Frig, noroaie, zgomot si certuri zilnice. Asa traiesc de zile bune, mai multe familii din Bistrita. Motivul: un bloc cu patru etaje care va aparea curând între blocurile lor fara ca cineva sa le ceara parerea. Un nou bloc, un nou scandal. Locatarii de pe strada Împaratul Traian, bloc 37, solicita sistarea lucrarilor la o constructie aflata între blocurile 37 si 39. Acestia sustin ca lucrarile au fost începute fara acordul lor si al asociatiei de proprietari si solicita stoparea constructiei.
Locuitorii de pe strada Împaratul Traian bloc 37 si 39 vor sa sisteze lucrarile la un imobil din zona. Chiar daca zeci de locatari din bloc au protestat în strada, nimeni nu i-a luat în considerare. Peste 30 de locatari din blocul cu pricina se declara terorizati de o constructie care se ridica lânga imobilul în care locuiesc. Acestia sustin ca traiesc cu spaima ca blocul lor se va duce la vale, dupa saparea fundatiei pentru noua constructie. Mai mult, ei sustin ca ridicarea noului imobil încalca legislatia în domeniu si acuza faptul ca autorizatia de construire ar fi fost obtinuta pe cai ilegale. „Noi locuim aici din anul 1973 si am solicitat de foarte multe ori la primarie sa se faca o parcare în fata blocului sau un loc de joaca pentru copii. Nu ne-a luat nimeni în seama si acu câteva zile au aparut câtiva oameni care ne-au taiat arborii, gardul viu, au defrisat pe aici si au batut stâlpi pentru a marca organizarea santierului pentru un bloc. Noua nu ne convine pentru ca se construieste foarte aproape de blocul nostru si ne va lua toata lumina naturala. Din câte stiu eu între cladiri trebuie sa se pastreze o distanta de cel putin opt metri si, dupa câte vad, aici se va construi blocul la o distanta de patru metri”, spune Maria Andriesel, locatara a blocului 37.
Minune peste noapte
Din cauza noii cladiri, locatarii din patru blocuri au de suferit. Pentru ca nu au de gând sa stea cu mâinile în sân, acestia vor face toate demersurile pentru stoparea constructiei. Presedintele Asociatiei de locatari Bloc 37, Aurel Pavel, spune ca, împreuna cu alte 40 de familii, vor depune mai multe sesizari la autoritati. Cea mai mare temere a oamenilor este legata de faptul ca blocul în care traiesc s-ar putea prabusi. „Ce înseamna asta noi? Nu avem nici un drept? Mare minune va fi aici si din pacate nu pot face nimic pentru ca eu nu pot sa cobor nici macar dupa o pâine. Cine i-a dat autorizatie de constructie pentru ca din bloc nu a semnat nici un locatar”, a declarat o pensionara din acelasi bloc. Locatarii se mai plâng si de faptul ca pentru ridcarea noii constructii s-a distrus un loc de joaca si un mic parc. “Acum unde o sa îmi mai plimb copilul?”, a întrebat revoltat unul dintre protestatari. Locatarii le-au cerut reprezentantilor autoritatilor locale si judetene, prin intermediul presei locale, sa opreasca lucrarile de constructie a noului imobil însa nimeni nu a avut curajul sa se deplaseze la fata locului pentru a le da o informatie protestatarilor.
Autorizatia de construire
Blocul de pe strada Împaratul Traian are toate autorizatiile si avizele necesare, sustine purtatorul de cuvânt al Primariei Municipiului Bistrita, Mihai Rusti. Acesta a precizat ca toate actele care avizeaza constructia sunt în perfecta regula, este vorba de autorizatia cu numarul 1255, din data de 15 noiembie 2007, iar beneficiarul constructiei este Marius Negrea. Consilierii locali au aprobat toate actele necesare ridicarii blocului. Legat de terenul cu pricina, municipalitatea a confirmat faptul ca acesta a facut obiectul Legii 10/2001, fiind retrocedat celor în drept, care, la rândul lor, l-au vândut mai departe. Mihai Rusti, purtatorul de cuvânt al institutiei conduse de Vasile Moldovan a mai declarat: “Aici nu fac referire doar la autorizatia de constructie data de primarie, ci si la autorizatia de la mediu, dar si alte avize de la furnizorii de utilitati care au considerat ca este posibila ridicarea acelei constructii”.
Asadar, peste exact un an de zile, în spatiul dintre blocurile 37 si 39 se prefigureaza o noua constructie cu patru etaje, despre care am aflat ca va avea 14 apartamente si spatii comerciale la parter, urmând sa-i fie rezervate 14 locuri de parcare.
