Democrat-liberalul Sabin Ilieşi, vicepreşedinte al PD-L BN, consideră că îi este mai potrivită funcţia de director al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice decât cea de prefect, cu atât mai mult cu cât este specialist în domeniu.
Dacă va ajunge să ocupe această funcţie, în urma susţinerii concursului prevăzut de lege, Sabin Ilieşi este hotărât să impună în instituţie transparenţa şi respectul faţă de contribuabil.

Gazeta de Bistriţa: Cum vedeţi alianţa PSD-PDL la nivel judeţean?

Sabin Ilieşi: Este o alianţă care ne este dată de sus şi trebuie să o respectăm. Eu cred că vom colabora cu colegii noştri, deşi am avut multe lucruri de împărţit în campania electorală. Dar a trecut şi acum va trebui să ne aşezăm, să muncim, va trebui să ne întâlnim zilele următoare în formaţia în care a fost desemnată de structurile de partid, pentru a colabora în interesele cetăţeanului. Eu cred că până la urmă asta contează, nu contează opiniile noastre şi disputele pe care le-am avut în campania electorală. Vom trece peste acest lucru, peste disensiunile pe care le-am avut, vom fi cât se poate de maturi politic, în aşa fel încât să putem să rezolvăm problemele judeţului. Este cel mai important lucru.

Gazeta de Bistriţa: Ce durată de viaţă prevedeţi pentru acestă alianţă?

Sabin Ilieşi:
Cred că va fi durata mandatului guvernului de patru ani de zile, ea nu se poate să se rupă. Am ales această alianţă să fie majoritară tocmai pentru a putea avea un confort mai bun, pentru a nu avea probleme deosebite. România trebuie să fie guvernată într-o perioadă foarte grea, niciodată nu a fost o perioadă mai grea ca şi acum. Avem de absorbit atâtea fonduri comunitare, avem probleme cu criza economică care ne afectează şi pe noi. Până la urmă va trebui să dureze această coaliţie pe perioada mandatului, şi sigur peste patru ani vom trage linie să vedem dacă am fost sau nu am fost eficienţi în guvernare. Eu sunt optimist, cred că va fi până la urmă bine.

Gazeta de Bistriţa: Cum vedeţi, în acest context, funcţionarea Consiliului Judeţean, având în vedere numeroasele dispute pe tema alegerii vicepreşedinţilor?

Sabin Ilieşi:
Consiliul Judeţean astăzi va tranşa (N.R. –Sabin Ilieşi, a fost intervievat înainte de a avea loc şedinţa Consiliului Judeţean BN) şi vor fi aleşi vicepreşedinţii, va trebui şi la nivelul Consiliului Judeţean şi la nivelul municipiului Bistriţa să existe totuşi o înţelegere cu PSD şi să existe la nivelul acestor structuri o colaborare cu ei, pentru că nu poţi să fi la guvernare la nivel central şi la nivelul judeţului să fii în opoziţie. Va trebui să găsim soluţii şi la întâlnirile pe care le avem acum, să încercăm să oprim disputele pornite de la acest subiect, al vicepreşedinţilor.


Gazeta de Bistriţa:
Care e motivul pentru care aţi renunţat la numirea pentru funcţia de prefect?

Sabin Ilieşi:
Eu am considerat că totuşi sunt finanţist, economist cu peste 27 de ani vechime, am absolvit doctoratul în finanţe şi mi se potriveşte mult mai bine această funcţie. Sigur, şi funcţia de prefect este onorabilă, dar am stat şi am cumpănit mai bine şi cred că e mai bine ca director al Direcţiei de Finanţe. Este o instituţie mult mai grea decât prefectura. E vorba de o perioadă financiară grea, când nu merge economia bine nu poţi să te bucuri. Va fi o perioadă în care va fi şi o reformă fiscală şi financiară. În România se lucrează la codul fiscal. Sunt mult mai ataşat de profesie decât de politic sau de o funcţie. Acesta a fost motivul. M-am consultat, am hotărât, a fost supărat şi preşedintele Oltean pentru că nu am acceptat funcţia… Eu cred că o să-i treacă şi zic că a găsit persoana potrivită. A fost desemnat un tânăr care ar putea să preia funcţia. Oricine poate să preia funcţia până la urmă, pentru că dacă îşi doreşte şi e consecvent, capabil, ar putea să se afirme.

Gazeta de Bistriţa: De ce aţi preferat funcţia de director al Direcţiei Generale de Finanţe?

Sabin Ilieşi:
Este profesia mea, eu sunt doctor în finanţe. Cel mai bine te simţi acolo unde eşti stăpân. Consider că mi se potriveşte cel mai bine, dar şi acest lucru nu este „bătut în cuie”. Mai vedem până va fi concursul de ocupare a postului, pentru că va trebui să fie un concurs şi mă voi duce la concurs şi apoi discutăm. Pentru că nu sunt încă director, deocamdată sunt propus, aşa cum am fost şi la funcţia de prefect.


