Proiectul de lege privind salarizarea unică în sistemul bugetar va fi finalizat până la 30 iunie 2009, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc. De asemenea, el a anunţat că salariile mari vor fi îngheţate sau vor creşte foarte puţin, în timp ce, salariile mici şi medii vor creşte accelerat.
Guvernul a adoptat săptămâna trecută principiile care vor sta la baza elaborării noii legi a salarizării unice a bugetarilor, act normativ ce se va implementa într-o perioadă de trei ani şi asupra căruia Executivul ar putea să-şi asume răspunderea în Parlament.
Premierul Boc a anunţat că noua lege care va fi elaborată până la 30 iunie, va permite eliminarea discrepanţelor din sistem, iar raportul dintre salariul minim şi cel maxim va fi de 1 la 15.
Acesta explicat că salariile vor fi îngheţate sau vor creşte foarte puţin pentru cei care se află în vârful piramidei sociale, iar pentru cei cu venituri mici creşterea va fi accentuată.
Ponderea sporurilor va fi de maximum 30 la sută în salariile bugetarilor, a adăugat Emil Boc.
Legea salarizării unice va fi implementată pe o perioadă de trei ani, începând cu 2010, raportul dintre salariul minim pe economie şi salariul de baza maxim urmând a fi de cel mult 1 la 15, prin creşterea salariilor mici si medii, concomitent cu îngheţarea sau majorarea cu sume mici a salariilor mari. Premierul Emil Boc a declarat săptămâna trecută că Executivul a aprobat principiile Legii salarizării unice în sistemul bugetar, urmând ca proiectul de Lege sa fie elaborat de Ministerul Muncii până în 30 iunie 2009.
"Principiile (adoptate miercuri de Guvern n.r.) vor sta la baza negocierilor ce vor avea loc cu partenerii sociali, in vedere elaborării actului normativ", a declarat premierul.
"Nu vom mai avea legi sectoriale pentru diversele categorii de persoane care sunt plătite din fonduri publice în Romania şi, prin intermediul cărora, în decursul timpului, s-au creat sisteme privilegiate pentru diverse categorii de bugetari", a declarat şeful Executivului.
Salarizarea se a face in baza unei unice legi
Salarizarea tuturor persoanelor plătite din bani publici se va face în baza unei Legi unice, raportul dintre salariul minim pe economie şi salariul de bază maxim al personalului plătit din fonduri publice va fi de cel mult 1 la 15, niciun salariu nu va fi diminuat în urma aplicării acestei Legi (salariile mari fie vor fi îngheţate câţiva ani, fie vor creşte foarte puţin, în timp ce salariile mici şi medii vor creşte accelerat), iar ponderea sporurilor în câştigul salarial va fi de maximum 30%. Premierul a mai spus că noul sistem de salarizare va fi implementat în trei ani – 2010, 2011 si 2012.
Salariile din sistemul bugetar mai mari decât cel al preşedintelui României nu vor mai creşte până în 2015, iar cel mai mare salariu va fi de cel mult 15 ori mai mare decât al unui debutant, peste şase ani. Reprezentanţii ai Ministerului Muncii consideră că este nevoie de o prelungire a termenului privind aplicarea acestei legi până în 2015, "având în vedere conjunctura economică defavorabilă din 2009 şi 2010. Anul 2013, termenul limită stabilit iniţial va fi prelungit cu doi ani, iar pentru a se ajunge la raportul de 1/15 între cel mai mic şi cel mai mare salariu, trebuie ca salariile mai mari decât cel al preşedintelui să stea pe loc.
"Salariile mai mari, existente în momentul de faţă în sistemul de bugetar, vor fi îngheţate un număr de ani, în timp ce salariile altor categorii de bugetari care astăzi sunt la baza piramidei salarizării în România vor creşte accelerat. Sau, este posibil, într-o altă variantă, ca pentru cei care astăzi se afla în vârful piramidei să crească foarte puţin, pentru ceilalţi, aflaţi la baza piramidei salarizării, să crească mai accentuat", a explicat premierul. La finalul şedinţei de guvern, Boc a adăugat că Executivul nu a stabilit o ierarhie a funcţiilor în sistemul bugetar şi nici salarizarea categoriilor bugetare, urmând ca aceste lucruri să fie stabilite în urma negocierilor cu partenerii sociali, dar s-a stabilit că, în cadrul negocierilor, să fie luate în calcul modelele europene. "Adică ceea ce există în UE să se aplice şi în Romania în privinţa raporturilor dintre diversele categorii sociale în perspectiva salarizării unice", a explicat premierul. La negocierile cu Ministerul Muncii vor fi invitaţi şi reprezentanţii CSM.
