Școala creștină „Logos”ar putea avea o „soră” în zona Subcetate. Pentru asta, se cere derogare de la Planul Urbanistic General printr-un Plan Urbanistic Zonal. Este vorba despre un centru educațional, care este pus pe picioare de Fundația Peniel, administrată de fratele directorului școlii creștine Logos.

Fundația „Peniel” pregătește un centru educațional recreativ în zona Subcetate, care îi va purta numele. În acest sens a pregătit un Plan Urbanistic Zonal pentru a cere practic „derogare” de la Planul Urbanistic General.

Acesta ar urma să fie amplasat pe strada Matei Corvin. Terenul luat în calcul are acces auto din strada Subcetate și se întinde pe 5.566 de metri pătrați.  Potrivit Planului Urbanistic General pentru a construi acolo ai nevoie de Plan Urbanistic Zonal. De asemenea, potrivit PUG poți construi o clădire cu o suprafață maxima de 250 de metri pătrați.

„Conform PUG mun. Bistrița aprobat prin HCL 136/2013 prelungit prin HCL 2018 terenul studiat este situate în intravilanul municipiului Bistrița în cadrul subzonei M1 – subzona mixtă situate în afara limitelor zonei protejate cu regim de înălțime de maxim P+4 niveluri (instituții și servicii publice de interes general). Conform Regulamentului Local de Urbanism aferent Planului Urbanistic General al municipiului Bistrița, terenul de față este inclus în UTR 25. În momentul de față, pe întreaga zonă este instituită o stare de interdicție de construire până la elaborarea de documentații de urbanism tip PUZ. Suprafața de teren ce face obiectul PUZ se învecinează cu terenuri și construcții cu funcțiuni de tipul zone de locuit cu preponderență locuire individuală”, se arată în PUZ-ul aflat în consultare publică, întocmit de Fundația „Peniel”.

Administratorul Fundației, frate cu directorul școlii Logos

Fundația vrea ca zona să fie transformată din M1 în ISer – subzonă dedicată instituțiilor publice și serviciilor de interes general, cu înălțime maximă de P+4. Această transformare ar permite clădiri cu o suprafață mai mare de 250 de metri pătrați.

Centrul ar urma să aibă demisol, parter și un etaj și un procent maxim de ocupare a terenului de 50%. Din suprafața totală de teren 30% ar trebui să fie spațiu verde.  Sunt propuse 86 de locuri de parcare, accese pietonale și auto. Centrul educațional va fi ridicat din fonduri private, mai exact cu ajutorul donațiilor în acest scop.

„În cadrul etapei de execuție a lucrărilor, sub supravegherea dirigintelui de șantier, se vor întocmi actele privind calitatea lucrărilor de construcții. Pentru punerea în funcțiune, vor fi obținute de către investitor toate autorizațiile necesare. Toate costurile legate de realizarea investiției vor fi suportate de investitor. Nu sunt necesare lucrări care să fie realizate din fonduri publice”, se mai arată în documentație.

În spatele Fundației „Peniel” și al proiectului se află Lucian Ioan Oniga, licențiat în teologie la o universitate din Bruxelles. Acesta este fondator și președinte al organizației Peniel, dar și pastor în Biserica cu același nume din Bistrița. Este, de asemenea, și fratele profesorului Remus Aurelian Oniga, directorul Liceului Creștin Logos Bistrița, care funcționează tot în zona Subcetate.

Liceul Creștin Logos a fost înființat în 2021, la iniţiativa membrilor fundației GAMALIEL. Inițial, școala a funcționat în spații închiriate la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” și respectiv Liceul Tehnologic Forestier.

Momentan, liceul are nivel preșcolar, primar, gimnazial și liceal. Acesta este privat și costă 3.540 de lei pe an în cazul școlarilor și 4.500 de lei nivel preșcolar la program prelungit.

Frații Oniga provin dintr-o familie de asistenți medicali care au avut șase copii și care au locuit o perioadă bună de timp în Statele Unite ale Americii, după ce au câștigat la Loteria Vizelor. Patru dintre cei șase copii și-au urmat familia în SUA, unde locuiesc de 25 de ani. Cei doi frați au rămas la Bistrița, unde au dezvoltat mai multe proiecte educaționale.

Și biserica ortodoxă și-a făcut propria școală

Aceasta nu este singura școală ridicată și susținută de culte bisericești. Și Biserica Ortodoxă Română și-a pus pe picioare propria școală, deschisă în anul 2021. Școala „Sfântul Stelian”, care este de asemenea privată, este patronată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Pentru anul școlar 2023-2024 au fost organizate 3 clase, a câte 20 de locuri: o clasă pregătitoare, clasa I și clasa a II-a. Planul, pe termen lung, este ca școala să ajungă până la nivel de liceu, călcând astfel pe urmele Liceului Creștin Logos.

Pentru a susține activitățile școlii, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a achiziționat clădirea în care a funcționat Liceul de Muzică, de pe Alexandru Odobescu. Aceasta este în reabilitare deja de câțiva ani, însă lucrările încă n-au fost finalizate.

Cei care au optat pentru această școală plătesc lunar 400 de lei pentru program scurt, iar cei care vor și program afterschool, unde să își facă temele și să ia masa, mai plătesc încă 350 de lei. Anual, părinții au de scos din buzunare 4.800 de lei pentru program scurt. 

Arhiepiscopia deja organizase un after-school din anul școlar 2014-2015, care a funcționat timp de 5 ani la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” din Bistrița.  În jur de 100 de copii din Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” au frecventat acest afterschool, unde mâncau și își făceau temele.

Pe lângă disciplinele de studio obligatoriu, cuprinse în planul-cadru, elevii mai fac ca opționale „Liturghia prin ochi de copil” sau „Învățăm, cântăm și participăm la Sfânta Liturghie”.

Programul extracurricular al școlii are o consistentă component moral-creștină. Elevii însoțiți de învățătoare au momente de rugăciune dimineață, pot participa la slujbe religioase de sărbători și au parte de ateliere de lucru și activități educative, de la „pictură pe sticlă” la „baschet” .

Până la finalizarea lucrărilor, Școala Sfântul Stelian funcționează în chirie la alte școli. Momentan, aceasta funcționează în cadrul Liceului cu Program Sportiv. Odată ce vor fi gata lucrările de la clădirea de pe Alexandru Odobescu, activitatea școlii se va muta acolo.

Tot acolo va funcționa și centrul social educative „Grigore Pletosu”, care va acoperi, pe lângă latura educativă și cea socială și culturală. Se pare că elevii se vor muta în noua clădire din toamna acestui an. Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului nu a precizat niciodată la ce sumă se ridică costurile reabilitării și nici de unde provin banii pentru asta.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.