Imobilul contestat de locatarii de pe Împaratul Traian este ridicat de societatea SC Consult Imobil SRL, care sustin ca situatia din zona este sub control, iar blocul vecin nu este afectat. Beneficiarul constructiei sustine, de asemenea, ca nu au existat probleme în ceea ce priveste construirea imobilului pentru ca respecta legislatia în vigoare si are toate avizele.“Eu am obtinut toate avizele necesare si nu am depasit limita de proprietate”, a decalarat Negrea.
Asteapta un raspuns
Locatarii acuza neimplicarea autoritatilor locale în aceasta problema si sustin ca spatiile verzi, care au fost îngrijite de proprietari timp de 30 de ani, au fost distruse pentru a se face loc unor astfel de spatii locative. Totusi locatari afectati de noua constructie – ce nu vor mai vedea soarele – sustin ca nu au fost înstiintati de faptul ca lânga ei se va construi un bloc cu patru etaje. 30 de locatari asteapta un raspuns din partea municpalitatii. Oamenii vor încerca sa-i ceara explicatii primarului municipiului Bistrita, Vasile Moldovan despre autorizatiile pe care, spun ei, proprietarul cladirii le-a obtinut într-un mod dubios. Fara niciun rezultat, însa. Constructorii au transformat întreaga strada într-un adevarat santier. Oamenii se plâng si de atitudinea autoritatilor care, spun ei, închid ochii la neregulile savârsite de proprietarul noii cladiri. Vor depune sesizari peste tot: la primarie, prefectura, inspectia în constructii, chiar si la politie. Amprenta la sol nu respecta prevederile legale, dupa cum se vede, tarusul e la un metru si jumatate de cladirile noastre", spune un alt locatar.
Cu toate acestea, recomandarea municipalitati este ca oamenii sa cada la întelegere cu proprietarul cladirii. Potrivit locatarilor, constructiile cu mai multe etaje sunt pentru familiile din acest perimetru ca un spin în coasta si din cauza ca spatiul nu are o infrastructura potrivita pentru numarul de noi locuitori pe care i-ar aduce pe strada Împaratul Traian viitoarele blocuri. "Când ne-am mutat în zona, noi singuri ne-am realizat trotuarul, pe banii nostri am cumparat dale. Oare cum va fi rezolvata problema aceasta în cazul blocurilor? Si cum se va da spatiu de parcare pentru câte autoturisme vor fi aduse aici? Trebuie si un spatiu de joaca pentru copii si nici pentru acesta nu este teren", a spus o alta locatara revoltata din cauza situatiei create.
Cu autorizatie sau fara?
Terenul pe care se va construi imobilul apartine lui Marius Negrea implicat în activitati comerciale. Proiectul prevede ca parterul blocului sa aiba destinatia de spatii comerciale, un spatiu special amenajat pentru depozitarea deseurilor menajere si o încapere pentru centrala termica. Proiectul a primit majoritatea avizelor necesare demararii lucrarilor la constructie, astfel ca Agentia pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud a emis un aviz de mediu pentru construirea unui imobil cu patru etaje, în imediata vecinatate a blocului 37, chiar daca locatarii de aici îsi vor pierde din lumina. Numai ca APM Bistrita Nasaud a conchis în documentatie ca trotuarul – pasaj realizat de locatari sa fie refacut, iar în ceea ce priveste gardul viu defrisat de constructor sa fie replantat. Conform legislatiei în vigoare, pentru cei patru arbori taiati de Negrea, Garda de Mediu nu i-a aplicat nici o amenda deoarece plopii erau pe proprietatea sa, a declarat comisarul sef Gratian Morariu.
O fi sau nu..
De asemenea, tot legislatia prevede ca pentru fiecare apartament, beneficiarul constructiei este obligat sa asigure un loc de parcare. Pentru ca suprafata relativ mica a terenului nu permite acest lucru, numai constructia ocupând mai mult de 80% din spatiu, nu se stie deocamdata daca omul de afaceri va putea amenaja atâtea locuri de parcare. Printre altele, emiterea avizului de mediu s-a facut avându-se în vedere si faptul ca niciunul dintre imobilele învecinate nu este declarat monument istoric si ca în zona nu exista alte obiective culturale sau religioase care sa fie stânjenite de functionarea noului imobil. Pe parcursul procedurii, destul de îndelungate de altfel, în urma unui studiu de însorire care a dovedit ca imobilele vecine nu vor fi afectate de blocul lui Negrea, s-a hotarât ridicarea a patru nivele. Asa s-a ajuns ca avizul de mediu sa fie emis pentru PUD constructie imobil S+P+4E.
Aurelia Moldovan