Procurorii europeni investighează rolul biroului din Moscova al unui contractor IT în dezvoltarea noului sistem electronic de frontieră al UE, care va deveni cea mai mare bază de date cu informaţii personale din blocul comunitar, raportează Financial Times.

Potrivit documentelor analizate de FT, compania franceză de IT Atos a utilizat personal din Rusia pentru achiziţionarea de software în 2021 pentru acest proiect sensibil, destinat colectării şi stocării datelor biometrice ale tuturor vizitatorilor din afara UE.

Dezvăluirea implicării Rusiei a ridicat preocupări majore privind securitatea acestui proiect ambiţios de modernizare a infrastructurii de frontieră a UE. Lansarea sa a fost amânată de mai multe ori din cauza unor probleme tehnice.

Documentele divulgate indică faptul că filiala Atos din Moscova opera sub o licenţă care ar fi putut permite serviciului rus de securitate FSB să acceseze activitatea sa în Rusia. Patru surse informate au declarat că personalul din Moscova a participat direct la achiziţionarea de software pentru sistemul de frontieră, un proces care ar fi necesitat, în mod normal, o autorizaţie de securitate din partea UE.

Parchetul European (EPPO) investighează implicarea Atos Rusia în proiectul de frontieră, conform a două surse apropiate anchetei.

EPPO are rolul de a investiga şi urmări penal infracţiunile ce afectează interesele financiare ale UE. Instituţia nu face comentarii publice despre cazurile în desfăşurare şi nu confirmă existenţa investigaţiilor. Până în prezent, nu au fost formulate acuzaţii.

Sistemul de intrare/ieşire (EES) al UE va monitoriza deplasările fiecărui călător străin care intră sau iese din blocul comunitar, colectând date biometrice şi informaţii personale, inclusiv detalii despre vize. În 2019, contractul EES, în valoare de 212 milioane EUR, a fost câştigat de Atos Belgia, în colaborare cu IBM Belgia şi Leonardo din Italia.

Olaf, organismul de supraveghere antifraudă al UE, a investigat anul trecut acuzaţiile privind implicarea Atos Rusia, o anchetă care nu fusese dezvăluită anterior. Potrivit unei surse informate, ancheta a conchis faptul că măsurile interne luate de EU-Lisa, agenţia responsabilă de implementarea EES, pentru remedierea „problemelor de securitate”, au fost insuficiente.

Deşi nu au fost găsite dovezi suficiente pentru deschiderea unei anchete în cadrul mandatului antifraudă al Olaf, au fost emise recomandări către EU-Lisa pentru îmbunătăţirea măsurilor de securitate. Olaf a refuzat să comenteze.

Sursa: ZiarulFinanciar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.