T:dezvaluiri

Poza: dan ioan pop, consiliul local

Tag: impact, Consiliul Local Cluj

Scenariu predefinit: Primaria isi angajeaza avocati ieftini pentru lupta cu Ministrul Justitiei

15.000 de euro este onorariul avocatilor care vor aparea primaria Cluj-Napoca in fata companiei condusa de Dan Ioan Popp, Impact SA. Societatea va fi reprezentata cel mai probabil de firma actualului ministru al Justitiei, Zamfirescu, Racoti, Predoiu. Exista posibilitatea ca printre avocatii care ii apara pe Impact sa fie si Traian Briciu, cel care a castigat procesul cu Primaria Bucuresti. Societatea cere 57 de milioane de euro, reprezentand un sfert din bugetul anual al primariei.

Gazeta de Cluj v-a prezentat din urma cu cativa ani ca primaria este pasibila sa piarda in jur de 60 de milioane de euro. Una dintre cele mai importante case de avocatura din Romania, cea din care a facut parte chiar si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. Din cate se vede, procesul va incepe in curand, iar consilierii locali s-au zgarcit sa dea suficienti bani. In loc sa dea 115.000 de euro, consilieri au dat o suma de zece ori mai mica. Avand in vedere onorariul pe care il cer avocatii cu care se lupta, sansele primarie Cluj-Napoca sunt infirme.

Cele mai vocale persoane care au vorbit despre statul primariei in raport cu societatea bucuresteana au fost Steluta Cataniciu(PNL) si Adrian Popa(PDL). Prima a inceput Cataniciu care s-a intrebat de ce juristii primariei nu pot aparea autoritatea in cadrul acestui proiect. A primit rapid un raspuns, respectiv ca acestia au cate 100 de cauze pe saptamana si nu au timp de acest proiect important. In momentul doi, consilierul local Adrian Popa i-a transmis ca ale sale cunostinte de stiinte juridice ar putea apara interesele primariei, propunandu-i sa apere oficialitatea. Aceasta a refuzat.

115.000 de euro nu-s 15.000 de euro

Consilierii locali au votat initiativa care prevede achizitionarea unei case de avocatura cu 15.000 de euro, dupa ce in prima instanta erau dispusi sa cheltuie 115.000 de euro pentru aceste servicii. In comisia care va superviza licitatia fac parte Suciu Marcelus Lucian(PDL), suplinit de Florin Gliga(PDL) si Csomo Botond(UDMR), suplinit de Somogyi Gyula alaturi de doi membri din primarie, printre care si seful de la contencios, dar si doi angajati ai ministerului finantelor. Toata discutia a tinut o ora, iar consilierul local Steluta Cataniciu(PNL) s-a opus initiativei, moment in care Adi Popa(PDL) a propus-o pe ea sa reprezinte primaria. Initiativa nu a trecut. Comisia juridica a propus sa se elimine plafonul maximal, insa initiativa nu a trecut.

Prietenii IMPACT

Agentia Romana pentru Protectia Mediului, Apele Romane SGA Ilfov-Bucuresi, Primaria municipiului Bucuresti, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare, Directia Transporturi, Drumuri, Sistematizarea Circulatiei din cadrul Primaria municipiului Bucuresti, dar si Distrigaz Sud SA Bucuresti sunt institutiile si companiile care se deplaseaza pana la sediul Impact din judetul Ilfov pentru a avea discutii in ceea ce priveste cartierul Greenfield din Padurea Baneasa. Toti angajatii acestor institutii publice au raspuns favorabil invitatiei Impact, conform unui document intern al companiei. Din convorbirile interne reiese ca toate aceste institutii sunt ca si subordonate Impact si ca toate autorizatiile de care are nevoie compania sunt ca si realizate inainte de obtinerea lor efectiva.

