Schimbul valutar a devenit o activitate de rutina, toata lumea cumpara si vinde valuta – persoane fizice si juridice, banci, unitati economice. O mare parte de timp piata valutara a fost acoperita de asa-zisi "valutisti", o fauna interesanta, existenta în mai toate orasele mai rasarite din România, care a ocupat un gol de pe piata de schimb valutar în mod ilegal.

Au aparut ulterior, puzderia de banci si case de schimb valutar, care aproape i-a scos de pe piata pe "valutisti". Acestia înca mai stapânesc locurile cunoscute de toti bistritenii – cel din Piata Decebal si cel din zona "Sugalete". Unul dintre acestia afirma ca, la ora actuala, activitatea pe care o deruleaza abia îi mai acopera cheltuielile zilnice, grosul afacerilor fiind directionat pe activitatea de camata, acordarea de sume de bani împrumut, cu dobânda.
Oamenii s-au îndreptat cu încredere în special spre banci si casele de schimb valutar.

Diferente între agentiile aceleiasi banci

O patanie traita de o bistriteanca, care recent a efectuat un schimb valutar la o banca din municipiu, în urma caruia se considera înselata, pare sa duca la concluzia ca asa-zisii "valutisti" încep sa fie regretati. Persoana în cauza a dorit sa cumpere o anumita suma de bani în valuta, respectiv lire sterline. La prima agentie a bancii la care a apelat nu a gasit întrega suma pe care dorea sa o achizitioneze. La interval de câteva minute, a fost trimisa la o alta agentie, a aceleiasi banci, pentru a-si completa suma de bani pe care dorea sa o cumpere. Stupoare, aceeasi valuta i-a fost vânduta la o diferenta de mai bine de 50 de bani, în plus. Cumparatoarea suspecteaza faptul ca a fost victima unei manevre incorecte din partea persoanalului celor doua agentii a bancii respective.
Mecanismul formarii cursului valutar zilnic pe piata, cuprinde trei faze sau mai bine spus trei stadii, care contribuie la uniformizarea acestuia. Prima uniformizare se produce la nivelul fiecarei banci în parte, prin cererea si eferta de valuta la ghiseele acesteia. Al doilea stadiu se realizeaza la nivelul pietei valutare nationale, prin compensare interbancara, iar ultimul stadiu de uniformizare se produce la nivelul pietelor intenationale, prin compensarea între acestea. Formarea cursului de schimb valutar zilnic în esenta are la baza cursul stabilit în ziua precedenta, raportul dintre cerere si oferta, dintre dispozitiile de cumparare si de vânzare la nivelul bancii în cauza, precum si cursurile stabilite de celelalte banci care actioneaza pe piata respectiva, precum si de casele de schimb valutar. De-a lungul timpului el s-a mentinut pe aceleasi baze, prin urmare pe piata exista în timpul zilei cursuri diferite de la o banca la alta si diferite în cadrul aceleiasi banci, dar la începutul pietei, între anumite limite. Operatia de fixare a cursului se numeste cotatie, presupunând doua aspecte: o cotatie de vânzare si o cotatie de cumparare, existând o anumita diferenta între acestea, de regula, cea de vânzare este mai mare ca cea de cumparare.
Având nevoie de o anumita suma de lire sterline, Monica C. a mers la o agentie a Bancii Transilvania din Bistrita, Independentei 3. Unitatea respectiva nu a avut suma pe care dorea sa o cumpere femeia.Aceasta a reusit sa achizitioneze doar 60 de lire sterline la un curs de 47.950 lei vechi. Operatiunea a avut loc în data de 26 martie, 2008, la orele 16.39. O functionara mai sufletista de la ghiseul de schimb valutar s-a oferit sa o ajute pe clienta, a vorbit la telefon si a trimis-o la o agentie a aceleiasi banci – Bistrita 2, din str.Liviu Rebreanu, asigurând-o ca va fi servita cu diferenta de suma de care are nevoie. Dupa aproximativ 20 de minute s-a prezentat la agentia indicata. Nu mica i-a fost mirarea si uluirea când la agentia la care a fost trimisa, a aceleiasi banci, cursul de schimb era altul, binenteles mai mare. A cumparat de aici, deoarece avea nevoie absoluta de suma respectiva, 220 lire sterline. Surpriza si uluirea care i-a dat dureri de cap clientei a fost diferenta extraordinar de mare la care i-a fost vânduta valuta, la agentia respectiva -53.000 lei vechi pentru o lira sterlina. Desi a încercat sa primeasca niste explicatii – cum este posibil ca în cadrul aceleiasi banci, în decurs de circa 20 de minute, cât i-a luat timpul cu drumul de la o agentie la alta, cursul la aceeasi moneda sa urce într-un asemenea mod spectaculos, cu aproape 5.050 lei vechi. Monica C. este sigura ca cei de la ghiseul de schimb valutar de la prima agentie de unde a cumparat 60 de lire sterline, au vorbit cu cei de la agentia la care au trimis-o si ar fi ridicat artificial cursul de schimb valutar, altfel nu se explica cresterea speculoasa a cursului monedei respective.

Reclamatie la OJPC

Monica C.,convinsa ca ceva nu este în regula cu acest schimb valutar suspect, din punctul ei de vedere, s-a adresat directorului adjunct al filialei Bancii Transilvania, Bistrita-Nasaud. Discutia, dupa cum era de asteptat, nu i-a dat câstig de cauza Monicai C. Argumentul forte al oficialului bancii a fost ca, banca poate schimba cursul valutar, la o moneda sau alta în timpul zilei, în functie de cererea si oferta de pe piata, explicatie care, sigur, are o acoperire legala. Conform normelor de stabilire a cursului pe piata valutara pot sa existe în cursul zilei cursuri diferite de la o banca la alta, dar pot fi diferite si în cadrul aceleiasi banci. Monica C. nu a fost multumita cu aceasta explicatie data de oficialul Filialei Bancii Transilvania, din judetul Bistrita-Nasaud, considerând ca a fost înselata, sens în care s-a adresat OJPC Bistrita-Nasaud. Ea este convinsa ca cei de la prima agentie, vazând suma pe care dorea sa o cumpere, i-au vândut o mica parte din aceasta, dar apoi au trimis-o la o alta agentie a aceleiasi banci, unde i-au vândut restul sumei de care avea nevoie, dar la un pret scandalos de mare, dupa aprecierea Monica C.
Fiind, bineînteles o situatie atipica, pâna la acesta data, OJPC Bistrita-Nasaud nu s-a pronuntat, vis-a-vis de reclamatia depusa de catre Monia C, raspunsul urmând probabil a sosi, la termenul legal.

Zaharia Cotoc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.