Invatamantul bistritean a pierdut in patru ani, in perioada 2006-2010, aproape 2.500 de elevi. Lucrurile stau la fel de rau in toata tara. Daca la inceputul anului Scolar 1990 au fost inscriSi in invatamantul preuniversitar un numar de 4.873.221 de elevi, la inceputul anului Scolar 2010 – 2011 numarul lor era de doar 3.356.225.
SpecialiStii spun ca de vina pentru aceasta situatie este scaderea natalitatii, abandonul Scolar, precum Si migrarea romanilor catre alte tari, mai bine dezvoltate economic.
Scolile din Romania au pierdut in 20 de ani peste 30 la suta dintre elevi. Pe primul loc in topul judetelor care au pierdut cei mai multi elevi in ultimii patru ani se afla Bacaul. Daca in 2006 aici invatau 125.983 elevi, in 2010 numarul lor a scazut la 113.271. Urmatoarele trei locuri sunt ocupate de municipiul BucureSti Si de judetele ArgeS Si Neamt.
La polul opus se afla judetul Ilfov, care nu a pierdut in ultimii patru ani niciun elev. Dimpotriva, aici numarul elevilor a crescut in perioada respectiva de la 39.703 la 42.308.
Bacaul a pierdut 12.700 de elevi
Conform topului intocmit de econtext.ro, judetele din Moldova au pierdut cei mai multi elevi in perioada 2006-2010. Cea mai drastica scadere s-a inregistrat in judetul Bacau. Din 2006 Si pana la inceputul anului Scolar 2010, numarul elevilor bacauani s-a diminuat de la 125.983 Si pana la 113.271.
Nici Scolile din BucureSti nu o duc foarte bine din acest punct de vedere. Aici, numarul elevilor a scazut cu peste 12.000. Pe locul trei se situeaza judetul ArgeS, care a pierdut peste 8.700 de elevi, iar pe a patra pozitie se afla judetul Neamt, unde numarul Scolarilor a cazut cu peste 8.000.
In judetul IaSi, 151.670 de elevi erau inscriSi in invatamantul preuniversitar in 2006. Patru ani mai tarziu, numarul lor era de doar 144.120. In Galati Si Vaslui s-au inregistrat de asemenea scaderi importante: 6.391 elevi, respectiv 6.247.
Si in judetul Olt numarul elevilor s-a diminuat cu peste 6.000 in perioada 2006-2010, mai exact de la 79.347 la 73.301.
TotuSi, exista Si un judet unde a crescut numarul elevilor in ultimii patru ani. Este vorba despre Ilfov. Daca in anul 2006 la Scolile de aici invatau 39.703 elevi, in 2010 numarul lor a crescut la 42.308 elevi.
Judetul nostru, pe locul 38 in top
Statisticile realizate de econtext.ro arata faptul ca Bistrita-Nasaud ocupa locul 38 in topul judetelor care au pierdut cei mai multi elevi in ultimii patru ani Scolari.
In anul 2006, la Scolile bistritene erau inscriSi un numar de 58.375 elevi. Patru ani mai tarziu, numarul lor a scazut cu 2.477.
Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Bistrita-Nasaud (ISJ BN) spune ca situatia se datoreaza numarului mare de elevi care au abandonat Scoala, din diverse motive (saracia, dezinteresul, etc.), precum Si faptului ca multi bistriteni au plecat la munca peste hotare, luandu-Si Si copiii cu ei.
TotuSi, sunt Si elevi care se intorc acasa
Criza economica care a afectat Si alte tari europene face ca o parte dintre romanii plecati la munca acolo sa se intoarca acasa. ASa se face ca in anul Scolar 2010-2011, la Scolile din judetul nostru s-au inscris 38 de elevi intorSi din strainatate.
Anamaria Leuca, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, spune ca „in acest an 43 de elevi veniti din Spania, Italia, Austria Si Germania au cerut sa-Si continue studiile la una din Scolile din judet. Elevii veniti din strainatate se pot inscrie la Scolile din Bistrita-Nasaud pe tot parcursul anului Scolar. La intoarcerea acasa aceStia sunt nevoiti sa dea un examen pentru a-Si echivala studiile facute in strainatate. Inscrierea se face pe baza unei aprobari din partea Ministerului Educatiei”. Leuca a mai precizat ca au fost Si 57 de elevi care au plecat la studii in afara tarii.
Protest la Scoala din AlbeStii Bistritei
Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Bistrita-Nasaud a decis ca incepand cu noul an Scolar, din cauza numarului mic de elevi care invata in unele Scoli, sa fie inchise 12 astfel de unitati de invatamant. Astfel, din data de 12 septembrie, pe raza judetului nostru functioneaza 401 unitati Scolare, fata de 413 cate functionau in anul Scolar trecut.
In urma deciziei luata de ISJ BN, circa 100 de elevi din localitati ca BudeSti Fanate, Ciceu Poieni, Fantanele Si Jelna fac naveta incepand cu acest an Scolar. Mai exact, cei de la Scoala din Ciceu Poieni invata la Dobric, cei din Fantanele merg la CorvineSti Si Lechinta, cei din BudeSti Fanate invata la BudeSti, iar cei din Jelna sunt aduSi la Bistrita.
Daca in unele localitati parintii Si elevii nu au avut nimic impotriva hotararii Inspectoratului Scolar Judetean, nu acelaSi lucru se poate spune despre cei din Ciceu Poieni Si AlbeStii Bistritei.
Lunea trecuta, cand a debutat noul an Scolar, elevii din cele doua sate au refuzat sa urce in microbuze Si sa mearga la cursuri la Scolile unde au fost repartizati.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Bistrita-Nasaud a declarat ca la Ciceu Poieni problema a fost rezolvata in scurt timp. „La Ciceu Poieni, cei 18 elevi repartizati la Scolile din Caianu Mic Si Dobric, au inceput cursurile in data de 13.09.2011. Nu exista nicio problema in ceea ce priveSte transportul micutilor la Scolile precizate anterior”, a explicat Leuca.
TotuSi, la AlbeStii Bistritei, situatia nu este tocmai roz, in sensul ca parintii refuza sa iSi trimita copiii la Scoala.
„Copiii din AlbeStii Bistritei au fost repartizati la Scoala din DipSa. Este vorba despre copii din clasele I-IV. Acestora le-a fost pus la dispozitie un mijloc de transport, distanta fiind doar de 10 minute. Parintii trebuie sa inteleaga ca postul de invatatoare a fost redus, iar conform legii acea invatatoare nu va fi platita daca va dori sa predea in continuare la AlbeSti. Din contra, in urma Sedintei miScarii personalului didactic din aceasta vara, ea a reuSit o repartitie in Bistrita, la randul ei facand naveta pana acum la AlbeStii Bistritei”, a precizat Anamaria Leuca pentru Gazeta de Bistrita.
Conform Legii Educatiei Nationale 1/2011, art.86 alin.(3), parintele sau tutorele legal este obligat sa ia masuri pentru Scolarizarea elevului, pe perioada invatamantului obligatoriu. In cazul in care nu se respecta dispozitia art.86 alin (3), din culpa parintelui sau a tutorelui legal instituit, se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 100 lei Si 1.000 lei, ori cu munca echivalenta in folosul comunitatii, prestata de parinte sau tutore legal.
In judet sunt la ora actuala 55 de microbuze de transport pentru elevi. In anul Scolar 2011-2012, Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud va mai primi inca patru sau cinci microbuze Scolare, conform celor spuse de Vasile Marc.
Iulia Bartha
iulia@gazetadebistrita.ro