Reţeaua şcolară din Bistriţa-Năsăud va avea începând din toamna acestui an cu 17 unităţi de învăţământ mai puţin. Motivele care stau la baza deciziei de închidere a celor 17 unităţi de învăţământ sunt numărul tot mai scăzut de elevi, personalului didactic necalificat sau costul prea mare pentru întreţinerea clădirilor în care îşi desfăşoară activitatea respectivele unităţi de învăţământ.
Decizia de desfiinţare a unităţilor şcolare aparţine consiliilor locale în subordinea cărora acestea se află.
Din cauza scăderii numărului populaţiei şcolare, an de an în Bistriţa-Năsăud dispar o serie de unităţi de învăţământ de pe harta şcolară a judeţului. Pe lângă numărul tot mai mic de copii care urmează să meargă la şcoală, insuficienţa numărului de cadre didactice calificate mai ales ca urmare a proastei salarizări din sistem, dar şi imposibilitatea autorităţilor şcolare de a întreţine localurile de şcoală sunt alte motive pentru care se apelează la desfiinţarea şcolilor.
Începând din anul şcolar 2012 – 2013, în Bistriţa-Năsăud vor funcţiona cu 17 unităţi de învăţământ mai puţin faţă de anul şcolar precedent din cele aproape 400 existente la această dată.
Informaţia apare într-un răspuns pe care ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, i l-a dat senatorului Ioan Deneş, politicianul bistriţean fiind interesat de situaţia şcolilor care se vor închide începând din toamna acestui an în judeţul nostru.
În judeţul Bistriţa-Năsăud nu este pentru prima dată când un număr însemnat de unităţi şcolare sunt desfiinţate. Astfel, după ce în anul şcolar 2010 – 2011 au dispărut de reţeaua de învăţământ bistriţeană trei şcoli gimnaziale, în anul următor 2011 – 2012 au fost desfiinţate încă 19. Alte şase urmau să rămână doar cu ciclul primar I-IV. Motivul era şi atunci, ca şi acum, numărul mic de elevi.
Potrivit informaţiilor furnizate la acea vreme de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, şcolile generale cu clasele I-VIII din localităţile Ţagu (comuna Budeşti), Ciceu-Poieni (comuna Căianu Mic), Fântânele (comuna Matei), Blăjenii de Jos (comuna Şintereag), Hălmăsău (comuna Spermezeu) şi Alunişul (comuna Zagra) urmau să funcţioneze doar ca şi şcoli cu clasele I-IV. Alte şase şcoli cu clasele I-IV urmau să fie transformate în grădiniţe, în acest caz fiind vorba despre localităţile Poderee (comuna Feldru), Albeştii Bistriţei (comuna Galaţii Bistriţei), Bidiu (comuna Matei), Enciu (comuna Matei), Rusu de Sus (comuna Nuşeni) şi Chintelnic (comuna Şieu-Măgheruş). Totodată, 12 şcoli generale cu clasele I-IV din localităţile Monariu (comuna Budacu de Jos), Mireşti (comuna Chiuza), Leleşti (comuna Ciceu Mihăieşti), Ivăneasa (comuna Ilva Mare), Secături (comuna Măgura Ilvei), Breaza Laz (comuna Negrileşti), Agrişu de Sus (comuna Şieu Odorhei), Caila (comuna Şintereag), Păltineasa (comuna Spermezeu), Pădure Hălmăsău (comuna Spermezeu), Costeasa (comuna Târlişua) şi Lunca Sătească (comuna Târlişua) urmau să fie desfiinţate şi să fie păstrate doar grădiniţele.
Şi în anul următor şcolar situaţia nu este mai roz. Potrivit răspunsului dat de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, la întrebarea pe care senatorul bistriţean Ioan Deneş i-a adresat-o cu privire la numărul de şcoli care urmează să fie desfiinţate în Bistriţa-Năsăud, în anul şcolar 2012 – 2013 vor fi cu 17 unităţi şcolare mai puţin.
„Începând cu anul şcolar 2013-2014, în judeţul Bistriţa-Năsăud, în 17 unităţi de învăţământ preuniversitar nu se va mai desfăşura activitate didactică din următoarele cauze: numărul foarte mic de elevi în programul de învăţământ simultan, instabilitatea personalului didactic pe posturile corespunzătoare sau lipsa personalului didactic calificat, costurile ridicate pentru întreţinerea clădirilor aferente spaţiilor de învăţământ. Hotărârea privind încetarea activităţii didactice în cele 17 unităţi aparţine consiliilor locale potrivit atribuţiilor ce le revin prin lege”, precizează ministrul Pricopie în răspunsul său la întrebarea adresată de senatorul Deneş.
Parlamentarul bistriţean nu s-a interesat doar de numărul şcolilor care vor fi închise în judeţ, ci şi de soluţiile propuse de Inspectoratul Şcolar Judeţean cu privire problemele existente în şcolile din Blăjenii de Sus şi din Ghinda. La acest punct, ministrul Pricopie i-a precizat senatorului Deneş că în ceea ce priveşte şcolile amintite, autorităţile locale au luat decizia ca acestea să îşi înceteze activitatea, situaţie în care transportul elevilor din Blăjenii de Sus vor face naveta la Şintereag, iar cei din Ghinda la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” Bistriţa.
Astfel, începând din toamnă, vor fi închise şcolile primare Ghinda (Bistriţa), Blăjenii de Jos (Şintereag), Bretea (Şieu Odorhei), Dealul Cucului (Năsăud), Molişet, Gater, Răcăteşu, Strâmbulici (Târlişua), dar şi Şcoala Generală din Beudiu, şi Şcoala Generală nr. 2 din Bistriţa. De asemenea vor fi desfiinţate grădiniţele din Unirea (Bistriţa), Corvineşti (Matei), Visuia (Miceştii de Câmpie), Rusu de Jos (Nuşeni) şi Albeştii Bistriţei (Galaţii Bistriţei), iar trei şcoli primare – Beclenuţ (Beclean), Şieu Sfântu (Şintereag) şi Tunel (Poiana Ilvei) – vor fi transformate în grădiniţe.
În majoritatea situaţiilor, deciziile luate de autorităţile locale de a desfiinţa unităţi şcolare de pe raza unităţilor lor administrativ teritoriale au avut la bază numărul mic de elevi, dar şi costurile foarte mari de întreţinere a clădirilor.
Un astfel de exemplu este cel al Şcolii Generale nr. 2, caz în care Consiliul Municipal Bistriţa a adoptat, în luna februarie anul acesta, o hotărâre cu privire la desfiinţarea acestei unităţi de învăţământ. Cauza, aşa cum am mai amintit, este numărul tot mai mic de elevi care frecventează cursurile acestei şcoli şi, ca urmare, s-a decis ca aceştia să fie repartizaţi în alte unităţi şcolare din Bistriţa.
O decizie similară a fost luată şi de Primăria Şintereag, dar aici autorităţile locale au decis că trebuie să pună lacăt pe uşile a două şcoli – Şcoala Generală din Blăjenii de Sus şi Şcoala Generală clasele I-IV din Şieu Sfântu. Deşi şcoala din Blăjenii de Sus a fost construită cu doar şase ani în urmă, deci elevii au dispus de un local nou-nouţ, autorităţile locale au ajuns la concluzia că întreţinerea costă foarte mult. Acelaşi motiv stă şi în cazul şcolii din Şieu Sfântu.
Liana Mureşan