Model preluat de la alte tari
Vicepremierul Dan Nica a anunţat că reprezentanţii coaliţiei îşi doresc ca legea unică de salarizare a bugetarilor din România să îşi producă efectele din 2010. Reprezentanţii organizaţiilor sindicale au precizat zilele trecute ca în prezent raportul dintre salariul minim şi cel maxim în sectorul bugetar este de 1 la 70 şi au menţionat că efectele acestei legi vor fi vizibile abia în 2015. Nica a arătat că unul dintre principiile care vor duce la elaborarea legii salarizării unice se referă la „o ierarhizare care să fie în concordanţă cu sistemul european de salarizare a bugetarilor din ţările membre ale Uniunii Europene şi un sistem de echivalenţă a funcţiilor, pe grila de salarizare, aşa cum este în UE". Acesta a mai precizat că modelul românesc este preluat de la ţări precum Germania, Franţa, Marea Britanie, Spania, Italia.
Cele nouă criterii de definitivare a funcţiilor în sistemul bugetar sunt: nivelul studiilor şi competenţelor; importanţa socială a muncii; complexitatea şi diversitatea activităţilor; responsabilitatea şi impactul deciziilor; expunerea la factori de risc. Vicepremierul a afirmat că setul de principii convenit va fi în funcţie de sistemul european de salarizare, precum şi de cel de echivalare a funcţiilor în grilele de salarizare, ca în statele Uniunii Europene. „Principiul fundamental este cel european. Cum este şi în state ca Germania, Franţa, Marea Britanie, Spania sau Italia, aşa va fi şi în România“, a declarat Nica. Astfel, guvernanţii vor lua modelul european, unde grila de salarizare este în funcţie de performanţe.
Un lucru de o importanţă extremă care „i-a scăpat“ guvernului par a fi sporurile, care în România nu se acordă în funcţie de performanţă sau de nivelul de risc expus la locul de muncă, ci în funcţie de gradul pe care îl ocupi în companie. De fapt, premierul Emil Boc a declarat săptămâna trecută că ei doresc să includă cât mai multe sporuri în salariul de bază, dar, în acelaşi timp, vor să dea posibilitatea, acolo unde este nevoie în sistem, ca alte sporuri decât cele cuprinse în salariul de bază să existe, dar ponderea acestora în câştigul salarial să fie de maximum 30%.
Dispute intre sindicalişti şi guvern
Legea salarizării unice creează neînţelegeri între beneficiarii acesteia. Cei vizaţi de uniformizarea plăţii de la stat îşi arată nemulţumirea faţă de discuţiile de egalizare între diferite instituţii. Astfel, sindicaliştii din Educaţie refuză să accepte ca un profesor de liceu, gradul I, să aibă acelaşi venit cu un plutonier adjutant principal din armată. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) cere Guvernului României să nu adopte propunerile Ministerului Muncii (MMFPS) referitoare la stadiul consultărilor asupra sistemului de salarizare unitară a bugetarilor, pe motiv că nu reprezintă punctul de vedere al partenerilor sociali. Liderul FSLI, Aurel Cornea, crede că ministerul are o viziune " jalnică, îndoielnică şi imorală". "Ne dă nişte inacceptabile exemple, aşezând în aceeaşi poziţie ierarhică plutonierul adjutant cu profesorul de liceu, cu studii superioare de lungă durată, cu gradul didactic I şi zece ani vechime în învăţământ! Aşa se încearcă să se aşeze într-o stare de normalitate funcţii, salarii, importanţa şi responsabilitatea socială a unor profesii!", spune Cornea.
În schimb ministerul se apără spunând că informaţiile sunt doar variante de lucru şi nu măsura definitivă.
Adriean Videanu este de părere, că legea salarizării unice va facilita creşterea salariilor mici din sistemul bugetar până când disparităţile din sistem vor dispărea, unele majorări salariale fiind posibile chiar şi în acest an.
"Prin proiectul Legii salarizării unice, salariile mari din sectorul bugetar nu vor mai creşte până când salariile mici nu le vor prinde din urmă, în câţiva ani. Nimeni nu are de pierdut prin salarizarea unică", a spus Adriean Videanu într-o conferinţă de presă. Videanu a spus că ecartul dintre cel mai mic salariu de bugetar şi cel mai mare este de 1 la 72, disproporţie considerată mult prea mare.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că nu este firesc ca angajaţii din anumite instituţii publice să aibă salarii mai mari ca şefii lor, spunând că numai o lege a salarizării unice va rezolva această problemă.
Legea unică a salarizării are ca scop eliminarea situaţiilor în care sporurile depăşesc în valoare salariul de bază al unui angajat din sistemul bugetar.
Sa vedeti ce bulibaseala o sa iasa cu legea asta unica de salarizare- vom fi din nou cobaii celor care ne conduc; vai de steaua noastra- vom fi condusi tot timpul de niste ”smecheri ”.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți de acord.Ok
Sa vedeti ce bulibaseala o sa iasa cu legea asta unica de salarizare- vom fi din nou cobaii celor care ne conduc; vai de steaua noastra- vom fi condusi tot timpul de niste ”smecheri ”.