Un bărbat din Târlișua a fost condamnat la 6 luni de închisoare pentru maltratarea unui cățel. Incidentul s-a produs în 2019, bărbatul lovind cățelul care era legat în lanț cu mai multe lovituri de par. Bărbatul se afla sub influența alcoolului când a agresat animalul.

În 2019, imaginile cu un bărbat care lovea fără milă cu un par un câine de talie mică făceau înconjurul internetului. Cățelul, pe numele său „Roșcovan” era în lanț astfel că nu a putut nici să fugă de agresorul său.

Scenele au avut loc în satul Cireași, din comuna Târlișua, în 3 iulie 2019. Agresorul, Gavrilă Fechete, este un bărbat de 50 de ani din localitate, iar victimă i-a căzut cățelul de 3 ani al unui consătean plecat în străinătate.

Se pare că totul a pornit de la consumul de alcool. Agresorul, băut bine s-a dezechilibrat și a căzut în fața unei gospodării, unde a fost atacat și mușcat de un câine. S-a ridicat și a încercat să dea o lecție câinelui care l-a mușcat însă nu a reușit, patrupedul luându-o la fugă.

Nu s-a lăsat cu una cu două și s-a apucat să „caute” câinele care l-a mușcat. A dat însă de alt câine de talie mică, ce era legat într-un lanț, într-o curte. A luat un par și a început să-l lovească până când patrupedul a rămas inconștient.

„În data 3 iulie 2019, pe la 19:30, în timp ce se deplasa prin satul Cireași, în apropierea locuinței unui consătean, aflat sub influența alcoolului, a alunecat și a căzut jos, moment în care a fost atacat și mușcat de un câine. După ce s-a ridicat, inculpatul a încercat să lovească respectivul câine cu un par, dar nu a reușit să-l prindă, câinele fugind. Ulterior, inculpatul a pătruns în curtea imobilului unde se afla un alt câine, cel al părții civile, un câine metiș, de talie mică, în vârstă de 3 ani, de culoare maro, care era legat cu un lanț. Pentru a se răzbuna, inculpatul a început să lovească câinele părții civile, aplicându-i mai multe lovituri puternice cu parul, până când animalul a rămas inert”, se arată în motivarea sentinței.

Câinele, dus la veterinar mai mult mort decât viu

Auzind de cele întâmplate, proprietarul câinelui, care se afla la muncă în Germania, i-a cerut celui care avea grijă de animalele sale în lipsa sa, să îl ducă la un veterinar.

Cățelul a ajuns la două cabinete veterinare din Bistrița, unde i s-a stabilit diagnosticul „contuzii la nivelul capului și membrelor anterioare și fractură la unui dintre membrele anterioare”. Animalul a fost supus la mai multe intervenții chirurgicale, având inclusiv tije la nivelul membrelor.

„Scena agresării animalului de către inculpat a fost înregistrată audio-video de către martorul X, cu telefonul mobil (parțial, înregistrarea pornind după inițierea atacului asupra animalului) observându-se că inculpatul a lovit câinele de 5 ori cu bâta, după ce acesta era deja nemișcat, lipsit de orice reacție”, se mai arată în motivarea sentinței.

Bărbatul de 50 de ani din Târlișua a fost supus unei expertize psihiatrice, care a scos în evidență faptul că avea discernământul păstrat, dar diminuat privind conținutul și consecințele faptelor sale:  „Tulburare organică de personalitate. Consum de alcool – utilizare nocivă pentru sănătate”.

În faza de urmărire penală, bărbatul a recunoscut faptele, însă în fața instențelor nu. Asta în condițiile în care scenele au fost filmate cu telefonul mobil și nu exista niciun dubiu că el este în imagini.

Șase luni închisoare și daune morale

Bărbatul a fost trimis în judecată în toamna anului 2021. Judecătoria Beclean a judecat cazul, bărbatul fiind trimis în judecată pentru „rănirea și schingiuirea animalelor”.  Sentința nu este definitivă, aceasta putând fi atacată atât de inculpat, cât și de procurori.

Sentința a venit la mijlocul lunii ianuarie 2023, instanța condamnându-l pe bărbat la jumătate de an de închisoare și la plata sumei de 2.000 de lei daune morale și încă 360 de lei, sumă reprezentând plata operațiilor cățelului.

Proprietarul animalului s-a constituit parte civilă și a cerut 3.000 de lei daune materiale și 3.000 de lei daune morale. Instanța nu a fost însă așa de darnică cu despăgubirile.

Roșcovan, câinele maltratat de Gavrilă Fechete, după ce s-a vindecat

„Instanța urmează a condamna inculpatul la pedeapsa de 6 luni închisoare. La individualizarea pedepsei, instanța a avut în vedere gravitatea infracțiunii săvârșite și periculozitatea inculpatului, raportat la criteriile generale de individualizare prevăzute de art 74 Cod Penal, respectiv împrejurările concrete în care a fost comisă infracțiunea, urmarea produsă, dar și persoana inculpatului, care a avut și are discernământ diminuat privind conținutul și consecințele faptelor sale. Instanța a apreciat că, raportat la urmarea produsă, se impune stabilirea pedepsei închisorii inculpatului”, se arată în sentința dată de Judecătoria Beclean.

Între timp, câinele și-a revenit în urma intervențiilor chirurgicale și a tratamentelor primite, iar proprietarul a luat hotărârea să îl ia cu el în Germania, pentru a-l feri de incidente similare pe viitor.

Legea pentru schingiuirea animalelor, mai aspră

Condamnarea la închisoare a bărbatului de 50 de ani din Târlișua vine și ca o consecință a faptului că legea nr. 205/2005 privind protecția animalelor s-a înăsprit chiar în toamna anului trecut.

Potrivit ultimelor modificări ale legii, cei care supun la orice teroare animalele de companie riscă închisoare. Sunt mult mai aspru pedepsite schingiuirea animalelor, omorârea lor, luptele cu animale, precum și zoofilia.

Legea spune că „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă: a) intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor; b) despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare; c) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă. Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă: a) folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole; b) folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora; c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive; d) rănirea cu intenţie a animalelor”.

Se pedepsește cu închisoare de la doi la 7 ani uciderea animalelor cu intenție, fără drept, schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale, precum și zoofilia. Bărbatul din Târlișua a scăpat ieftin, Judecătoria Beclean condamnându-l la doar 6 luni de închisoare.

De asemenea, odată cu condamnarea, instanța poate să dispună inclusiv ca persoana respectivă să nu mai poată deține animale de companie pe o perioadă cuprinsă între un an și cinci ani.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.