Clubul Sportiv Gloria 2018, sub egida căruia funcționează și echipa de handbal a județului are unul dintre cele mai mari bugete din țară. Jucătoarele sunt plătite regește, la fel și conducerea clubului. Astfel, directorul Eugen Cosma merge lunar acasă cu 15.500 de lei, Consiliul Județean aprobând majorarea salariului acestuia în ultima ședința.
După ani de tăcere, bistrițenii afla în sfârșit cât de bine sunt plătiți cei care lucrează la Clubul Sportiv Gloria 2018. Consiliul Județean a mărit salariile angajaților, într-o ședință extraordinară. Potrivit anexelor făcute publice, directorul clubului, Eugen Cosma urmează să încaseze lunar 15.500 de lei.
Șeful Serviciu încasează și el peste 11.000 de lei, iar contabilul șef merge și el acasă cu aceeași sumă. Nu doar funcțiile de conducere sunt bine plătite. Astfel, un expert sportiv merge acasă cu 8.700 de lei, iar un inspector de specialitate sau un economist cu 6.865 de lei.
Până și șoferul clubului merge acasă cu 3.400 de lei lunar. Cel mai slab plătiți sunt: paznicul, îngrijitorul și un muncitor calificat, care iau lună de lună 2.500 de lei. Cei 18 angajați generează lunar cheltuieli cu personalul de peste 100.000 de lei, asta dacă nu punem la socoteală și dările la stat, care aproape dublează suma. Anual, suma trece de 1,3 milioane de lei.
Cum explică Consiliul Județean creșterea de salarii
Deși performanțele clubului sunt sub nivelul mării, fapt recunoscut și de președintele Consiliului Județean Radu Moldovan, creșterea lefurilor angajaților a primit girul consilierilor județeni.
„Locul ocupat de echipa de senioare este unul mai mult decât rușinos, față de eforturile pe care cetățenii acestui județ le fac. Rezultatele lasă foarte mult de dorit.(…) Clubul Gloria va respecta cu punct și virgulă toate legile și regulamentele, dar jucătoarele trebuie să aibă și responsabilități, nu doar drepturi”, a spus președintele Radu Moldovan, la ultima ședință a Legislativului județean.
Cu toate acestea, în referatul proiectului ce prevedea creșterea salariilor, motivează aceste modificări (în proiect nu apar și informații cu privire la suma cu care cresc salariile efectiv) cu faptul că angajații clubului vor avea mult mai multe îndatoriri în viitorul apropiat, odată cu inaugurarea sălii polivalente din Unirea.
„Pentru personalul contractual din cadrul Clubului Sportiv „Gloria 2018” Bistrița-Năsăud, complexitatea și volumul sarcinilor a crescut și va crește exponențial și concomitent odată cu înființarea celor 10 secții sportive, pe lângă cele 3 secții pe ramură de sport existente la înființare și având în vedere faptul că urmează a fi preluat Complexul Sportiv din localitatea Unirea, ca bază materială sportivă care cuprinde sala polivalentă cu o capacitate de 2.675 de locuri, anexe sportive și tehnici aferente, dotări complementare de alimentație publică, spații comerciale închiriabile, locuri de parcare, terenuri de sport exterioare, respective pista de alergare, două terenuri de handbal și un teren de baschet”, se arată în proiectul de hotărâre.
De asemenea, noile ramuri sportive și inaugurarea sălii polivalente a dus nu doar la creșterea salariilor, ci și la înființarea a 20 de posturi noi. Clubul urmează să angajeze șef serviciu, inspector de specialitate, inginer de sistem, referent, 4 îngrijitori, doi muncitori calificați și doi paznici. De asemenea, va fi angajat un contabil șef și un contabil de gradul I, un șofer și doi inspectori de gradul I.
Cosma a sistat plata salariilor pentru jucătoare
În urmă cu mai bine de o săptămână, directorul general al clubului, Eugen Cosma anunța, într-un comunicat de presă că plata salariilor jucătoarelor urmează să fie sistată, pe perioadă nedeterminată, până când vor crește performanțele acestora.
Momentan, echipa de handbal feminin se clasează pe locul 10 în Liga Florilor MOL. Asta în condițiile în care bugetul echipei este al doilea cel mai mare din țară, ajungând la 2,5 milioane de euro. Bugetul cel mai mare îl are CSM București, 3,8 milioane de euro, care are și cea mai bine plătită jucătoare din țară.
„Din respect pentru comunitate, suporteri și iubitorii handbalului din județul Bistrița-Năsăud, din cauza rezultatelor sub așteptări ale echipei din Liga Florilor MOL, dar și pentru că nu tolerăm lipsa de implicare și atitudine în joc, la propunerea antrenorului principal și în urma raportului efectuat de acesta, conducerea CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud a luat o serie de decizii importante. S-a decis blocarea plății remunerațiilor către întreaga echipă din Liga Florilor MOL, până când rezultatele vor impune plata performanței. De asemenea, s-a hotărât ca jucătoarele care nu au respectat și nu vor îndeplini sarcinile tehnico-tactice, indiferent de nume și valoarea acesteia, dar și cele care nu vor avea atitudinea demnă de o echipă care își dorește performanțe, vor fi trimise pentru a se pregăti și activa în cadrul echipei de Divizia A a clubului nostru sau i se vor rezilia contractele de activitate sportivă”, preciza Cosma în comunicatul de presă.
Decizia directorului a fost salutată și de președintele Radu Moldovan, care i-a asigurat pe consilierii județeni că se respectă legea și că această măsură nu încalcă cu nimic contractile semnate cu jucătoarele.
Măsurile luate de conducerea clubului par drastice, dacă ne uităm la deciziile și mișcările de anul trecut. În 2021, clubul a reușit să aducă la Bistrița nume importante din handbalul internațional precum Jovana Kovacevic sau Alexandrina Barbosa.
O jucătoare și antrenorul Kim Rasmussen, printre cei mai bine plătiți din țară
A fost angajat și Kim Rasmussen, care a câștigat Campions League cu CSM București. Nici cu jucătoarele de renume internațional și nici cu un antrenor de top, clubul nu a reușit să ajungă la performanțele așteptate și visate de finanțatori, în cazul acesta autoritățile județene.
Primul pas a fost făcut în decembrie anul trecut, când Kim Rasmussen a fost demis, din cauza rezultatelor slabe. Locul i-a fost luat de Horațiu Pașca, readus la echipă.
Alexandrina Barbosa, una dintre ultimele achiziții ale clubului este a doua cea mai bine plătită jucătoare din România. Aceasta încasa lunar 15.000 de euro, la Bistrița, după ce a fost adusă de la CSM București, unde, în perioada 2020-2021 încasa 12.500 de euro. Cel mai mult încasează Cristina Neagu de la CSM București, 20.000 de euro.
Se pare că Gloria Bistrița nu are doar unul dintre cele mai mari bugete și a doua cea mai bine plătită jucătoare din Liga Florilor. La final de decembrie, înainte ca Kim Rassmusen să își ia tălpășița de la Bistrița, prosport.ro dezvăluia că tehnicianul echipei bistrițene se numără printre cei mai bine plătiți antrenori din țară.
Acesta încasa, de la Bistrița nu mai puțin de 8.000 de euro. Doar Adi Vasile de la CSM București mai încasa această sumă. De-a lungul carierei sale, Kim Rassmusen, care a avut rezultate dezamăgitoare la Bistrița, a fost selecționerul echipelor Poloniei și Ungariei. Cu echipa poloneză a jucat două semifinale ale Campionatului Mondial din 2013 și 2015.