protecție – 5.000 de lei/zi sau taxă de închiriere casă de bilete și sistem ticketing – 1.000 de lei/zi.

Până una alta, producătorul a scos la licitație pentru închiriere și spațiile de expunere în scop publicitar. Este vorba despre un spațiu de afișat situat în exterior, pe acoperișul fațadei de nord-vest, de 52 de metri pătrați și două spații de expunere publicitară situate în interiorul sălii de joc, aflate sub tabelele de joc, pe pereții laterali, în suprafață de 40 de metri pătrați fiecare.

Andreea Radu

1 COMENTARIU

  1. Un vechi proverb spune: „Prostul, dacă nu-i fudul, parcă n-ar fi prost destul”. In primul rând e vorba de o investitie inutilă. Din moment ce aveai o sală polivalentă intr-o zonă ultracentrală din oras, ce rost are să mai faci una la dracu-n praznic, pe păsunea din Unirea când eventual cu acei bani ai fi putut să faci un bazin olimpic acoperit sau chiar un patinoar artificial acoperit pentru diversificarea competitiilor sportive găzduite la Bistrita. In al doilea rând, dacă nu te duce capul si vrei cu orice pret o nouă sală polivalentă atunci faci un studiu de fezabilitate privind atât amplasarea cât si dotările pentru optimizarea investitiei. O sală polivalentă, destinata pentru a găzdui cele mai variate evenimente, de la sporturi de contact (judo, box, arte marțiale etc) la gimnastică, hochei, tenis și alte sporturi de echipă (baschet, handbal, volei etc) până la evenimente culturale, corporatiste, conferințe sau concerte, trebuie sa o faci in oras, unde spectatorii pot ajunge in numar mare chiar si pe jos. Spre exemplu, in cazul Sălii Polivalente din Unirea care împreună cu terenurile exterioare formează un complex în suprafață de 30.166 mp (3 hectare), acesta putea fi construit lângă Jandarmerie, pe locul fostului Proditerm, unde primaria dispune de 3 ha, dezvoltând astfel un punct de atractie intr-o zona destul de centrală a orasului. In felul acesta si celelalte utilităti precum minihotelul cu 30 de camere sau restaurantul cu o capacitate de 190 de locuri si-ar fi putut găsi mai usor o utilitate inafara sezonului competitional. Unde nu-i cap, vai de bietul oras.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.