Salariile din ministere nu sunt deloc de neglijat, unele dintre ele fiind chiar mai mari decât ale celor care se află în fruntea lor.
Publicarea salariilor pe site-urile instituţiilor publice vine ca urmare a ordinului dat de preşedintele Băsescu, care la sfârşitul lunii mai cerea imperios scoaterea la lumină a veniturilor angajaţilor statului în vederea ducerii la capăt al procesului restructurării care se impune în această perioadă în sectorul bugetar.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut premierului şi miniştrilor în întâlnirea de la Parlament cu PDL ca veniturile salariale din ministere, agenţii şi regii să fie făcute publice pe site-uri, avertizând că aceia care nu fac acest lucru îşi asumă responsabilitatea de a intra în dispută publică cu el. Ca urmare, ministerele au început să facă publice nivelurile salariilor obţinute de angajaţi, de la ministru până la femeia de serviciu.
Cine are curiozitatea să vadă ce salarii au unii angajaţi ai statului din ministere sau agenţii, va putea constata că unii bugetari chiar nu sunt de loc de plâns. În plus, criteriile conform cărora s-a acordat salarizarea unora dintre angajaţi rămâne un mister. Astfel, se pot vedea cum salariile unor angajaţi cu studii medii pot fi mai mari decât ale celor cu studii superioare, ori salariile unor directori din ministere sunt cu mult mai mari decât ale ministrului.

La Ministerul Muncii, potrivit documentului afişat pe site-ul instituţiei, cel mai mare venit este înregistrat de un manager public din cadrul Compartimentului programare şi evaluare program, venitul lunar net al acestuia fiind de 8.097 lei. Următorii în top sunt un consilier în Serviciul de Implementare Phare, cu 7.821 lei, secretarul general al Ministerului – 7.504 lei, un consilier de la Compartimentul pentru Afaceri Europene – cu 6.153 lei, şi un consilier în Cabinetul ministrului, cu 6.066 lei. Ministrul Muncii se află abia pe locul şase, cu un venit lunar net de 5.361 lei.
În Ministerul Muncii mai sunt şi alţi angajaţi bine retribuiţi. Astfel, alţi patru consilieri ai ministrului au avut în luna aprilie venituri nete de peste 4.000 de lei – mai precis 4.890 lei, 4.313 lei, 4.240, respectiv 4.188 lei. Un alt consilier din Compartimentul Securitate Socială pentru Migranţi a plecat acasă în luna aprilie cu 4.843 lei. De asemenea, directorul Direcţiei Asigurări Sociale a câştigat nu mai puţin de 4.786 lei, cel al Direcţie Salarizare a primit 4.434 lei, iar şeful Serviciului Economic a avut un salariu de 4.964 lei.
În timp ce unii experţi sau referenţi din cadrul ministerului au salarii nete cuprinse între 793 şi 973 lei, există şoferi foarte bine retribuiţi. Cel mai mare salariu obţinut de unul dintre cei nouă care se află pe listă este de 4.050 lei (aproximativ 1.000 de euro). Al doilea salariu ca mărime obţinut de un alt şofer din cadrul Ministerului Muncii este de 2.795 lei, al treilea în ordinea mărimii este 2.585 lei, iar al patrulea de 2.096 lei. Cel mai mic salariu obţinut de unul dintre şoferi este de 1.209 lei.

