În ciuda faptului ca municipalitatea „a instituit” pompos luna curateniei de primavara, în zonele marginase ale orasului gunoaiele formeaza deja munti, iar în localitatile Livezile si Josenii Bârgaului probleme abia acum încep sa apara. Deseurile din cele doua localitati nu vor mai fi rircate de firma de salubritate, SC „Codrisor” SRL, asta dupa ce primariile au intrat în conflict cu societatea în urma întârzierii cu plata serviciilor, cât si din pricina nerespectarii conditiilor contractuale. În ceea ce priveste sursa problemelor aparute, atât primarii cât si conducerea societatii au varianta lor, ce-i drept cu miros dubios.
Începând cu data de 1 aprilie, firma de salubritate SC „Codrisor” SRL a sistat furnizarea de servicii catre localitatile Livezile, respectiv Josenii Bârgaului, din cauza faptului ca cele doua comune sunt restante cu plata facturilor, iar conditiile contractuale nu au fost respectate. Daca primarul comunei Livezile da vina pe firma prestatoare pentru situatia creata, viceprimarul de la Joseni încearca sa acopere „mizeria” creata. Administratorul firmei de salubritate, Iuga Parasca, nici nu se gândeste sa reia colaborarea cu cele doua localitati pâna când situatia nu se remediaza, mai exact pâna ce nu se platesc restantele si edilii celor doua comune nu instituie taxa de salubritate, la fel ca si în alte localitati.
„Asta-i viata…”
Contactat telefonic în legatura cu situatia creata, primarul comunei Livezile, Olimpiu Neamt, da vina exclusiv pe administratorul firmei de salubritate „Iuga nu are bani! Nu-i treaba mea, e treaba lui. Situatia s-a creat din cauza lor. Nu se poate asa ceva… în sase luni au crescut pretul la servicii de trei ori. Daca la început ne-am înteles la 50 de lei pe an, în sase luni au crescut pretul de trei ori. Asa am ajuns la 168 de lei pe an. Lumea este nemultumita, nu se mai poate asa!”, sustine primarul Neamt.
Desi a ramas cu deseurile în „ograda” primarul promite ca situatia în care se gaseste, atât institutia condusa de el, cât si toti locuitorii comunei, va fi remediata. „O sa ne face noi serviciu de salubrizare, gasim noi o formula. Oricum comuna are masina (de salubrizare – n.r.)”, mai spune Neamt. Cât despre cine nu a respectat prevederile contractuale edilul da vina tot pe firma de salubritate: „Am avut situatii în care cei de la Codrisor nu au ridicat gunoiul si doua luni de zile. Oamenii au scos gunoiul în strada, asteptând masina de la firma, dar acestia vin doar când vreau. Au stat sacii de gunoi pe DN 17 cu saptamânile”. Cât despre o reluare a contractului nu se pune problema. „O sa rezolvam noi problema. Asta-i viata….si de nevasta mai divortezi. Nu-i un capat de lume renuntarea la un contract”, a adaugat primarul. În ceea ce priveste ridicarea deseurilor sau a majorarii preturilor, locuitorii comunei au o varianta total diferita fata de cea a primarului. Acestia sustin ca niciodata nu s-a întâmplat ca gunoiul sa nu le fie ridicat timp de doua luni, iar tariful nu a fost majorat decât o singura data, de la 50 de lei pe an la 120 de lei pe an.
