Primarul comunei Nimigea, Ioan Grigore Turcu, este acuzat de unii participanti la ultima licitatie desfasurata la sediul institutiei, care are ca obiectiv reabilitarea Casei de Nunti din centrul de comuna, ca aceasta ar fi fost trucata. La baza acuzatiilor stau, în principal, caietul de sarcini si pretul oferit de participanti. Firma câstigatoare nu are toate rubricile caietului de sarcini completate, iar pretul ofertat este mult sub valoarea reala a investitiei. Valoarea investitiei este de circa patru miliarde lei vechi.

Pentru licitatia care a avut loc în data de 25 martie s-au înscris opt societati bistritene – SC Proinstal 302 G SRL Bistrita, SC Fasc SRL Bistrita, SC Mis Grup SRL Anies, SC Granitexim Impex SRL Bistrita, SC Blatar Construct SRL Beclean, SC Inst – Nistor SRL Bistrita, SC Geoinstal SRL Bistrita, SC AC Instal SRL Bistrita. Niciuna dintre firmele ofertante nu este respinsa de la licitatie, desi abia mai târziu primarul Turcu se desteapta si sustine ca ceva a fost în neregula.

Licitatie ciudata

În cadrul sedintei de licitatie au fost evaluate ofertele depuse de catre societatile participante. Patru dintre acestea aveau valori foarte apropiate ca pret, între 374.944 lei si 388.528 lei, fara TVA. Cea mai mica dintre toate a fost oferta SC Blatar Construct, de 331.771 lei fara TVA, cu mult sub pretul celorlalte. Atât cât sa se încadreze la limita daca adaugam bineînteles si TVA la valoarea investitiei. Drept urmare, câstigatoarea licitatiei a fost desemnata firma din Beclean, cu toate ca oferta mult sub valoarea reala batea la ochi, iar prin lege este prevazut cu totul altceva vizavi de participantii care au cea mai mica oferta ce nu este reflectata de ceea ce urmeaza a fi executat si prestat. „În cazul unei oferte care are un pret aparent neobisnuit de scazut în raport cu ceea ce urmeaza a fi furnizat, executat sau prestat, autoritatea contractanta are obligatia de a solicita ofertantului, în scris si înainte de a lua o decizie de respingere a acelei oferte, detalii si precizari pe care le considera semnificative cu privire la oferta, precum si de a verifica raspunsurile care justifica pretul respectiv”, spune art. 201, pct 1 din OUG. nr.34/2006. De asemenea, nu au fost respectate nici dispozitiile art 36, pct 1, lit f din Normele de aplicare ale OUG, potrivit carora „oferta este considerata inacceptabila când (…) prezinta un pret neobisnuit de scazut în raport cu ceea ce urmeaza a fi executat sau prestat”, precum nici dispozitiile art 36, pct 2, lit c, care prevad ca „oferta este considerata neconforma când contine preturi care nu sunt rezultatul liberei concurente si care nu pot fi justificate”.
Licitatia însa a fost una ciudata. În ziua desfasurarii acesteia, odata cu deschiderea plicurilor ce contineau ofertele firmelor participante, comisia de evaluare a ajuns la concluzia ca totul este în regula si dosarele sunt complete. Ca urmare, nu respinge pe niciunul dintre participanti, potrivit procesului verbal nr.1439 din 25 martie 2008. Numai ca, reprezentantul SC Granitexim – cu a doua oferta ca pret – banuind ca firma din Beclean va fi probabil desemnata câstigatoare, tocmai datorita ofertei foarte mici, a dat de înteles celor din Primaria Nimigea faptul ca va contesta licitatia. Acest aspect însa a pus pe jar pe primarul Turcu. Astfel, SC Granitexim este înstiintata prin adresa nr. 1517 din 27 martie 2008 de faptul ca oferta depusa a fost exclusa de la procedura de atribuire a contractului de achizitie publica pe motiv ca nu si-a îndeplinit obligatiile de plata a impozitelor, taxelor si contributiilor catre bugetul local Bistrita, mai mult nu a prezentat certificatul fiscal privind stingerea acestor datorii. Certificatul fiscal pe care Granitexim l-a depus la dosar era cel eliberat de Directia Generala a Finantelor Publice Bistrita- Nasaud.

Contestatie la contestatie

Daca este sa ne legam de acest aspect, potrivit rubricilor completate în procesul verbal al Comisiei de Evaluare a Primariei Nimigea, nici Blatar Construct nu sta mai bine, aceasta firma nedepunând la dosar certificatul fiscal din care sa rezulte ca nu are datorii la bugetul de stat. Mai mult decât atât, autoritatea contractanta avea posibilitatea de a solicita completari, în cazul în care ar fi constatat ca exista documente lipsa de la dosar. În concluzie Granitexim depune în 4 aprilie 2008, o contestatie catre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor Bucuresti vizavi de acest aspect si de modul în care s-a desfasurat licitatia.
Partea cea mai ciudata si care ridica multe semne de întrebare este modul în care a procedat primarul comunei Nimigea în acest punct. Astfel, adresa catre Granitexim prin care este însiintata de excludere este datata 27 martie 2008, trimisa în 31 martie 2008, în baza unui act primit de la Finantele Municipale Bistrita în data de 28 martie 2008. Acest aspect reiese din contestatia depusa la acelasi consiliu national, dar de data aceasta de catre Primaria Nimigea, în 8 aprilie, desi în mod normal ar fi trebuit sa astepte un raspuns al acestui for.
Deci, putem spune ca primarul are calitati paranormale, cunoscând dinainte ceea ce i se va raspunde de o anumita autoritate.
În contestatia depusa de Primaria Nimigea se sustine si ca s-au cerut lamuriri în ceea ce priveste pretul oferit de catre Blatar Construct, acesta rezultând din faptul ca firma ar avea contracte încheiate cu mai multe depozite de materiale de constructie, motiv pentru care ar beneficia de un discount, reducere de 30% pentru mai multe produse si pe care nu a calculat-o la oferta. Întrebarea este daca s-a luat în calcul indicele de inflatie având în vedere ca oricum preturile au crescut si cresc la toate produsele, iar discontul depinde si de frecventa si cantitatea produsului cumparat. Iar cum numarul de contracte de lucrari ale Blatarului nu sunt chiar în floare, rezulta din situatia actuala a acestei societati.

Client mai vechi

Pe trimestrul I al acestui an, firma din Beclean figureaza cu datorii catre bugetul local. Potrivit unor surse din cadrul Primariei Beclean, SC Blatar are grija sa-si plateasca datoriile restante catre bugetul local doar înaintea unei licitatii. Potrivit acelorasi surse, firma beclenara este într-o cadere vertiginoasa. Anul trecut a scos la vânzare o serie de active, în prezent mai având în posesie doar birourile si vreo câteva terenuri. Faptul ca SC Blatar Construct nu trece printr-o perioada prolifica reiese si din faptul ca profitul a scazut de la un an la altul, iar numarul angajatilor de la 26, cât avea în 2006, a ajuns la doar trei.
SC Blatar Construct este un client mai vechi al Primariei Nimigea, aceasta câstigând licitatia pentru „Utilitati Scoala Generala Mititei”, unde lucrarile trebuiau finalizate de ceva vreme. Dar cum în tara româneasca nu se respecta vreun termen de finalizare a vreunui contract, nici Blatar nu s-a încadrat, ca sa fie în ton cu moda.

Liana Muresan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.