Scrutin controversat in Transnistria
Alegerile prezidentiale din Transnistria, al caror prim scrutin s-a desfasurat pe 11 decembrie, au fost marcate de cateva rasturnari spectaculoase de situatie. Igor Smirnov, actualul lider al regiunii independente, dar nerecunoscute international, a fost anuntat initial drept castigator. Ulterior, principalul sau contracandidat Anatol Kaminski, a fost numit de agentiile care au realizat exit-poll-uri drept favorit in al doilea tur de scrutin, din care Smirnov ar putea lipsi.
In stanga Nistrului s-au desfasurat, in 11 decembrie, alegeri prezidentiale, fiind deschise peste 250 de sectii de votare, la care au fost asteptati peste 400 de mii de alegatori. Comisia Electorala Centrala a regiunii separatiste a informat ca, la ora 18, prezenta la vot a fost de 54,38 la suta din alegatori, scrutinul putand astfel sa fie validat.
In cursa electorala s-au inscris sase candidati, dar inca de la inchiderea urnelor, analistii au aratat ca este putin probabil ca unul dintre cei sase sa fie ales din primul tur. Cu cele mai mari sanse au fost cotati actualul lider separatist Igor Smirnov, seful sovietului suprem Anatoli Kaminski si predecesorul acestuia, Evgheni Sevciuk.
Potrivit rezultatelor preliminare anuntate miercuri de Comisia Electorala Centrala din regiune, citata de RIA Novosti, fostul presedinte al Sovietului Suprem de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, a obtinut aproximativ 38,5% din voturi la alegerile prezidentiale nerecunoscute de duminica, fiind urmat de actual sef al asa-zisului legislativ, Anatoli Kaminski, considerat „candidatul Moscovei”, cu 26,5% din sufragii,
In aceste conditii, actualul lider separatist Igor Smirnov a pierdut alegerile si nu mai poate concura in turul doi de scrutin. Smirnov indeplinea pana acum functia de presedinte al autoproclamatei Republici Moldovenesti Nistrene. Igor Smirnov a fost tinta unor atacuri din partea presei rusesti in ultima perioada, liderul transnistrean pierzand sprijinul de la Moscova. Smirnov a cerut anularea rezultatelor alegerilor, invocand incalcari ale procesului electoral in ziua alegerilor. Comisia Electorala trebuie sa se pronunte si in privinta acestei solicitari.
Smirnov nu se satura de presedintie
„La CEC au parvenit 27 de plangeri din partea candidatilor si alegatorilor. Liderul actual al regiunii transnistrene, Igor Smirnov, a cerut invalidarea rezultatelor asa-ziselor alegeri prezidentiale care au avut loc. Comisia Electorala Centrala din stanga Nistrului a inceput examinarea plangerii sale”, a declarat membrului CEC al RMN, Vladimir Ciuhnenko, citat de Unimedia. „Rezultatul examinarii plangerii va fi facut public la 14 decembrie”, a completat Ciuhnenko. „Plangerea este insotita de un document destul de voluminos, de 15 pagini. Decizia cu privire la plangerea data va fi facuta publica la sedinta CEC din 14 decembrie”, a spus un alt membru al CEC, Dmitri Kozlenkov.
Alegerile pentru conducerea Transnistriei au fost marcate de numeroase informatii contradictorii sau rasturnari de situatie, actualul lider fiind declarat initial castigator detasat al scrutinului in urma unui exit-poll, apoi eliminat din turul al doilea, potrivit unor rezultate neconfirmate.
Desi sondajele efectuate la iesirea de la urne sunt interzise in Transnistria, Comisia Electorala Centrala a acceptat in ultimul moment organizarea unui exit-poll, misiune incredintata agentiei de presa Vector.
Aceasta a anuntat, duminica seara, dupa inchiderea birourilor de vot, ca actualul lider de la Tiraspol, Igor Smirnov, a castigat detasat alegerile, cu 47,38% voturi, fiind urmat de fostul presedinte al Parlamentului Evgheni Sevciuc, cu 23,21 la suta. Candidatul sustinut de Moscova, Anatoli Kaminski, se clasa pe locul al treilea, conform acestui sondaj, cu 22,06%, fiind eliminat din turul al doilea al alegerilor. Luni dimineata insa, Evegheni Sevciuk a revendicat castigarea alegerilor, iar Kaminski sustine ca s-a clasat pe locul al doilea, situatie care l-ar scoate din cursa pe Igor Smirnov, scrie Mediafax.