Salarii foarte mari sunt şi în ministerul condus de Elena Udrea – Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), foarte multe fiind de la 3.000 de lei, net, în sus. Există însă şi doi curieri care în luna aprilie au avut salarii de doar 450 lei, fiind de altfel cele mai mici venituri din MDRT.
Cel mai mare salariu net din ministerul Elenei Udrea, în valoare de 9.340 lei, a fost încasat de directorul Direcţiei de Cooperare Transfrontalieră PHARE. El este urmat directorul general al Direcţiei Generale Autoritate Management cu 9.195 lei, apoi de directorul general adjunct al Direcţiei Generale Marketing pentru Turism cu 9.170 lei (aberaţia în această direcţie este salariul cu mult mai mic al directorului general, de doar 5.187 lei). Totodată, directorul general al Direcţiei Autorizare Programe din MDRT a mers acasă în luna aprilie cu nu mai puţin de 9.165 lei, iar şeful Biroului Control Financiar Preventiv Programe cu 9.098 lei.
Ministrul Udrea, care a încasat doar 5.361 lei, a fost surclasată din punct de vedere salarial şi de alţi subordonaţi. Astfel, directorul general al Direcţiei Generale Cooperare Teritorială Europeană a obţinut un salariu de 8.960 lei, directorul adjunct al Direcţiei Autorizare Programe a avut 8.926 lei, directorul Direcţiei de Implementare Programe CES a încasat 8.332 lei, iar adjunctul său 8.304 lei. De asemenea, directorul Direcţiei Generale Juridice are 8.301 lei, iar adjunctul său figurează cu 8.133 lei, iar managerul public din cadrul Direcţiei Generale Autoritate de Management a fost retribuit cu 8.181 lei. Alţi cinci manageri publici din MDRT au încasat în luna aprilie salarii cuprinse 7.254 lei şi 7.715 lei. De asemenea, cinci şefi de servicii au încasat salarii nete cuprinse între 7.221 şi 7.672 lei, iar şeful de serviciu din cadrul Direcţiei generale de coordonare a activităţii în teritoriu a plecat acasă cu 7.736 lei.

La Ministerul Justiţiei salariile variază între 687 lei – obţinut de femeia de serviciu, şi 8.809 lei, salariu obţinut de inspectorul şef (magistrat). Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu este abia al nouălea în topul salariilor din acest minister, el obţinând în aprilie 5.361 lei. El este precedat, în afara inspectorului şef, de directorul general (magistrat) care a încasat 8.111 lei, de unul din secretarii de stat (magistrat), cu 8.093 lei, director (magistrat) – 7.925 lei, inspector general (magistrat) – 7.742 lei, un alt secretar de stat care a încasat 7.558 lei, şef serviciu (magistrat) – 7.557 lei, personal juridic de specialitate juridică cu grad de tribunal – 7.005 lei şi personal de specialitate juridică cu grad de judecătorie, cu 6.476 lei.
Ceea ce nu este menţionat pe lista salariilor obţinute de angajaţii din Ministerul Justiţiei sunt departamentele sau direcţiile din care fac parte aceştia.

La Ministerul Transporturilor, condus de Radu Berceanu, veniturile salariale sunt ceva mai ponderate faţă de alte ministere. Ministrul Berceanu, cu un salariu de 5.361 lei, are doar patru subordonaţi cu salarii mai mari decât el. Astfel, un director general a obţinut 6.011 lei, un alt director a încasat 6.006 lei, unul din cei patru secretari de stat a avut un salariu de 5.631 lei, iar un consilier juridic superior, 5.523 lei.
Ceilalţi trei secretari de stat din Ministerul Transporturilor au încasat fiecare în luna aprilie 4.693 lei, secretarul general a avut 4.068 lei, iar un consilier superior a obţinut 4.369 lei.
Ca şi la Ministerul Justiţiei, nici pe lista salariilor de la Ministerul Transporturilor nu este menţionată direcţia ori departamentul din care fac parte angajaţii.

La Ministerul Administraţiei şi Internelor, condus de Vasile Blaga, există cinci subordonaţi care au câştigat în luna aprilie dublul sau chiar mai mult decât atât faţă de salariu încasat de ministru. Dacă Vasile Blaga are un salariu net de 5.361 lei, unul din directorii generali din minister a încasat 11.578 lei, un secretar de stat a fost retribuit cu 11.188 lei, un alt director general – 11.074 lei, un alt secretar de stat – 10.832 lei, iar secretarul general adjunct a primit 10.508 lei. Contrastul îl constituie salariile nete obţinute de câţiva angajaţi cu funcţii superioare sau similare faţă de cei amintiţi mai sus. Astfel, secretarul general are doar jumătate din cât a câştigat adjunctul său, adică doar 5.155 lei, iar trei din cei cinci secretari de stat au salarii cu mult mai mici decât omologii lor, de doar 4.693 lei, pe când un altul are 8.225 lei. Există şi un subsecretar de stat care a încasat mai mult decât ministrul Blaga – 9.415 lei, pe când celălalt subsecretar de stat a încasat abia 3.961 lei. Salarii mari au obţinut şi alţi trei directori generali, care în aprilie au încasat 9.909 lei, 9.511 lei, respectiv 9.310 lei.
Există şi câţiva angajaţi ai MAI care au avut salarii nete sub 1.000 de lei, unele ajungând chiar sub 400 lei.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.