Cu gunoiul sub pres
Despre problema iscata si în comuna Josenii Bârgaului, viceprimarul Iorgu Haidau, nu vrea sa recunoasca nimic. „Nu este nicio problema. Serviciul merge în continuare. Contract avem si noi la primarie au si 300 de persoane fizice. Într-adevar avem o restanta pe luna februarie, dar o sa o platim în cel mai scurt timp. Gunoiul se va ridica în continuare, posibil sa fi fost o neîntelegere… Nu avem probleme”, declara Haidau. Vicele sustine ca a purtat o discutie cu patronul firmei cu putin timp înainte de a fi contactat de reporterul Gazetei si este imposibil ca într-un interval de mai putin de doua ore situatia sa se fi schimbat. Pe parcursul discutiei în care vicele, Iorgu Haidau, lauda în continu firma de salubritate scapa si porumbelul: „Avem o colaborare foarte buna cu firma domnului Iuga, nu de mult timp am cerut chiar sa ne suplimenteze pubelele. Este un serviciu pe cât de necesar, pe atât de benefic. Nici nu se pune problema serviciul merge înainte. Momentan nu se mai ridica gunoiul pentru ca trebuie sa semnam un nou act aditional în care se vor schimba câteva regulamente la legea asta, 101, dar serviciul merge înainte”. În ceea ce priveste perioada de timp în care locuitorii comunei vor ramâne cu gunoiul la usa, din pacate nu poate fi precizata, dar viceprimarul ne asigura ca aceasta va fi foarte scurta, deoarece „nu exista nicio problema”.
Dispus la negocieri
Administratorul firmei de salubritate SC „Codrisor” SRL, Iuga Parasca, care a încheiat contractul de ridicare si transport deseuri cu cele doua comune se declara foarte nemultumit de felul în care cele doua primarii trateaza problema. „Motivele pentru care am sistat colaborarea cu cele doua comune sunt multiple. Prin contractul încheiat, primariile trebuiau sa-mi asigure contracte 100%. Aceasta formula am folosit-o unde s-a considerat ca nu se poate impune o taxa de salubrizare care sa fie încasata de primarie. Noi am semnat un contract pe cinci ani, dar nu au trecut decât doi de la semnarea acestuia. Eu pot sista colaborarea conform legii 51/2006, iar aceasta clauza a fost stipulata si în contract”, spune Iuga. Prevederile contractuale au fost încalcate de cele doua primarii, care nu au asigurat societatii numarul de contracte stabilite în contract. Ba mai mult, plati nu s-au mai facut de o jumatate de an. „M-au obligat sa le dau pubele pe gratis. Nu-i intereseaza decât sa le duc gunoiul, altceva nu-i intereseaza. Eu nu pot sa fac munca patriotica. În loc de doua masini eu duceam patru, asta pentru ca pe o strada cu 100 de case nu aveam contract decât cu zece. Astfel, cei care nu aveau contract duceau gunoiul lânga cel al vecinului, care are abonament, iar noi trebuia sa ridicam deseurile. Eu trebuie sa platesc masinile, motorina si salarii, nu pot sa trec cu vederea asemenea lucruri la nesfârsit. I-am mai pasuit, dar pâna când? Am tot purtat corespondente cu primarii, dar fara niciun rezultat. De exemplu, la Livezile am restante pe ultimele sase luni. Eu nu am încasat niciun ban, nici macar de la primarie, dar gunoiul a fost ridicat regulat. Nu am lasat nici o data oamenii cu gunoul în strada”, declara Iuga Parasca. Localnicii celor doua comune, chiar si cei buni platnici, au ramas fara serviciu de salubritate, vinovatii fiind exlusiv primarii care refuza sa intituie taxa de salubritate sau macar sa respecte prevederile contracuale. „Nu vor sa înteleaga (primarii n.r.), pur si simplu nu vor. Asemenea probleme nu am mai întâmpinat… Îmi spun sa nu le cer sa puna taxa de salubrizare ca vin alegerile, dar bugetul meu nu sta pe alegerile lor”, a subliniat Iuga. În ciuda situatiei create, patronul firmei „Codrisor” se arata dispus sa negocieze cu edilii celor doua comune pentru reluarea contractelor „Nu ma deranjeaza daca vor sa îsi faca serviciu propriu, eu deocamdata am sistat colaborarea cu dânsii. Daca ma cheama la negocieri, discutam si colaborarea se poate relua, dar trebuie sa îmi plateasca restantele prima data”, mai spune acesta.
Primarii celor doua comune, ambele situate la DN17, vor trebui sa gaseasca cât mai repede solutii pentru depozitarea deseurilor în locuri adecvate. Sarcina este pe cât se poate de dificila, deoarece comunele nu detin rampe de gunoi proprii, iar realizarea unui serviciu propriu de salubrizare dureaza destul de mult din cauza multitudinilor de autorizatii si avize necesare.
Iulia Balazs