Gazeta de Bistriţa:
Ce priorităţi veţi avea în noua funcţie?

Sabin Ilieşi: În primul rând va trebui să fac un inventar al problemelor actuale, în ce fel a fost afectat judeţul şi în general de întreprinderile mici şi mijlocii de criza financiară şi economică. Va trebui să văd care sunt persoanele cu care colaborez, să le cunosc, să văd cum lucrează şi, cel mai important lucru, să încerc să-i determin pe viitori colegi să facă în aşa fel încât să fie în slujba cetăţeanului. Eu de fiecare dată am spus că toţi funcţionarii publici sunt acolo pentru că sunt plătiţi de contribuabili, trebuie să fie în centrul atenţiei totdeauna omul, cetăţeanul şi respectul faţă de el. Am să încerc, ca o primă prioritate, să imprim respectul faţă de contribuabil. Să nu fie umil când vine la Finanţe un întreprinzător sau o persoană fizică care vin să plătească impozite, ci să fie suverani, şi să fie funcţionarii cei care îi servesc. Dacă aş putea să fac acest lucru ar fi extradordinar, pentru că tot timpul oamenii când vin la ghişeele de la Finanţe să plătească, tot sunt aplecaţi, asta este o problemă.
Trebuie să existe o transparenţă totală în ceea ce se lucrează la Finanţe, nu trebuie să existe nici un „zid”. Colegii care nu vor avea în centrul atenţiei omul, cu aceia nu voi colabora bine. Noi nu suntem acolo poliţie să-i penalizăm pe contribuabili, sigur, trebuie să-i controlăm pentru că există evazionişti întotdeauna. Trebuie să existe o colaborare mai ales cu IMM-urile, pentru că acestea sunt de fapt forţa economiei din judeţ şi din România. Ei sunt cei mai importanţi contribuabili şi trebuie să ţinem cont de acest lucru.

Gazeta de Bistriţa: România trece printr-o criză economică. În opinia dvs, cu atât mai mult cu cât sunteţi economist, ce ar trebui făcut pentru diminuarea efectelor?

Sabin Ilieşi: Este foarte greu. Aş primi premiul Nobel în economie dacă aş găsi soluţia, dar sunt sigur că va trebui în primul rând să se simplifice impozitele şi taxele, în sensul numărului, să nu existe aşa de multe şi să nu existe aşa mare birocraţie. Trebuie să fie luate măsuri, nu neapărat la propunerea mea ca director, ci măsuri care să fie date de guvern, măsuri anticriză, de sprijinire a oamenilor care au dificultăţi şi nu a-i omorî, pentru că este cert că dacă îi omori nu mai ai cum să le iei impozite şi taxe, dar dacă îi sprijini şi îi ajuţi, îi mai poţi impozita şi ulterior. Va trebui să fim foarte atenţi, în aşa fel încât să fie şi un control mai riguros, să nu existe evazionişti şi să treacă economia de la negru, la economie la vedere. Acest lucru se poate face prin două metode, cum ar fi un control mai riguros şi prin simplificarea şi reducerea impozitelor. Dacă va fi simplificată fiscalitatea în general, sigur că atunci ar fi mult mai uşor şi pentru Finanţe, cât şi pentru contribuabili. Pentru a diminua efectele crizei, atât economice, cât şi financiare sunt măsuri anticriză.

Gazeta de Bistriţa: Vă mai gândiţi la construirea unui cartier rezidenţial?

Sabin Ilieşi: Am avut un proiect, dar l-am vândut cu câteva luni înaintea începerii crizei. Afacerile au trecut pe alt plan acum, şi nu mă mai gândesc pentru că am vândut proiectul cu toată afacerea respectivă. Nu aş mai putea şi nici nu aş mai avea timp. Acuma pur şi simplu îmi gestionez exact banii ce au rămas. Firma o să fie administrată de altcineva şi nu o să mă mai intereseze afacerile deloc.

Gazeta de Bistriţa: Cum ar trebui încurajaţi oamenii de afaceri pentru ca judeţul nostru să prospere?

Sabin Ilieşi: În primul rând oamenii de afaceri trebuie să fie sprijiniţi financiari prin fondurile europene. Trebuie folosite aceste fonduri şi cât mai mulţi întreprinzători să beneficieze de ele. Să se creeze întreprinderi care să mijlocească accesarea acestor fonduri şi dacă vom avea fonduri cât mai multe, atunci sigur acest lucru va ajuta la dezvoltarea judeţului Bistriţa-Năsăud.
Noi avem norocul că trebuie să intre 31 de miliarde de euro în ţară, care vor fi folosite de români. Aceşti bani vor fi folosiţi pentru creşterea bunăstării oamenilor, deoarece acesta este cel mai important lucru.

Delia Hriţuleac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.