Șoferii sunt obligați prin lege să-și doteze mașinile cu cauciucuri de iarnă atunci când merg pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, în caz contrar polițiștii sunt îndreptățiți să dea sancțiuni corespunzătoare.
Mașinile personale și autovehiculele de transport de persoane cu maximum nouă locuri pe scaune trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă, iar autovehiculele de transport de marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și cele de transport de persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau să aibă montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.
Potrivit prevederilor Directivei 92/23/CE, pe anvelopele de iarnă trebuie să fie aplicate literele „M+S”, „M.S.” sau „M&S”.
Nerespectarea acestor obligații constituie contravenție și se sancționează, conform Codului rutier, cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (9-20 puncte-amenda).
Totodată, polițiștii rutieri vor reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberând șoferului o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.
Poliția română sfătuiește șoferii să conducă cu multă prudență în perioada sezonului rece și face și anumite recomandări utile.
Înainte să plece la drum, șoferii trebuie să se informeze cu privire la condițiile meteo și la starea drumurilor pe care urmează să conducă.
Neadaptarea vitezei de circulație la condițiile de drum este una dintre cele mai întâlnite cauze de accident, șoferii trebuie să aibă mare grijă în acest sens.
Unde drumul este acoperit cu polei, gheață, zăpadă bătătorită sau mâzgă, viteza de circulație ar trebui să fie de cel mult 30 km/h
în localități sau de cel mult 50 km/h în afara acestora.
Pentru a vedea și a fi văzuți în trafic, șoferii trebuie să utilizeze corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare și cel de climatizare-dezaburire. Totodată, polițiștii amintesc că folosirea luminilor de întâlnire în afara localităților este obligatorie și pe durata zilei.
Întotdeauna trebuie păstrată în mers o distanță suficientă față de partenerii de trafic, pentru a putea opri autoturismul în condiții de siguranță în caz că acest lucru este necesar.
Frâna de motor trebuie folosită cât mai mult atunci când drumul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei.
De asemenea, polițiștii îi sfătuiesc pe șoferi să evite pe cât posibil condusul în condiții de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanțe mari.