Deşi trăim în secolul XXI, la capitolul salubrizare, cel puţin noi românii, în general, şi locuitorii judeţului Bistriţa-Năsăud, în special, nu stăm bine absolut deloc. Municipiul nu face notă discordantă de la acest aspect.

Curăţenia oraşului lasă de dorit, dar problema majoră este nu în centrul oraşului, ci în cartierele de blocuri, unde mormanele de gunoaie tronează „făloase”, ducând la disperare locuitorii din zonele respective.

Exemplu concret în Piaţa Morii

Un bistriţean, locatar al blocului 56 din Piaţa Morii, revoltat de mizeria şi gălăgia pe care le produc câteva societăţi comerciale din zonă, în jurul blocului în care locuieşte, a făcut publică situaţia respectivă pe site-ul Primăriei. El a solicitat Primăriei Bistriţa o intervenţie pentru remedierea situaţiei.

Cetăţenii din acea zonă s-au adresat în repetate rânduri municipalităţii pentru acest caz. Încă din 2007 locatarii au făcut apel la administraţia locală pentru a-i determina pe agenţii economici din zonă să dea dovadă de mai mult respect şi responsabilitate faţă de locul în care îşi desfăşoară activitatea. Dar degeaba, deoarece totul a rămas la fel – agenţii economici împart aceeaşi curte a blocului, cu porţiunea destinată intrării, respectiv ieşirii din scară. Curtea blocului este proporţionată pe anumite spaţii în care îşi desfăşoară activitatea o bancă, o societate de asigurări şi diferite depozite. Aceşti agenţi economici sunt acuzaţi de către locatari cum că şi-ar depozita gunoaiele în faţa scării lor şi unele din ele au locuri amenajate pentru fumat unde angajaţii lăsa o mizerie de nedescris. Locatarii sunt revoltaţi pe faptul că firmele de la parterul blocului îşi depozitează gunoaiele lângă scara lor în loc să le arunce la containerul din gangul blocului care este situat la câţiva metri. În astfel de situaţii, locatarii s-au văzut nevoiţi să adune ei gunoaiele lăsate de alţii şi să le transporte la tomberon. Aceştia consideră că felul "deplorabil" în care arată, de foarte mult timp, aşa-zisa curte a blocului 56 din Piaţa Morii ar trebui să determine municipalitatea să ia măsuri de îndată. Ei consideră că e nevoie de puţină bunăvoinţă şi de câteva amenzi din partea primăriei pentru ca în cele din urmă curtea acestui bloc să arate aşa cum trebuie să arate curtea unui bloc dintr-un oraş european. În ciuda eforturilor depuse de locatari pentru a păstra zona îngrijită, agenţii economici răspund cu indiferenţă.
Locatarii blocului 56 au solicitat primăriei sprijin pentru amenajarea unei zone verzi, cu flori, în respectiva incintă.
Problema locatarilor blocului 56 din Piaţa Morii a fost rezolvată zilele trecute. Curtea interioară a fost curăţată şi s-au amplasat în zonă tomberoane speciale pentru depozitarea gunoaielor „produse” de diferitele firme care funcţionează în acea zonă.
Cât despre zona verde propusă primăriei de locatarii blocului, aceasta s-a aprobat.

Ariile urbane, cele mai afectate

Locuitorii din Bistriţa se confruntă de mai mult timp cu problema gunoaielor existente, în mod special, în zona blocurilor în care locuiesc, iar pentru aceasta rezolvarea nu va veni într-un termen scurt. În primul rând municipalitatea ar trebui să ia măsuri şi să dea exemplu de o bună educaţie pentru protecţia mediului şi curăţenia oraşului. În ariile urbane, dimensiunea de mediu interferează cel mai puternic. În oraşe sunt concentrate cele mai multe probleme de mediu şi tot acolo este locul unde se găsesc cei mai mulţi agenţi economici şi cele mai multe investiţii. Patru din cinci cetăţeni europeni trăiesc în mediu urban, iar calitatea vieţii lor este direct afectată de starea mediului urban. Din numeroasele probleme de mediu care ameninţă ţările Europei, dar şi întreaga planetă, o problema majoră o constituie fără nici o îndoială, deşeurile. Depozitarea deşeurilor, pe lângă faptul că este un proces tehnologic destul de scump, mai prezintă un dezavantaj: poluarea mediului. Soluţia nu constă în depozitarea acestora pe locuri virane, ci la colectarea selectivă şi reciclarea lor. Şi noi, cetăţenii, mai avem multe de învăţat despre ce înseamnă de fapt gunoiul şi cât de mult se poate recicla. Cu cât gunoiul zace mai mult pe asfalt, cu atât se pare că interesul pentru adunarea lui de pe caldarâm scade.

Viceprimar încrezător

Dacă am face o plimbare prin frumosul nostru oraş, am putea vedea cu uşurinţă, cum pe după blocuri se ivesc grămezi de gunoaie care tronează lângă containere, pe o rază de câţiva metri. Se pare că pentru unii, drumul până la container este mult prea lung şi, chiar dacă ajung la acesta, după un aşa efort, preferă să nu se mai obosească să arunce deşeurile menajere în container, ci lângă el.

La fel de adevărat este că nici cei care ar trebui să se ocupe de salubrizarea oraşului, nu îşi prea fac treaba. Altfel, nu ne-am întâlni atât de des cu astfel de scene de-a dreptul horror.
Ne lovim de propriul gunoi, iar oraşul se scaldă din ce în ce mai des în nesimţirea cetăţenilor, pe de o parte, şi de cea a mai marilor gunoaielor, pe de alta, cărora nici prin cap nu le trece că asemenea situaţii se întâmplă într-un oraş european, într-un loc circulat.
În ultimul timp pe teritoriul localităţii noastre problemele salubrizării sau mai remediat faţă de ce a fost, sau cel puţin asta susţine viceprimarul George Avram, în atribuţiile căruia intră problemele de salubrizare a orașului. Acesta a declarat pentru „Gazeta de Bistriţa” că este mulţumit de modul în care se efectuează salubrizarea municipiului. Avram susţine, de asemenea, că se vor lua măsuri pentru adunarea gunoiul stradal, de care se ocupă angajaţii agenţiilor de salubrizare. Astfel, gunoiul nu va mai fi lăsat la marginea bordurii sau în diferite colţuri pe străzi, ca până acum, ci se vor monta recipiente speciale pentru gunoiul stradal. Pe viitor, susţine viceprimarul, se vor mai monta coşuri partajate pe diferite categorii de gunoi, respectiv sticlă, plastic, hârtie. Deşi în alte ţări s-a renunţat la aceasta variantă viceprimarul George Avram vrea să o pună în aplicare pentru a vedea rezultatele. El ne asigură că, curăţenia oraşului va fi din ce în ce mai vizibilă şi speră ca locuitorii să o păstreze ca atare.

Paul Bucur

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.