Montagne Russe cu exit-poll-uri
Exit-poll-urile la alegerile organizate in regiunea Transnistria arata ca Igor Smirnov, actualul lider, a pierdut in fata lui Anatol Kaminski, un lider pe placul conducerii de la Moscova. Potrivit sondajului realizat de centrul informational-analitic „Socium”, presedintele Sovietului Suprem din Tiraspol (parlamentul regiunii autoproclamate independente) Anatol Kaminski, ar fi castigat, relateaza Jurnal de Chisinau. Potrivit presei ruse, dupa numarare a 95% din voturi, Evgheni Șevciuk a acumulat 39,1%, Anatoli Kaminski – 27,7%, iar Igor Smirnov – 25,5%. Astfel, liderul de la Tiraspol pierde alegerile.
Rezultatele oficiale trebuiau anuntate marti sau miercuri, in urma sedintei Comisiei Electorale Centrale de luni dimineata fiind anuntata doar prezenta la urne. Informatiile contradictorii nu au incetat sa apara nici in acest caz. Astfel, presedintele Comisiei Electorale Centrale Piotr Denisenko a declarat pentru RIA Novosti ca rezultatele preliminare ale scrutinului din Transnistria vor fi prezentate marti, in timp ce secretarul comisiei, Dmitri Matveiev, a declarat pentru Itar-Tass ca acestea vor fi anuntate miercuri. Explicand aceasta amanare, Denisenko a precizat ca au fost primite numeroase plangeri din partea alegatorilor si a candidatilor. Insa autoritatile transnistrene au reusit sa ofere doar rezultate partiale pana la sfarsitul saptamanii.
Comisia Electorala Centrala de la Tiraspol sustine ca a primit luni 27 de plangeri cu privire la scrutinul de duminica, intre care si un demers de 15 pagini din partea reprezentantilor lui Igor Smirnov, care solicita ca scrutinul electoral sa fie invalidat.
Sase candidati au participat la alegerile de duminica, ce vor desemna liderul regiunii pentru urmatorii cinci ani. Acestia sunt actualul lider Igor Smirnov, presedintele Sovietului Suprem (Parlament) Anatoli Kaminski, fostul presedinte al Legislativului Evgheni Sevciuk, liderul Partidului Comunist din Transnistria Oleg Horjan, liderul miscarii „Proriv” (Realizare) Dmitri Soin si politologul si jurnalistul Andrei Safonov.
Transnistria
Stat independent fara recunoastere internationala
Nici Chisinaul, nici comunitatea internationala nu recunosc scrutinul organizat de Tiraspol. Dupa doua decenii de pretinsa independenta, „Republica Moldoveneasca Nistreana” nu este recunoscuta oficial de niciun stat. Si asta in pofida faptului ca a fost instituit Sovietul Suprem care a adoptat Legea fundamentala a Transnistriei.
Pe 2 septembrie 1990, la Tiraspol a fost proclamata Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca Transnistreana. Diferendul transnistrean a inceput cand Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti a adoptat Legea cu privire la limba de stat si alfabetul latin. In semn de protest, intreprinderile din regiunea transnistreana au intrat in greva. In urma referendumului din 1990, orasului Tiraspol i-a fost conferit statut de teritoriu autonom.
In 1991, in regiunea separatista a fost adoptata prima Constitutie si au fost organizate alegeri prezidentiale. Primul presedinte autoproclamat a devenit Igor Smirnov. Mai tarziu, regiunea transnistreana si-a instituit imn, drapel, stema de stat, dar si moneda proprie. In martie 1992, in regiune a izbucnit un conflict, in cadrul caruia a fost utilizat armamentul din dotarea Armatei a 14-a a Rusiei. Chisinaul si Moscova au convenit sa inceteze focul, instituind un mecanism de mentinere a pacii si un format de negocieri politice. De 19 ani nu s-au mai inregistrat ciocniri armate, insa negocierile in formatul 5+2 au fost blocate mai bine de 5 ani.
Diana Gabor