În luna mai 2014, potrivit INS, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2328 lei, cu 2,8% mai mic decât în luna aprilie 2014. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1682 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 53 lei (-3,1%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (5512 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (959 lei). Indicele câştigului salarial real pentru luna mai 2014 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 96,9%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 124,9%, cu 3,9 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna aprilie 2014.
În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an.
În luna mai 2014, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în luna aprilie de premii ocazionale (inclusiv pentru sărbătorile de Paște), sume din profitul net, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou). De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net se datorează nerealizărilor de producție ori încasărilor mai mici (funcție de contracte), precum și angajărilor de personal cu câștiguri salariale mici în unele activități economice.
Potrivit INS, cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 20,7% în intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii); între 10,0% și 17,5% în telecomunicații, extracția cărbunelui superior și inferior, activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii), extracția minereurilor metalifere, colectarea și epurarea apelor uzate; între 8,0% și 10,0% în fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea băuturilor, transporturi aeriene; între 5,0% și 8,0% în tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, depozitare și activități auxiliare pentru transport, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, industria metalurgică, comerț cu ridicata și cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor și motocicletelor), captarea, tratarea și distribuția apei, transporturi pe apă.
Creșterile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea primelor ocazionale și a sumelor din profitul net, de realizările de producție ori încasările mai mari (funcție de contracte).
Creșterile câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 28,8% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale; între 4,0% și 8,5% în activități de servicii anexe extracției, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țiteiului, fabricarea produselor din tutun, transporturi terestre și transporturi prin conducte; între 1,5% și 2,5% în prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută (cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite), tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor), activități de servicii administrative și servicii suport.
În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă, respectiv în învățământ (1,9%), sănătate și asistență socială (0,4%), administrație publică (0,2%).
Comparativ cu luna mai a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,4%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 103,4%.