Primarul din Sângeorz Băi, Roland Venig a semnat vineri la Turda, în judeţul Cluj, acordul de principiu privind participarea administraţiei locale la înfiinţarea Clusterului Regional Balneoterapeutic Nord Vest.
La întâlnirea de constituire a clusterului regional, organizată la Salina Turda, au participat peste 20 de organizaţii din nord-vestul Trasilvaniei, de la universităţi cu specializări în turism şi medicină recuperatorie şi balneoterapie, la reprezentanţi ai administraţiilor locale şi judeţene şi operatori de turism.
Ideea clusterului balneoterapeutic a fost lansată de către preşedintele Consiliului de Administraţie al Salinei Turda, Cristian Matei, şi a apărut după o vizită a unui specialist în accesare de fonduri europene. În 2012, consultantul suedez Inger Harlevi, avertiza autorităţile din Cluj asupra faptului că principalele finanţări europene din 2016 vor viza cu precădere susţinerea unor proiecte întocmite de clustere regionale de dezvoltare.
Primarul din Sângeorz Băi a participat şi la sesiunea de lucru a întâlnirii unde a propus modificări protocolului initial. Roland Venig a propus ca în documente să figureze Consiliile Locale ca parteneri din partea administraţie locale şi nu primăriile şi a cerut în mod expres ca Sângeorz Băi să fie nominalizată ca staţiune de interes regional, alături de Băile Felix, singura staţiune de acest rang nominalizată în document.
„Aş avea două obiecţii legate de protocol, prima este aceea că decizia aparţine Consiliilor Locale, nu primarului deci trebuie precizat asta. A doua remarcă pe care doresc să o fac e aceea de includere a staţiunii Sângeorz Băi în lista staţiunilor de interes regional”, a arătat primarul Venig.
Primarul a mai remarcat cu umor şi care e situaţia staţiunilor în Bistriţa.
„La noi fiecare primar care are o vilă în localitate vrea să o declare staţiune, dar când e vorba să participe la întâlniri inter-regionale pentru dezvoltarea turismului, dispar cu toţii”, a spus Venig.
Semnarea documentelor de la Turda este deocamdată doar una formală deoarece organizaţiile asociate urmează să se întâlnească într-o sesiune de lucru după ce vor obţine acordul organelor decizionale, dar constituie primul pas în asocierea regională a mai multor entităţi pentru a dezvolta turismul balneoterapeutic.
Colaborarea dintre Sângeorz Băi şi Turda nu este o noutate. În urmă cu mai bine de cinci ani, cele două localităţi au obţinut împreună fonduri de reabilitare pentru drumurile din arealul lor turistic.