Mihaela Georgescu, angajata a Impact, sustine in aceasta documentatie interna ca drumurile „se vor transmite in proprietate publica”. Faptul acesta nu s-a intamplat nici pana in ziua de astazi. Aceasta atitudinea este a unei firme care se bazeaza pe un sistem relational foarte puternic si care ii convinge pe ceilalti functionari publici ca ii vor convinge, sustin surse din apropierea Impact. Oficialii Impact se bazeaza pe o presupunere ca asa-zisul drum public cu sase benzi se va face, ca proprietarii vor fi despagubiti, ca se va face evaluarea impactului asupra mediului si ca acest lucru se va face bine, fapt discutabil deoarece este vorba de un drum prin padure si ca suprafetele vor fi scoase din fondul forestier. Mai mult decat atat, societatea Impactul a pierdut toate procesele, iar in conditiile acestea accesul ar trebui anulat odata cu punerea in executare a hotararilor judecatoresti, iar toate documentatiile de urbanism ar trebui anulate si modificate.

Triplu la Cluj

Compania  Impact trebuia sa dezvolta in Cluj un cartier de locuinte impreuna cu Primaria municipiului Cluj-Napoca. Proiectul trebuia sa fie realizat in cartierul Lomb unde Impact Developer & Contractor ar fi trebuit sa construiasca 5700 de unitati rezidentiale, dar si spatii de birouri si comerciale pe o suprafata de 267 de hectare. Reprezentantii companiei au anuntat la vremea respectiva ca valoarea proiectul este evaluat la 650 de milioane de euro in acest an. Celebra banca de la care analistii ziceau ca a inceput criza financiara Lehman Brothers era in toamna anului trecut actionar al companiei Impact. Societatea a fost puternic influentata de falimentul bancii americane, iar actiunile companiei care se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti au scazut vertiginos. Compania Impact Developer & Contractor a pierdut pe bursa, in primele noua luni ale anului 2008, 77% din valoarea actiunilor. Prin scaderea actiunilor a crescut si pretul proiectului dezvoltat de catre companie la Cluj. Daca la momentul initial proiectul era evaluat la 280 de milioane de euro, la inceputul anului in curs dezvoltatorul a anuntat ca proiectul din Cluj-Napoca va costa in jur de 650 de milioane euro. Incetarea scaderii preturilor actiunilor IMP  la un nivel peste cel cu care se devalorizeaza actiunile de pe piata de capital din cadrul BVB  a fost ajutata de faptul ca banca americana Lehman Brothers a purtat tratative cu Korea Development Bank privind o posibila injectie de capital de 3,9 miliarde de dolari.

Faptul ca Primaria Cluj-Napoca a cedat controlul societatii Lomb, desi conform contractului cadru detineau 51 % a facut ca in urma insolventei Impact Consiliul Local sa nu mai poata transfera terenul in societatea Lomb. Daca SC Lomb ar fi fost controlata de Consiliul Local asa cum ar fi fost normal nu avea nici un impediment sa verse terenul catre SC Lomb urmand sa oblige Impactul sa se achite de obligatiile contractuale( adica case sociale si teren viabilizat).

Tiberiu Hrihorciuc

1 COMENTARIU

  1. da, si eu am vazut reportajul din greenfield si, din pacate, am retrait ceea ce mie insumi mi se intampla in urma cu 4-5 ani! aceleasi amenintari trase parca la indigo ceea ce demonstreaza ca IMPACT este consecvent in stil. Omul din greenfield a afisat un banner in balconul apartamentului, eu la vremea respectiva am pus afise in ferestrele casei(deci 100% pe proprietatea mea, achitata integral si intabulata!)si am primit amenintari SCRISE, prin executor judecatoresc. Si eu am mai fost amenintat la fel ca domnul din greenfield dar despre asta nu pot da detalii pentru ca tot in stilul IMPACT, de fata eram eu si EI(deci dovezi nu am!). cat priveste proiectul LOMB este clar ca a fost pornit cu aceleasi ganduri ca si proiectul EUROPA la oradea, doar ca la o scara mult mai mare si mult perfectionat! deci cred ca IMPACT nu se va da in laturi de la NIMIC pentru a-si atinge scopul(jecmanirea in folos propriu a Consiliului Local Cluj). totusi, eu le urez succes clujenilor! si SARBATORI FERICITE si bistritenilor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.